Kotimaa

Mitä tapahtui Kupittaan sairaalassa eräänä yönä vuonna 2009? Hovi hylkäsi hoitajan syytteen törkeästä pahoinpitelystä

Turun hovioikeus on hylännyt yhden hoitajan syytteen törkeästä pahoinpitelystä Kupittaan sairaalassa vuonna 2009.

Mies tuomittiin aiemmin käräjillä vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen siitä, että hän olisi lyönyt sängyssä maannutta yli 80-vuotiasta potilasta nyrkillä rintakehään ja vatsaan.

Öisestä tapauksesta Turun Kupittaalla todisti hoitajan tuolloinen työpari. Hoitaja kiisti syytteen ja sanoi, että potilas oli niellyt palan vaahtomuovipatjaa ja hän takoi tätä selkään estääkseen potilasta tukehtumasta.

Työpari ei esimerkiksi muistanut, oliko tutkinut tai seurannut potilaan tilaa tapahtuman jälkeen. Hän oli kertonut ensimmäisen kerran tapahtumista noin neljä vuotta tapahtumien jälkeen, koska pelkäsi kertomansa mukaan potkuja.

– Kertomusta ei voida pitää loogisena kokonaisuutena, ja puute heikentää hovioikeuden käsityksen mukaan sen luotettavuutta olennaisesti, Turun hovioikeus toteaa ratkaisussa.

Hoitaja vapautui ehdollisesta vankeudesta ja korvausvelvollisuudesta, joihin käräjäoikeus hänet tuomitsi.

Muut tuomiot nurin aiemmin

Kahta muuta hoitajaa syytettiin aiemmin muun muassa virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta syytteet kaatuivat jo käräjillä. Väitteinä oli, että miehet olisivat esimerkiksi antaneet potilaille lääkkeitä ilman lääkärin lupaa.

Yhtä Kupittaan sairaalan hoitajaa puolestaan on syytetty pahoinpitelystä sillä perusteella, että tämä olisi painanut potilasta kurkusta polvella. Mies tuomittiin käräjillä, mutta syyte kaatui Turun hovioikeudessa.

Todistajina kuullut kaksi hoitajaa kertoivat tilanteesta eri tavoin. Toinen kertoi nähneensä polvella painamisen, toinen ei.
Hovioikeus piti luotettavampana todistajaa, joka kertoi polvella painamisen tapahtuneen. Hovioikeuden mukaan teko ei kuitenkaan täyttänyt pahoinpitelyn tunnusmerkkejä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat