Politiikka

Miten käy kansalaisten luottamuksen demokratian toimivuuteen? – moni kansanedustaja kantoi huolta

Kari Hulkko
Kansanedustaja Timo Harakka.
Kari Hulkko
Kansanedustaja Timo Harakka.
Kari Hulkko
Kansanedustaja Timo Harakka.

Moni oppositiopuolueen kansanedustaja kantoi tänään eduskunnassa huolta kansalaisten luottamuksesta demokraattiseen päätöksentekoon.

He näkivät, että hallituskriisin hoito ei ole omiaan vahvistamaan näitä.

– Olemme vakavan asian äärellä. Tämän tapauksen kulku on heikantänyt suomalaista demokratiaa ja heikentänyt kansalaisten luottamusta pääministeriin, SDP:n kansanedustaja Timo Harakka esimerkiksi sanoi.

– Jos ja kun pettymys purkaantuu siten, että entistäkin harvempi kokee painetta osallistua yhteiskunnan asioihin, se myös entisestään lisää eriarvoisuutta, hän jatkoi.

– Kuka uskoo sitä selitystä, että vasta toissa viikonloppuna ministerit Sipilä ja Orpo ja varsinkin Soini heräsivät huomaamaan, että perussuomalaisten joukoissa on arvo-ongelma?

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kritisoi oppositiota lehtitietoihin ja sosiaalisen median tietoihin uskomisesta ja totesi, että kansanedustajat olisivat voineet pyytää esimerkiksi oikeusministeriöstä tietoja, miten hallituskriisin laillisuuspuolta hoidettiin.

Keskustelun loppupuolella SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) tiivisti, että eikö viimeistään tämän keskustelun jälkeen tullut selväksi, että hallituksen olisi kannattanut valita toisenlainen toimintatapa hallituskriisin hoitamisessa.

Viitanen arvioi, ettei keskustelusta tultu hullua hurskaammaksi ja että kansalaiset ovat katsoneet sitä hyvin hämillään.Viitasen mukaan hallituskriisissä käytiin isoa valtapelia ja nyt kylmä oikeistolainen taouspolitiikka jatkuu.

Valtioneuvosto antoi tänään tiedonannon eduskunnalle hallituksen parlamentaarisessa pohjassa tapahtuneesta muutoksesta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat