Politiikka

Mitä Suomeen jäävälle paperittomien joukolle pitäisi tehdä? Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar esittää oman vaihtoehtonsa

Jari Soini
Jari Soini

Helsingin apulaispormestarin Nasima Razmyarin mukaan Suomeen jäävien paperittomien tilannetta voitaisiin parantaa aloittamalla siitä, että työpaikan täältä löytäneiden asemaa helpotettaisiin. Kaikki ei edes voida palauttaa eri syistä.

”Työssä käyvien, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pitäisi voida jäädä Suomeen odottamaan työlupaa, ja työluvan saamista tulisi ylipäänsä helpottaa.”

Razmyar kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidesivuilla asiasta.

”Hyvin kotoutuneiden ja työssä käyvien ihmisten palauttaminen vastentahtoisesti lähtömaahan ei ole järkevää. Monet alat eivät tosi­asiassa tule toimeen ilman ulkomaista työvoimaa. Tänne kotiutuneiden osaamisesta ja työllistymisestä hyötyy koko Suomi.”

Sivistysvaltion pidettävä huoli siitä, että esimerkiksi lapsista ja ­raskaana olevista naisista pidetään huolta.

Razmyar myöntää, että kysymys paperittomien palveluista herättää tunteita. Hän kaipaa yhtenäisiä kansallisia linjauksia siitä, miten perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten edellyttämä välttämätön huolenpito turvataan jokaiselle ihmiselle statuksesta riippumatta.

”Rinnakkaisen järjestelmän luominen niille, joilla ei ole laillista lupaa oleskella maassa, on haastava kysymys, mutta samaan aikaan on sivistysvaltion pidettävä huoli siitä, että esimerkiksi lapsista ja ­raskaana olevista naisista pidetään huolta. Kroonisia sairauksia on kannattavampaa hoitaa ennaltaehkäisevästi kuin akuutisti. Näiden kysymyksien äärellä päättäjät joutuvat tasapainoilemaan.”

Razmyar muistuttaa, että paperittomia ei kannata kadehtia – kenenkään.

”Heidän asemansa on hyvin turvaton riippumatta välttämättömien palveluiden laajuudesta. Heikossa asemassa olevista ihmisistä ei pitäisi tehdä myöskään politiikan välinettä.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat