Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

D-analyysit

Miten koiran saa lopettamaan vieraille haukkumisen? Ihmiset! Suuri osa ongelmistanne lemmikkienne kanssa johtuu siitä, ettette tunne niitä.

iStock
Kolumnit

Tua Onnela

Eläintenkouluttaja, toimittaja ja Suomen eläintenkouluttajat ry:n tiedottaja.

”Miten kissan saa lopettamaan pöydillä kiipeilyn ja yöllä riehumisen?” ”Miten koiran saa lopettamaan vieraille haukkumisen?”

Tua Onnela

Eläintenkouluttajille tulee paljon kysymyksiä, jotka voisi tiivistää näin: ”Miten saan eläimen lakkaamaan olemasta se eläin, joka se on.”

Ihmiset hankkivat kissan, eli hämäräaktiivisen kiipeilijän ja saalistajan, ja sitten ihmettelevät, kun kissa puuhaa öisin ja kiipeilee. Ihmislaji on vuosisatojen ajan jalostanut koiria vahtimaan pihaa ja on nyt närkästyksissään, kun koira hälyttää vieraista. Ihmiset ottavat aroilla vaeltavan laumaeläimen töröttämään yksin pikkuruiseen tarhaan ja ihmettelevät, miksi heppa ei ole tyytyväinen. Ja niin edelleen.

ISO OSA ihmisten ongelmista lemmikkiensä kanssa johtuu siitä, etteivät ihmiset tunne hankkimansa eläinlajin käyttäytymistarpeita. Niin isoja kuin pieniä eläimiä hankitaan perehtymättä juuri lainkaan kyseisen lajin sielunelämään. Fyysiset perustarpeet ehkä täytetään suurin piirtein, mutta virikkeet, aktivointi ja ylipäätään mielekkään elämän tarjoaminen jäävät.

Eivät ihmiset tietenkään ilkeyttään ole tietämättömiä. Päinvastoin, moni yllättyy iloisesti kuullessaan, mitä kaikkea esimerkiksi kissan kanssa voi ja kannattaa harrastaa. Olen monesti ihan liikuttunut, kun asiakkaat ovat ottaneet aktivointivinkkini haudanvakavasti ja ryhtyneet järjestämään lemmikilleen lajinomaista puuhaa aamusta iltaan koko perheen voimin.

Helppoa lemmikkiä kaipaavalle suosittelen lämpimästi akaattikotiloa.

Usein myös stressi lemmikin ”käytösongelmasta” helpottaa, kun omistaja hoksaa, ettei kyseessä olekaan varsinainen ongelma. Haukkuvaa koiraa ei tarvitse hävetä, eikä koira ole kasvanut vinoon. Sille voi toki tarjota uusia toimintatapoja, joilla se voi toteuttaa tarpeitaan, mutta kenenkään ei tarvitse tuntea oloaan epäonnistuneeksi.

OLISI silti paljon järkevämpää, että riittävät tiedot hankittaisiin etukäteen. Kun lemmikkiä hankkiva selvittää perusteellisesti, minkälaista puuhaa kyseinen laji tarvitsee voidakseen hyvin, moni ongelma jää syntymättä. Ei tule hankittua yksinäistä kania, marsuja häkkiin tai huskyä sohvakoristeeksi. Äänis­­tä hermostuva ei valitse suomenpystykorvaa eikä designhuonekalujaan vaaliva kissaa. Kaikilla on mukavampaa.

Myös moni oikea käytösongelma jää syntymättä, jos omistaja tuntee ja täyttää lemmikkinsä lajinomaiset tarpeet. Esimerkiksi kissojen stressipissailun, koirien remmirähinän tai hevosten pelkotilojen taustalla on usein ainakin yhtenä syynä ankea virikkeetön arki.

Pohdimme joskus kollegoiden kanssa, onko olemassa mitään lemmikkiä, joka ei tarvitsisi ihmiseltä lainkaan virikkeitä ja aktivointia. Kyllä, sellainen lemmikkilaji on: akaattikotilo. Akaattikotilolle riittää, että ihminen antaa ruokaa ja siivoaa sen terraarion. Se ei pidä ääntä, ei sotke paikkoja eikä vaadi tekemistä.

Helppoa lemmikkiä kaipaavalle suosittelen lämpimästi akaattikotiloa. Meidän muiden ei auta kuin hyväksyä lemmikkimme sellaisina eläiminä kuin ne ovat ja raivata arjestamme tila niiden tarpeille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Pasi Kuoppamäki

Kolumnit
12.5.2021
Valtaosalla suomalaisia on aiempaa enemmän talletuksia – monessa tapauksessa olisi kaikkien osapuolien kannalta järkevää laittaa raha kiertämään
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE