Politiikka

Mitä kokoomuksen eduskuntaryhmä ajattelee valinnanvapauslaista? – Yle selvitti

Kokoomus
Kokoomus
Kokoomus

Valtaosa kokoomuksen kansanedustajista seisoo tällä hetkellä sote-uudistuksen takana, kertoo Yle soittokierroksensa perusteella.

Yle kysyi kokoomuksen eduskuntaryhmän jäseniltä muun muassa aikovatko he tämänhetkisten tietojen valossa äänestää valinnanvapausesityksen puolesta. Yle tavoitteli 38:aa edustajaa ja tavoitti heistä 33.

Vastanneista 25 kertoi äänestävänsä esityksen puolesta. Osa vastaajista kertoi kantansa äänestyspäätösten suhteen olevan tässä vaiheessa vielä ehdollinen, koska viimeisintä hallituksen esitystä eduskunnalle ei kyselyn tekohetkellä ollut annettu.

Yle kysyi asiaa sen jälkeen, kun kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti viime viikolla, että hän äänestää uudistusta vastaan.

Kokoomuspoliitikkojen kanta sote-uudistukseen on merkittävä koko uudistuksen toteutumisen kannalta. Viime kesänä perussuomalaisen puolueen hajoaminen kutisti hallituspohjaa, ja nyt hallituksen takana on 106 kansanedustajaa, joista puhemies Paula Risikko (kok.) ei äänestä.

Lakiesityksen kaatumiseen riittäisi se, että kuusi kansanedustajaa hallituspuolueista äänestäisi sitä vastaan yhtenäisen opposition lisäksi.

”Siinä on monta asiaa pelissä, kuten poliittisen järjestelmän uskottavuus.”

Ylen kyselyssä viisi kansanedustajaa ei halunnut ottaa asiaan kantaa ollenkaan. Kaksi kansanedustajaa sanoi, ettei osaa vielä sanoa kantaansa suuntaan tai toiseen.

Suurin osa vastaajista (22 vastaajaa) vastasi myöntävästi, kun heiltä kysyttiin, uskovatko he sote-uudistuksen toteutuvan vielä tällä hallituskaudella.

– Uskon, että toteutuu. Siinä on monta asiaa pelissä, kuten poliittisen järjestelmän uskottavuus, perusteli näkemystään Markku Eestilä.

Kokoomusedustaja Eero Lehti taas uumoili nykyisen hallituspohjan olevan otollisin uudistuksen läpiviemiselle. Sen vuoksi hän uskoo lakien lopulta menevän läpi, kritiikistä huolimatta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat