Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mitä ihmettä tapahtui eduskunnan liikuntahaasteille – livistivätkö ruotsalaiset?

Suomen eduskunnassa oli kaikki kaavakkeita myöten valmiina liikuntahaastetta ja ruotsalaisten kaatamista varten. Hanke ei kuitenkaan koskaan toteutunut.

Viime vuoden syyskuussa Eduskunnan Urheilukerho haastoi Ruotsin parlamentin urheilukerhon ja sitä kautta koko Ruotsin kansakunnan tänä vuonna järjestettävään mittelöön. Toive oli, että niin Ruotsissa kuin Suomessa liikuntajärjestöt, kansalaisjärjestöt, elinkeinoelämä, työpaikat, koulut ja kunnat ottavat haasteen vastaan ja järjestävät liikuntatapahtumia.

Eduskunnan Urheilukerho juhli viime vuonna 70-vuotisjuhliaan. Tänä vuonna puolestaan on kulunut 75 vuotta vuoden 1941 maaottelumarssista, joka oli koko kansan liikuntatapahtuma. Sen tulokset suhteutettiin aikonaan kansojen väkilukuun. Suomessa liikkeelle lähti yli puolitoista miljoonaa ihmistä, millä Suomi peittosi länsinaapurin ylivoimaisesti. Kyseessä oli kävelykilpailu, jossa miehet marssivat 15 ja naiset 10 kilometriä.

Vuosi 2016 on pian ohi eikä maaottelumarssin kaltaista tapahtumaa ole kuulunut, eikä kuulukaan. Eduskunnnan Urheilukerhon puheenjohtajan, kansanedustaja Kari Uotilan (vas.) mukaan hanke kaatui siihen, että sen paremmin Ruotsissa kuin Suomessakaan eri organisaatiot ja liikuntajärjestöt eivät saaneet siihen otetta.

– Meidän tehtävähän oli vaan tehdä aloite, ei se ollut meidän käsissä mobilisoida ihmisiä, Uotila kertoo.

– Oltaisiin saatu haastettua koko Ruotsin kansa ja oltaisiin saatu koko kansoja yhdistävä leikkimielinen kuntoliikuntamaaottelu. Minusta se olisi ollut erittäin hienoa. Siinä olisi tullut hyvä henki päälle ja olisi voitu sillä tavalla edistää liikkumista ja saatu varmasti ihan yhteiskunnallisestikin säästöjä terveysmenoista, Uotila pohtii.

“Eivät pystyneet sisäisesti innostumaan.”

Kun tämä hanke ei lähtenyt lentoon, Eduskunnan Urheilukerho ei luovuttanut. Se päätti haastaa Ruotsin eduskunnan, Riksdagenin koko henkilöstön tänä vuonna lokakuun lopussa järjestettävään kisaan. Riksdagen lupasikin alkuun ottaa haasteen vastaan. Haasteesta lähetettiin muistutuskin Riksdagenille tämän vuoden maaliskuussa.

Miten lopulta kävi?

– Sitä kyllä kauan viestiteltiin, että onnistuuko tämä ja odoteltiin vastausta. Sitten sieltä tuli vähän kiireisiin ja aikatauluihin vedoten kielteinen vastaus, Uotila toteaa.

Ollaanko Ruotsin parlamentissa luusereita, kun näin kävi?

– En minä nyt halua heitä syyttää luusereiksi, vaikka pidänkin tietysti harmillisena sitä, että he eivät pystyneet sisäisesti innostumaan asiasta, koska minä olisin nähnyt sen hyvänä esimerkkinä.

– Kyllä siinä heillä ehkä meni vähän pupu pöksyyn tai he ajattelivat, että meillä on ollut sitten valmistelut pidemmällä. Meillähän oli kaavakkeet suoritusten keräämistä varten ja julisteet, joilla kannustetaan täällä. Kyllähän he yhtä nopeasti olisivat voineet tällaisen operatiivisen käynnistyksen tehdä, Uotila sanoo.

Ideana oli saada kansanedustajat suorittamaan viikon 42 aikana 30 minuutin liikuntasuorituksia. Tulokset olisi suhteutettu parlamenttien henkilökunnan määrään. Tämäkin meni siis mönkään.

Uutta matoa koukkuun.

Kari Uotila ja Eduskunnan Urheilukerho eivät ole kuitenkaan myyneet maataan. Nyt pistetään jo uutta matoa koukkuun

– Otimme tavoitteeksi, että heti talvella aloitettaisiin Suomen 100-vuotiajuhlavuodenkin kunniaksi haasteen valmistelu. Haastettaisiin sekä Pohjoismaat että Baltian maiden parlamentit ja valittaisiin sitten vaikka syksyllä jokin viikko, jona aikana sitten katsottaisiin, että mikä parlamentti saa väkensä liikkumaan.

– Sillä tavalla saataisiin esimerkkiä kansallisten liikuntaharrastusten lisäämiseen. Tämä on nyt mielenkiintoinen ja tätä valmistellaan. Ei nyt heitetä kirvestä kaivoon, vaikka ideat eivät ole tähän mennessä edenneet niin hyvin kuin oltaisiin haluttu, Uotila sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE