Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Miten ihminen voi arvioida 4kk etukäteen milloin löytää työpaikan?” – vanhemman jakama kokemus päivähoitopaikan hakemisesta puhuttaa somessa

Istock

Helsingissä on jo pitkään puhuttanut pula päivähoitopaikoista sekä varhaiskasvattajien henkilöstöpula.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Helsinkiläinen varavaltuutettu ja kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen Eeva Kärkkäinen (kesk.) nosti eilen Twitterissä esiin tapauksen, joka lienee heijastusvaikutusta ilmiöstä.

– Helsinkiläinen vanhempi sai töitä itsenäisesti työtä hakemalla. Kun hän lähti järjestämään päivähoitopaikkaa lapselle, Helsingin vastaus oli, että hoitopaikkaa olisi pitänyt hakea 4kk etukäteen. Miten ihminen voi arvioida 4kk etukäteen milloin löytää työpaikan!? Kärkkäinen kysyy.

– Kuulemma hoitopaikka järjestetään 2vk sisällä vain, jos vanhempi on työllistynyt TE-palvelujen kautta. Itsenäisesti työpaikan löytäneelle ihmiselle ei kuitenkaan Helsingin
virkamiesten mukaan ole velvollisuutta järjestää hoitoa pikaisesti. Räjähtävä pää, Kärkkäinen jatkaa.

Hän kertoo tviitillä myös, että tässä tapauksessa hoitopaikka lopulta kuitenkin löytyi.

– Tiedän myös tapauksia, jossa loppu ei ole näin onnellinen, Kärkkäinen kirjoittaa.

Demokraatti on tavoittanut Kärkkäisen viittaaman helsinkiläisen vanhemman, joka vahvistaa kuvauksen:

– Ehdottomasti. Näin minulle palveluneuvojat sanoivat, hän sanoo.

Hän kertoo myös, että on saanut sosiaalisessa mediassa yhteydenottoja ihmisiltä, joilla on vastaavanlaisia kokemuksia.

– Ihmettelen, että kukaan ei ole tästä aikaisemmin nostanut mitään haloota.

Henkilö on huolissaan muun muassa siitä, miten tilanne vaikuttaa ihmisten työllistymiseen, jos varhaiskasvatuspaikkoja ei ole saatavilla.

– Ongelma on se, että Helsingillä ei ole päivähoitopaikkaa eikä ongelmia myönnetä, hän näkee.

Kun tai jos Helsinki toimii kuten edellä on kuvattu, sosiaalisen median keskusteluissa kyseenalaistetaan myös toiminnan laillisuus.

Varhaiskasvatuslain pykälässä 17 sanotaan seuraavasti:

”Lapsen vanhemman tai muun huoltajan, joka haluaa lapselle 12 §:n mukaisen kunnan järjestämän varhaiskasvatuspaikan, on tehtävä sitä koskeva hakemus viimeistään neljä kuukautta ennen kuin lapsi tarvitsee paikan.

Mikäli varhaiskasvatuksen tarve johtuu työllistymisestä, opinnoista, koulutuksesta tai muutosta toiseen kuntaan työn tai opintojen takia eikä tarpeen alkamisajankohta ole ennakoitavissa, varhaiskasvatuspaikkaa on haettava niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan.”

Helsingin kaupunkin Hakeminen varhaiskasvatukseen -ohjeissa lukee kuitenkin muun muassa seuraavasti:

”Hakemusta ei lähtökohtaisesti käsitellä kiireellisenä, eikä kyse ole ennakoimattomasta tilanteesta, jos haet töitä. Tällöin hakemus varhaiskasvatukseen on tehtävä normaaliin tapaan viimeistään neljä kuukautta ennen kuin lapsi tarvitsee paikan.”

Demokraatti tiedusteli Helsingin kaupungin vs. varhaiskasvatusjohtaja Ulla Lehtoselta ristiriitaisilta näyttävien ohjeiden ja lainkohdan suhteesta. Kysymykset pyydettiin sähköpostitse, jolla myös vastaus toimitettiin.

Näin Demokraatti kysyi:

– Onko niin, että Helsingistä työpaikan itsenäisesti hankkiva joutuu odottamaan 4 kuukautta varhaiskasvatuspaikkaa mutta saa paikan kahdessa viikossa, jos se järjestyy TE-palvelujen kautta, kuten keskustelussa väitetään?

– Jos näin on, onko käytäntö lainmukainen, koska laki ei tee eroa siinä, miten vanhempi työllistyy?

– Onko käytännön taustalla pula varhaiskasvatuksen työntekijöistä?

– Aiotaanko tulkintaa muuttaa?

Lehtosen välitetyssä hän vastaa kaikkiin kysymyksiin viittaamalla varhaiskasvatuslain pykälään ilmeisesti tarkoituksenaan kertoa, että Helsinki nojaa toimintansa lakiin:

– Mikäli tarve johtuu työllistymisestä, opinnoista, koulutuksesta tai muutosta toiseen kuntaan työn tai opintojen takia eikä tarpeen alkamisajankohta ole ennakoitavissa, paikkaa on haettava niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan, Lehtosen Demokraatille välitetty vastaus kuuluu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE