Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Mitä siellä on oikein tapahtunut?” – SDP:n Lindtman hämmästyi ja ilahtui kokoomuksen takinkäännöstä

Lehtikuva / Markku Ulander

Aktiivimallin leikkurin poisto ei olisi ollut mahdollista ilman viime eduskuntavaalien suunnanmuutosta, toteaa sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Simo Alastalo

– Ilman sitä olisimme tuskin nähneet tätä päivää, jossa aktiivimalli puretaan ja haudataan sinne arkiston viimeiseen mappi ö:hön.

Aktiivimallin leikkurin poisto, jota koskevan lakialoitteen lähetekeskustelu käytiin tiistaina eduskunnassa oli Lindtmanin mukaan SDP:n keskeinen vaalitavoite, jonka saavuttaminen ei olisi onnistunut ilman ihmisten tukea.

– Haluan kiittää niitä tuhansia ja tuhansia ihmisiä, jotka ovat tehneet töitä sen eteen, että aktiivimallin leikkuri nyt poistuu. Se työ ei mennyt hukkaan. Ne 150 000, jotka allekirjoittivat kansalaisaloitteen, ne jotka vaaleissa ottivat kantaa ja äänestivät niitä puolueita, jotka kannattivat sen poistamista, tässä on lopputulos. Voi sanoa, että tämä on tehty yhdessä ihmisten kanssa.

Lindtman luonnehtii mallia syvästi tehottomaksi ja epäoikeudenmukaiseksi.

– Se leikkaa heiltä, jotka ovat ilman omaa syytään jo ennestään puolet tuloistaan menettäneet kuten kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta ikääntyneiltä, pienten paikkakuntien työttömiltä. Malli lisää toimeentulotukiriippuvuutta, josta on entistä vaikeammat kannustimet ponnistaa takaisin työhön.

Vattin tutkijat eivät kyenneet selvityksessään osoittamaan aktiivimallin työllisyysvaikutuksia.

– Se tiedetään, että sillä oli vaikutuksia esimerkiksi työhaluisten mutta työkyvyttömien kannustimiin hakea työkykyä palauttavaan kuntoutukseen. Aktiivimalli jopa vähensi tätä, koska kuntoutusta ei laskettu aktiivisuudeksi.

”Perussuomalaisilla on ollut aktiivinen pyrkimys unohtaa leikkauksia, joita he ovat itse olleet tekemässä.”

Eräs tiistain uutisista eduskunnassa oli kokoomuksen kansanedustajien äkillinen irtautuminen malliin sisältyvän leikkurin kannattamisesta.

– Vielä syyskuussa puheenjohtaja Orpo puhumattakaan kansanedustaja Vartiaisesta ovat tätä kiivaasti puolustaneet. Sinänsä on hyvä, että kokoomus on vihdoin tarkistanut kantaansa mutta mitä siellä on oikein tapahtunut? Lindtman ihmettelee.

Kokoomus on Lidtmanin mukaan tehnyt koko mallin olemassaolon ajan kaikkensa, että aktiivimallin leikkuria ei pureta. Saman ajan SDP on käyttänyt mallin puutteiden osoittamiseen ja leikkurin vastustamiseen.

– Vielä kun hallitus ilmoitti, että aktiivimalli puretaan, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo Demokraatin haastattelussa kannatti aktiivimallin leikkuria ja sanoi, että se on hyvä tapa kannustaa. Jos he ovat nyt tulleet uusiin johtopäätöksiin, hyvä niin.

Perussuomalaisten suulla salissa kuultiin tunnustus, ettei puolue ole aktiivimallia koskaan kannattanut. Lausunto tuntuu erikoiselta, koska aktiivimalli esiteltiin huhtikuussa 2017, kun vastuuministerinä oli tuolloin vielä perussuomalaisia edustanut Jari Lindtström.

– Perussuomalaisilla on ollut aktiivinen pyrkimys unohtaa leikkauksia, joita he ovat itse olleet tekemässä ennen puolueen jakaantumista. Aktiivimalli oli edellisen hallituksen jatkumoa, jossa työttömyysturvaa leikattiin ja kestoa lyhennettiin. He, jotka olivat ennestään puolet omista tuloistaan menettäneet joutuivat kantamaan yhden isoimmista leikkauksista.

– Aktiivimalli oli tässä suhteessa johdonmukaista jatkumoa sille työllisyyspolitiikalle jota silloisessa Sipilän hallitusohjelmassa oli.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE