Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Mitä ihmettä? – Kokoomus ei voikaan nimetä Sauli Niinistöä presidenttiehdokkaakseen

LEHTIKUVA / RAUL MEE
Kokoomus ei voikaan nimetä Sauli Niinistöä presidenttiehdokkaaksi.

Kokoomus ei voikaan nimetä presidentti Sauli Niinistöä presidenttiehdokkaakseen tavoittelemaan jatkokautta. ”Puoluekokous valitsee puolueen ehdokkaan”, lukee kokoomuksen säännöissä.

Johannes Ijäs

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi aiemmin, että kokoomus nimeää Niinistön presidenttiehdokkaakseen ja nimeäminen tapahtuu ylimääräisessä puoluekokouksessa tai puoluevaltuustossa syksyyn mennessä. Tämän Orpo lausui sen jälkeen, kun Sauli Niinistö oli ilmoittanut tavoittelevansa presidenttiehdokkuutta valitsijayhdistyksen kautta.

Käytännössä puoluevaltuusto ei kuitenkaan voi nimetä kokoomuksen sääntöjen mukaan presidenttiehdokasta. Orpo myöntää tilanteen tarkentuneen.

– Tämä on tarkentunut siinä – kokoomus asettuu tukemaan (Niinistöä). Silloin en ehkä sitä ollut sitten vielä miettinyt, asetetaanko mekin hänet ehdokkaaksi. Se ei ole tarpeen, koska valitsijamiesyhdistys tekee sen.

Kokoomuksen puoluesihteerikin on Orpon pyynnöstä selvittänyt asiaa. Niinistön tueksi voi siis asettua, mutta kokoomus ei voi nimetä Niinistöä puolueen ehdokkaaksi.

– Hänen (puoluesihteerin) tulkintansa oli se, että puoluevaltuusto voi tehdä sen päätöksen, että kokoomus asettuu Niinistön tueksi. Näin me varmaan tulemme etenemään. Puoluehallitys tekee puoluevaltuustolle esitykset. Me emme ole sitä tarkkaa aikataulustusta lyöneet lukkoon. Olen ajatellut niin että alkusyksystä olisi se puolevaltuusto, jossa päätös tehtäisiin, Orpo sanoo.

Alun peri Orpo oli kaavaillut ylimääräistä puoluekokousta.

– Se on nyt selvää, että emme ylimääräistä puoluekokousta pidä. Silloin puoluehallitus ja -valtuusto-akselilla mennään, silloin voidaan asettua hänen tuekseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE