Politiikka

”Miten peruspalveluministeri etenee?” – sd-edustajalta kirjallinen kysymys vanhusasiavaltuutetun toimen perustamisesta

Jukka-Pekka Flander
Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.
Jukka-Pekka Flander
Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.
Jukka-Pekka Flander
Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen vanhusasiavaltuutetun toimen perustamisesta.

– Eri puolilta Suomen kuuluu huolestuttavia viestejä ikäihmisten palvelujen määrän ja laadun heikentämisestä sekä eriarvoistumisesta. Useissa selvityksissä ja tutkimuksissa on tullut esiin ikäihmisiin kohdistuvaa epäasiallista kohtelua – jopa kaltoinkohtelua. Yhteiskunta ei voi enää toimettomana katsoa sivusta. Paljon apua tarvitsevien ikäihmisten mahdollisuudet vaikuttaa jopa omiin asioihinsa ovat usein rajalliset, Mäkisalo-Ropponen toteaa,

– Ikääntyvässä Suomessa myös muistisairaiden määrä kasvaa ja heidän oikeuksiensa toteutumisen valvontaan on syytä panostaa nykyistä enemmän, hän jatkaa.

Mäkisalo-Ropposen mukaan ikäihmisten ääni on viimein saatava kuulumaan entistä paremmin yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteoss, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteen ja palvelujen uudistuksen aikana ja sen jälkeen.

– Suomeen on perustettava vanhusasiavaltuutetun toimi, riippumaton taho, joka yhteistyössä muiden viranomaisten sekä toimialansa järjestöjen ja vastaavien toimijoiden kanssa edistää ja varmistaa ikääntyneen väestön edun ja oikeuksien toteutumista, hän esittää.

Ikäihmisten ääni on viimein saatava kuulumaan entistä paremmin yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa.

– Viime vaalikaudella kansanedustajana ollessaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko puhui paljon vanhusasiavaltuutetun viran perustamisesta. Kannatin asiaan silloin ja toivon, että asiaa viedään eteenpäin. Mihin toimiin ministeri Saarikko aikoo ryhtyä vanhusasiavaltuutetun toimen perustamiseksi, Mäkisalo-Ropponen kysyy.

Mäkisalo-Ropponen esittää, että vanhusasiavaltuutetun tehtävänä olisi muun muassa arvioida ikääntyneen väestön edun ja oikeuksien toteutumista ja seurata lainsäädäntöä ja yhteiskunnallista päätöksentekoa sekä arvioida niiden vaikutuksia ikääntyneen väestön hyvinvointiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 2 Demokraatti
KOHTI PÄÄSTÖTTÖMYYTTÄ - Politiikan poukkoilu on myrkkyä
AIVOJEN ARVOITUS - Seksi helpottaa
JÄÄHYVÄISET ASEELLE - Viimeinen Nieminen Vee
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


RANE AUNIMO

Uusi laskelma julki: SDP:lle 47 kansanedustajaa, kokoomukselle 40 – perussuomalaiset ja vihreät lähellä maksimiaan
22.1.2019

Luetuimmat


Uusimmat