D-analyysit

Mitä tekemistä makeismainoksella ja lastenkirjaklassikolla on sosialidemokratian vapauskäsityksen kanssa?

Nora Vilva
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Nora Vilva
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Nora Vilva
Kolumnit

Rane Aunimo

Toimituspäällikkö

Kävin elokuvissa. Elokuvaa edelsi hienosti tehty mainos naisesta, joka taistelee itsensä kanssa marketin makeishyllyllä siitä, ostaako karkkipussin vai ei.

Mainoksessa kurkistetaan naisen päähän, jossa pidäkkeet karkinsyöntiä vastaan poistetaan ”suorittamalla mielen virheasetusten korjaus”. Ja näin hän heittää itsehillintänsä nurkkaan ja valitsee namut. Loppuun ilmestyy teksti MAKEINTA ON VAPAUS.

Tämä toi mieleen Roald Dahlin kirjaklassikon Jali ja suklaatehdas, joka kertoo suklaatehtailijasta, joka piilottaa tuotteisiinsa kultaiset pääsyliput, joilla viisi lasta pääsee tutustumaan suklaatehtaaseen ja voittamaan satumaisen palkinnon. Liput löytäneet lapset saapuvat tehtaalle, mutta makeisiin kiusauksiin lankeavat lapset putoavat yksi toisensa jälkeen pois pelistä. Jäljelle jäänyt kirjan päähenkilö, köyhä Jali-poika, voittaa lopulta palkinnon.

No mitä tekemistä makeismainoksella ja lastenkirjalla on sosialidemokratian vapauskäsityksen kanssa?

Sivistys luo vapautta ja vapaus on prosessi eikä päämäärä, sillä sen lopullista muotoa ei voi eikä pidä määritellä.

Vakiintunut jako negatiivisten ja positiivisten vapauksien välillä havainnollistaa miten vapautta usein hahmotetaan: Jos poliittiset ideologiat asetettaisiin liukuvalle asteikolle, oikeisto korostaisi negatiivisia vapauksia eli puuttumattomuutta yksilön vapauksiin yhteiskunnan toimesta, kun taas vasemmistolle korostuisivat positiiviset vapaudet esimerkiksi yhteiskunnan tarjoamien palveluiden muodossa.

SDP:n demokratiaohjelma vuodelta 2012 toteaa: ”Vapaus ei voi milloinkaan toteutua ilman yhteisiä rakenteita, yhteisöä ja yhteisöllisyyttä.” Eroja tasoittavien palvelujen ja mahdollisuuksien lisäksi sosialidemokratialle vapaus on siis kollektiivista, se toteutuu yhteisössä. Autiolla saarella ja yksin olemme kenties vapaita, mutta onnettomia.

Sosialidemokratian ihmiskuvan mukaan olemme altruistisia, aktiivisia ja kullakin meistä on olemassa pyrkimys siihen mikä on oikein. Vapauden perinteisten määritelmien lisäksi meidän sosialidemokraattien pitää korostaa ajattelussamme vapauden aktiivista luonnetta. Olemme uteliaita. Sosialidemokratian aktiivisen vapauskäsityksen mukaan ihmisen kehittyminen itsessään on jo määritelmä hänen vapaudelleen. Sivistys luo vapautta ja vapaus on prosessi eikä päämäärä, sillä sen lopullista muotoa ei voi eikä pidä määritellä.

Oikeisto on kaapannut vapauden käsitteen sellaisena kuin se oikeistolaisen perinteen mukaan on julkiseen keskusteluun kehystetty.

Sanotaan, että poliittinen oikeisto on kaapannut vapauden käsitteen. Se pitää paikkaansa. Oikeisto on kaapannut vapauden käsitteen sellaisena kuin se oikeistolaisen perinteen mukaan on julkiseen keskusteluun kehystetty: Vapaus on negatiivista vapautta veroista ja vastuista. Vapaus on individualistista vailla yhteisöllisyyttä ja ymmärrystä itsestä osana yhteiskuntaa. Ja vapaus on konsumeristista koostuen hetken humalista, joissa mittariksi muodostuu sokerin tai alkoholin rajoittamaton saatavuus.

Vasemmiston on puhuttava vapaudesta sellaisena kuin se kestävänä arvona pitää nähdä: positiivisena eli kaikille mahdollistavana. Kollektiivisena, jossa se toteutuu vain osana yhteisöä. Ja henkisenä sivistysprosessina fyysisten nautintojen tuoman todellisuuspaon sijaan.

No entäs sitten Jali? Kun muut lapset jahtasivat hetken hurmiota, hän säilytti itsehillintänsä. Pääpalkintona pojalle tarjotaan perinnöksi koko suklaatehdas, mutta ehtona hänen pitää jättää perheensä. Jali kieltäytyy, sillä mitä iloa on rahasta ja makeista nautinnoista yksin. Jali on ymmärtänyt mitä vapaus on. Ja tarina päättyy hyvin, sillä hän saa myös tehtailijan ymmärtämään mistä elämässä on kyse ja luomaan katkenneen suhteen isäänsä uudelleen.

Makeaa on vain vapaus, joka ei ole vapautta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat