Mitä se oikein oli?- lentokentän myrkkykaasu yhä täysi arvoitus

Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa
LKS 20161201 Helsinki-Vantaan lentokenttä 1. joulukuuta 2016.  Helsinki-Vantaan lentokentän T2-lähtöaula tyhjennettiin osittain pelastustehtävän vuoksi. Poliisi on eristänyt pelastushenkilökunnan osoittamia alueita, turvannut aluetta ja ohjannut liikennettä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Helsinki-Vantaan lentokentän terminaali tyhjennettiin eilen peräti kaksi kertaa,

Helsinki-Vantaan T2-terminaalin outo haju on edelleen mysteeri, kertoo pelastuslaitos. Terminaalissa yöllä tehdyissä mittauksissa ei löytynyt mitään normaalista poikkeavaa, joka selittäisi oudon hajun.

Päivystävä palomestari Arto Latvala kertoo, että mittauksissa ei löytynyt poikkeavia kemikaaleja tai kaasuja.

Tarkemmat laboratorionäytteet valmistuvat iltapäivällä.

Oudolle hajulle altistui eilen 27 lentoaseman henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä. 12 heistä kävi sairaalassa tarkastuksessa. Kenenkään oireet eivät olleet vakavia.

Suomalaispoliitikot menivät sekaisin Saara Aallon menestyksestä: ”Pidän tunkkini” – ”Pakko tunnustaa. Katson Subia”

Kuva: EHTIKUVA / HANDOUT / SUBTV - X FACTOR UK
televisioruudulta Sub-tv:n lähetyksestä.
kuva: SubTV - X Factor UK
 
 LEHTIKUVA / HANDOUT / SUBTV - X FACTOR UK
Saara Aalto ja Matt Terry ovat Britannian X Factorin finalistit.

Suomalaispolitiikot ovat kommentoineet sosiaalisessa mediassa intoutuneesti Saara Aallon menestystä Britannian X Factor -kisassa.

Aalto on raivannut tiensä kahden parhaan joukkoon. Aallon loisteliasta laulutaitoa saatiin eilen ihailla Sub-kanavan kautta.

Muun muassa kansanedustaja Eero Heinäluoma oli valveilla.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sai yhdistettyä twiittinsä päivän poliittiseen keskusteluun. Juha Sipilän (kesk.) Ylen Ykkösaamussa käyttämä tunkki-sanonta päätyi hänen päivitykseensä.

– Ilman isoa visiota olisin jo sanonut, että pitäkää tunkkinne, Sipilä sanoi eilen.

Myös moni muu poliitikko antoi Twitter-tilinsä laulaa. SDP:n kansanedustaja Sanna Marin esimerkiksi jakoi lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan hehkuttavaa twiittiä.

Myös muun muassa Ville Niinistö (vihr.),  Anna-Maja Henriksson (r.) ja Tuula Haatainen (sd.) antoivat riemunsa näkyä julkisesti.

Houtskarin surmia tutkitaan tappona ja kuolemansyyn selvittämisenä

Poliisi epäilee, että eilisessä Houtskarin väkivallanteossa mies surmasi naisen ja sen jälkeen itsensä.

– Tämä käsitys oli jo eilen, ja se on vahvistunut tutkinnan aikana, rikoskomisario Pertti Läksy kertoo STT:lle.

Paraisten Houtskarissa löytyi eilen kaksi ihmistä kuolleina autosta. Kuolleet ovat poliisin mukaan 54-vuotias nainen ja 29-vuotias mies. Molemmat olivat paikkakuntalaisia. Poliisin mukaan surmatyöt on tehty todennäköisesti miehen luvallisella metsästysaseella.

Ilmoituksen tapahtuneesta teki paikallinen asukas.

Läksyn mukaan tekojen motiivista ei ole mitään tietoa. Myöskään kuolleiden välisestä yhteydestä ei tiedetä tässä vaiheessa. Tapahtumia tutkitaan tappona ja kuolemansyyn selvittämisenä.

Poliisi luonnehtii keskellä saaristoa tapahtuneen rikoksen tutkintaa haastavaksi. Poliisi haluaa kiittää paikallisia asukkaita, jotka antoivat kuljetus- ja muuta apua poliiseille.

Tapahtumien selvittäminen jatkuu muun muassa teknisellä tutkinnalla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Saara Aallon esiintyminen jättipotti Subille

Kuva: kuva: SubTV - X Factor UK LEHTIKUVA / HANDOUT / SUBTV - X FACTOR UK
Saara Aalto ja Matt Terry selvisivät Britannian X Factorin finaaliin.

Yli miljoona suomalaista seurasi Saara Aallon eilistä esiintymistä Britannian X Factor -laulukilpailun finaalissa, kertoo television katselua ja radion kuuntelua mittaava Finnpanel Twitterissä.

Tieto perustuu Sub-kanavan katsojamääriin.

Laulukilpailun voittaja ratkaistaan tänä iltana. Aalto kilpailee voitosta Matt Terryä vastaan.

Aallon piti eilen vakuuttaa yleisö kahdella kappaleella. Toisen niistä Aalto esitti laulaja Adam Lambertin kanssa duettona.

AVAINSANAT

Demarikansanedustajat ihmeissään somessa: Kuuden euron palkalla töihin Tampereelta Helsinkiin – ”Äly hoi, älä jätä”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
vr-rasismi

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä hallituksen esitys työttömyysturvalain muuttamista. SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen kertoo vastanneensa demarien ja vihreiden vastalauseen valmistelusta.

– Hallituksen esityksessä esitetään, että työttömän on otettava vastaan kokoaikatyötä kolmen tunnin työmatkan päästä, vaikka matkakustannusten jälkeen työstä maksettava palkka tippuisi alle toimeentulominimin. Käytännössä tämä tarkoittaa tamperelaiselle työttömälle työnhakua Helsingistä, Ilmari Nurminen päivittää Facebookissa.

– En itsessään vastusta kolmen tunnin työmatkaa, vaan sitä, että matkat syövät pienipalkkaisesta työstä käytännössä kaiken. Se ei ole oikein. Siksi esitän tiistaina täysistunnossa, ettei nykyisestä kulu- ja tulovertailusta saa luopua. Sillä ehkäistään kohtuuttomien tilanteiden synty, hän päivittää.

Lisäksi hallituksen esityksessä työttömiä edellytetään osallistumaan kaikkiin – myös työllistymissuunnitelmaan kuulumattomiin – toimenpiteisiin toimeentulon menettämisen ja erilaisten sanktioiden uhalla.

– Suosittelemaan työttömiä olemaan tarkkana muutoksessa, varsinkin kun 3kk haastattelut käynnistyvät ensi vuonna.

– En voi hyväksyä monia hallituksen esityksiä, joiden lähtökohtana on se, että työttömät välttelisivät työtä ja olisivat passiivisia. Saan paljon yhteydenottoja työttömiltä, jotka yrittävät kovasti saada työtä, siinä valitettavasti onnistumatta. Siksi varsinkin tässä tilanteessa, jossa työttömyys johtuu lähinnä työn tarjonnan puutteesta, ei sanktioiden korostaminen ja lisääminen ole perusteltua. Se pikemminkin heikentää monien jo nyt hyvin heikossa asemassa olevien arkea ja tiputtaa heitä uusiin tuloloukkuihin, Nurminen päättää.

”Meitä suojaa se, että VR ajaa ohi.”

Myös kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) kommentoi samaa asiaa Facebookissa.

– Nyt on sitten eduskunnan salissa käsittelyssä esitys, jonka mukaan kokoaikatyötä on otettava vastaan kolmen tunnin työmatkan päästä, vaikka työstä saatava tulo menisi lähes kokonaan matkakustannuksiin ja toimeentulo tippuisi alle toimeentulotukiminimin. Samaan aikaan osa-aikatyössä säilyy tuloharkinta.

– Minun pieni pääni ei ymmärrä yhtään, mitä järkeä tällaisessa on. Ei tämä ainakaan perheiden jaksamista tue.
Ilkeästi voisin sanoa, että Tampereelta pitää mennä Helsinkiin töihin jopa kuuden euron palkalla, mutta hämeenlinnalaisilla on onni onnettomuudessa, koska meitä suojaa se, että VR ajaa ohi. Äly hoi, älä jätä, Filatov päivittää.

Keskustelua aiheesta

Saara Aallon loistava laulutaito ja innostus hurmannut britit – Ajoitus nosteelle ollut täydellinen

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / SUBTV - X FACTOR UK
Saara Aallon vierellä hänen mentorinsa Sharon Osborne.

Suomalaislaulaja Saara Aallon tiellä Britannian X Factor -laulukilpailun voittoon on enää Matt Terry.

Kilpailun katsojat äänestivät lauantai-illan finaalissa kaksikon jatkoon, ja kolmas jäljellä ollut kilpailija, 5 After Midnight -ryhmä, putosi.

Voittaja selviää tämän päivän tuloslähetyksessä.

Tuottaja ja Uuden Musiikin kilpailusta tuttu kommentaattori Mikko Silvennoinen uskoo vahvasti, että Aalto päihittää myös Terryn ja nousee ensimmäiseksi ulkomaalaiseksi, joka on koskaan voittanut Britannian X Factorin.

Aallon vahvuudet eli loistava laulutaito, vankka esiintymiskokemus ja sympatiaa katsojissa herättävä innostus pääsivät Silvennoisen mukaan oikeuksiinsa finaalissa.

Silvennoisen mielestä Aallon finaalissa esittämän kappaleet, Tears for Fears -yhtyeen Everybody Wants to Rule The World ja Queenin klassikkokappale Bohemian Rhapsody yhdessä laulaja Adam Lambertin kanssa menivät nappiin.

– Saara ei pelkästään laulanut, vaan numerot olivat fyysisestikin vaativia. Hän lauloi hyvin mitä ihmeellisimmissä asennoissa, Silvennoinen sanoo STT:lle.

Aalto aloitti ensimmäisen kappaleensa dramaattisesti makaamalla glitter-mekossa selällään taustatanssijoiden keskellä, josta hän nousi ylös vasta aloitettuaan laulun.

Sekä kappaleet että koreografiat olivat vaikeammat kuin muilla esiintyjillä, ja silti Aalto osasi Silvennoisen mukaan ”loistaa”.

– Saara ei jäänyt millään lailla Adamin varjoon, Silvennoinen toteaa duetosta Lambertin kanssa.

”Usein altavastaajaan ihastutaan.”

Silvennoisen mukaan Aalto päihitti Terryn myös esiintymisvarmuudessa.

– Saaran esiintymisvarmuus omassa luokassaan. Hän on tehnyt puolitoista vuosikymmentä uraa.

Toisaalta Silvennoinen arvioi, että katsojat voivat pitää Terryn pientä hermoilua myös sympaattisena.

Suurin etu Terryn puolella ovat kuitenkin se, että hän on komea mies, Silvennoinen sanoo.

– Pikkutytöt äänestävät aina television laulukilpailussa ahkerimmin, jopa maanisesti. Komean mieslaulajan on helpoin niitä ääniä kääriä.

Toisaalta Aallon puolella on sekin, että hän on noussut altavastaajasta huipulle. Saara-noste on noussut vasta viimeisen viikon aikana, Silvennoinen muistuttaa.

– Ajoitus nosteelle on ollut täydellinen. Matt on ollut ennakkosuosikki koko kisan ajan. Usein altavastaajaan ihastutaan.