Politiikka

Mitä ihmettä? – Kokoomus ei voikaan nimetä Sauli Niinistöä presidenttiehdokkaakseen

LEHTIKUVA / RAUL MEE
Kokoomus ei voikaan nimetä Sauli Niinistöä presidenttiehdokkaaksi.
LEHTIKUVA / RAUL MEE
Kokoomus ei voikaan nimetä Sauli Niinistöä presidenttiehdokkaaksi.
LEHTIKUVA / RAUL MEE
Kokoomus ei voikaan nimetä Sauli Niinistöä presidenttiehdokkaaksi.

Kokoomus ei voikaan nimetä presidentti Sauli Niinistöä presidenttiehdokkaakseen tavoittelemaan jatkokautta. ”Puoluekokous valitsee puolueen ehdokkaan”, lukee kokoomuksen säännöissä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi aiemmin, että kokoomus nimeää Niinistön presidenttiehdokkaakseen ja nimeäminen tapahtuu ylimääräisessä puoluekokouksessa tai puoluevaltuustossa syksyyn mennessä. Tämän Orpo lausui sen jälkeen, kun Sauli Niinistö oli ilmoittanut tavoittelevansa presidenttiehdokkuutta valitsijayhdistyksen kautta.

Käytännössä puoluevaltuusto ei kuitenkaan voi nimetä kokoomuksen sääntöjen mukaan presidenttiehdokasta. Orpo myöntää tilanteen tarkentuneen.

– Tämä on tarkentunut siinä – kokoomus asettuu tukemaan (Niinistöä). Silloin en ehkä sitä ollut sitten vielä miettinyt, asetetaanko mekin hänet ehdokkaaksi. Se ei ole tarpeen, koska valitsijamiesyhdistys tekee sen.

Kokoomuksen puoluesihteerikin on Orpon pyynnöstä selvittänyt asiaa. Niinistön tueksi voi siis asettua, mutta kokoomus ei voi nimetä Niinistöä puolueen ehdokkaaksi.

– Hänen (puoluesihteerin) tulkintansa oli se, että puoluevaltuusto voi tehdä sen päätöksen, että kokoomus asettuu Niinistön tueksi. Näin me varmaan tulemme etenemään. Puoluehallitys tekee puoluevaltuustolle esitykset. Me emme ole sitä tarkkaa aikataulustusta lyöneet lukkoon. Olen ajatellut niin että alkusyksystä olisi se puolevaltuusto, jossa päätös tehtäisiin, Orpo sanoo.

Alun peri Orpo oli kaavaillut ylimääräistä puoluekokousta.

– Se on nyt selvää, että emme ylimääräistä puoluekokousta pidä. Silloin puoluehallitus ja -valtuusto-akselilla mennään, silloin voidaan asettua hänen tuekseen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat