Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Miten kehittää ja uudistaa palveluja tiukkoina aikoina?

Moni kuntajohtaja- ja päättäjä tuskailee tässä kohtaa kasvavien palvelutarpeiden ja niukkenevien verovarojen kanssa. Yhtälö tuntuu lähes mahdottomalta ratkaista. Toisaalta sanotaan, että suomalaiset ovat löytäneet aina toisensa juurikin taloudellisesti vaikeina aikoina. Tätä yhteyttä ja yhteistä ymmärrystä tarvitaan nyt kunnissa. Kasvukeskuksilla on vielä erityinen paine, koska väkiluku kasvaa palveluiden laahatessa perässä koko ajan.

Tarja Tenkula

Katseet kääntyvätkin nyt Rinteen hallituksen puoleen kuntien talouden pelastajaksi. Kuntien taloudet uivat niin syvällä, että pienet porkkanarahat eivät talouksia auta. ”Porkkanoiden” tarjoaminen sinänsä on tärkeää palveluiden kehittämisen ja uudelleen suuntaamisen kannalta.

Erkki Vauramo on tutkinut sote-palveluiden toimintaa ja todennut monen kunnan osalta kiinteistöjen olevan väärissä paikoissa ja henkilöstö sidottu näihin kiinteistöihin. Tällä mallilla emme voi ratkaista tulevaisuuden ongelmia. Täytyy pystyä panostamaan ennaltaehkäisyyn, mikä tarkoittaa esim. ikä-ihmisten osalta kotikuntoutukseen panostamista. Tällä kuntoutuksella ikäihmiset pystyvät elämään ja toimimaan pidempään itsenäisesti kotona eivätkä joudu ns. kalliiseen laitoshoitoon.

Kunnilla on tieto ja ymmärrys ennaltaehkäisyn tärkeydestä, mutta koska samaan aikaan pitää ylläpitää jo olemassa olevia palveluita niin kehittämistyö jää tekemättä. Uusien vaikauttavampien toimintatapojen kehittäminen ja juurruttaminen vie aikaa, joten niistä tulevat ”säästöt” eivät näy budjettikaudessa. Tähän menee arviolta 5-7 vuotta.

Toivonkin, että Suomen hallitus suuntaa kunnille lupaamansa valtionavut juuri uusien toimivampien toimintamallien löytämiseen. Yhteistyöllä, moniammatillisesti isojakin ongelmia voidaan ratkoa ja mikä parasta siten saadaan laadullisesti parempia palveluita. Nyt on pakko katsoa kaikki palvelut uusin silmälasein ja pyrkiä kääntämään ”valtamerilaivan kurssia” ennaltaehkäisyyn.


Kirjoittaja on ylihoitaja ja kaupunginvaltuutettu Seinäjoelta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE