Mitro Repo vaatii yli 90 000 euroa irtisanomisestaan

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Papin työstä irtisanottu Mitro Repo on nostanut kanteen Helsingin ortodoksista seurakuntaa vastaan. Repo syyttää seurakuntaa työsopimuksensa perusteettomasta päättämisestä.

Haastehakemuksessa Repo vaatii seurakunnalta korvaukseksi kahden vuoden palkkaa vastaavan summan eli yhteensä yli 90 000 euroa.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan seurakunnanneuvosto päätti Revon työsopimuksen irtisanomisesta heinäkuussa. Irtisanomista perusteltiin sopimattomalla käytöksellä ja toistuvilla työntekoon liittyvillä ongelmilla.

Revon mukaan irtisanomisen todellinen syy on se, että hän lähti ehdokkaaksi europarlamenttivaaleihin vuonna 2009. Hän syyttää seurakuntaa mustamaalaamisesta.

Mitro Repo valittiin Euroopan parlamenttiin SDP:n listoilta sitoutumattomana ehdokkaana vuonna 2009. Hän toimi europarlamentaarikkona yhden kauden vuoteen 2014.

Juttua päivitetty klo 16.14.

Juhannus lupaa hyvää matkustajille: VR tuo lakkauttamiaan vuoroja ja asemia takaisin

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

VR kertoo lisäävänsä junavuoroja pääradalla muun muassa Pohjanmaalle ja Ouluun. Lisäksi VR aikoo muuttaa keskipäivän junayhteyksiä Helsingin ja Tampereen välillä niin, että ne palvelevat paremmin väliasemia. Uudet junayhteydet aloittavat juhannusviikolla kesäkuussa.

Viime vuoden kesäkuussa VR uudisti koko maan junaverkostoa, jolloin yhtiö karsi useita vuoroja ja lakkautti joitakin juna-asemia kokonaan. Tuolloin kaukojunien pysähdykset esimerkiksi Hämeenlinnassa ja Toijalassa vähenivät, kun junayhteyksiä Helsingin ja Tampereen välillä nopeutettiin.

– Kokonaisuudessaan rakenne on toiminut hyvin, mutta olemme keskustelleet asiakkaiden kanssa ja kokeilemme nyt mallia, jossa yksi keskipäivän vuoro (Helsingin ja Tampereen välillä) muutetaan takaisin vanhalle, hitaammalle mallille, joka pysähtyy sitten useammilla asemilla, VR:n kaukoliikenteen suunnittelujohtaja Antti Tuominen sanoo STT:lle.

Tuominen kertoo, että VR lisää nyt junavuoroja, koska matkustajamäärät ovat kasvaneet. Juhannusviikolla aloittavia uusia yhteyksiä ovat muun muassa aamuvuoro Oulusta Seinäjoelle ja iltapäivävuoro Tampereelta Ouluun.

– Haluamme tukea kasvua siellä, missä kysyntää on. Toki se koskee samoja reittejä, joita tämä viime kesäkuun iso muutos. Esimerkiksi pääradalla tehtiin silloinkin isoja muutoksia, Tuominen sanoo.

Lentoliikenne palannut normaaliksi Helsinki-Vantaalla

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Myös maantieliikenne oli vaikeuksissa lumisessa Helsingissä eilen illalla ja viime yönä.

Helsinki-Vantaan lentoliikenne on palannut tänä aamuna normaaliksi.

Keskiviikkoiltana noin 30 lentoa myöhästyi, kun kaksi kiitotietä oli poissa käytöstä kovan sivutuulen takia. Kentällä käytettiin vain yhtä kiitotietä, mikä hidastutti lentoliikennettä.

Finavian viestintäpäällikkö Annika Kåla sanoi, että hänen tietääkseen sään takia lentoja ei jouduttu perumaan. Kaikki kiitotiet saatiin Kålan mukaan takaisin käyttöön puoliltaöin.

 

Kenttäpiispa loukkaantui Putouksen lotta-hahmosta – ”Itse en ole sitä nähnyt”

Kuva: Aarne Ormio
Kenttäpiispa Pekka Särkiö

Puolustusvoimien kirkollisen työn johtaja, kenttäpiispa Pekka Särkiö ei pidä MTV:n suositun Putous-ohjelman Aina Inkeri Ankeinen -hahmosta. Särkiötä harmittaa erityisesti Ankeisen pukeutuminen lottapukua muistuttavaan asuun.

– Ainaiset valittajat ovat osuva ja aiheellinen satiirin kohde, enkä vastusta sitä. Viihdeohjelmilla on oma oikeutuksensa. Toinen asia on, kuinka hyvin satiiri osuu kohteeseensa. Nyt ei oikein osu. En pidä nimittäin hyvänä sitä, että Aina Inkeri on pukeutunut lottapukua muistuttavaan asuun. Lotta ankean marisijan arkkityyppinä ei vastaa todellisuutta, Särkiö kirjoittaa blogissaan Kotimaa24-sivustolla.

Ilmeisesti hahmo on viihdyttävä.

Särkiö kertoo tavanneensa useita lottia monissa yhteyksissä. Myös hänen isoäitinsä oli lotta.

– Nyt nuorimmatkin lotat ovat yli 90-vuotiaita. Aino – tarkka ja täsmällinen – oli ilmavalvontalottana Tampereen seudulla ja sitten hyökkäysvaiheen aikana 1941 Karjalassa.

Särkiö tunnustaa kirjoittavansa asiasta lehdistä lukemansa perusteella.

– Ilmeisesti hahmo on viihdyttävä. Itse en ole sitä nähnyt.

Keskustelua aiheesta

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen sukupuolittamisesta: ”Se on viesti, että te ette halua ottaa mua tai mun kaltaisia ihmisiä huomioon”

Kuva: Jari Soini
Viima Lampinen toivoi joskus lapsena olevansa poika, koska heillä oli lyhyet tukat ja pääsy armeijaan.

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen kävi katsomassa tammikuussa Doc Point-festivaaleilla Reetta Aallon ohjaaman dokumenttielokuvan Grey Violet Odd One Out. Se kertoo, miten Venäjällä kaltoin kohdeltu homoseksuaali pääsee aloittamaan uuden elämän turvapaikanhakijana Euroopassa. Hänestä elokuva on siitä hieno esimerkki, miten hengenvaarassa olleen turvapaikanhakijan elämä voi saada uuden alun.

Puheenjohtajaa hirvittää, miten turvapaikanhakijoiden tilanne on muuttunut muutaman vuoden aikana. Maahanmuuttoviraston lausuntojen lukeminen saa surulliseksi. Ihmisoikeudet ovat kärsineet inflaation. Lampinen pitää uskomattomana, että Suomi hyvinvointiyhteiskuntana hyväksyy tosiseikkana ihmisten palauttamisen maahan, jossa he ovat vaarassa.

– Jos näin tapahtuu Suomessa, epäileekö kukaan, ettei tapahtuisi lähtömaassa.

Monissa muslimimaissa homoseksuaalisuus on rikos, josta rangaistuksena seuraa vankeutta, ruoskimista tai pahimmillaan kuolemantuomio. Käytännössä moni pääsee elämään omana itsenään vasta turvapaikanhakijana.

Erityistä huolta Viima Lampisessa herättävät transsukupuolisten asema Venäjällä sekä Donald Trumpin valtaannousu Yhdysvalloissa, jossa tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan vuonna 2015 kaikissa viidessäkymmenessä osavaltiossa.

– Seuraan huolissani, kun ihmisryhmä toisensa jälkeen joutuu Yhdysvalloissa uhan alle. Mikä sitten on sukupuoli-ja seksuaalivähemmistöjen asema. Onko ajan kysymys, ettei tasa-arvoinen avioliittolaki ole enää Yhdysvalloissa laillinen?

Vuosina 2009-2015 Yhdysvaltojen suurlähettiläänä työskennellyt Bruce Oreck oli tuttu näky Helsinki Pride-kulkueissa. Lampinen miettii, millaisen suurlähettilään Trump valitsee ja onko edustaja sellainen, joka olisi millään lailla kiinnostunut sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemasta.

Väärä sukupuolittaminen on Lampisen kokemuksen mukaan hyvin yleistä. Tällaiset kokemukset lannistavat yhä uudestaan. Yksi tyypillinen tapa on jakaa ihmiset vain miehiin ja naisiin.

– Se on viesti, että te ette halua ottaa mua tai mun kaltaisia ihmisiä huomioon. Se on laiskuutta ja ymmärtämättömyyttä. Jos haluaa saada ihmisten näkemyksiä, niitä pitää kysyä oikeasti, hän sanoo.

Lue koko Viima Lampisen haastattelu torstain 23.2. Demokraatista ja katso video.

Etelässä kolaroitiin huonossa säässä – Turun moottoritiellä iso onnettomuus

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Jalankulkijoita lumisateessa Helsingissä keskiviikkona.

Liukkaassa kelissä sattui keskiviikkona runsaasti liikenneonnettomuuksia. Suurin onnettomuus tapahtui Turun moottoritiellä Lohjalla. Moottoritiellä sattui iltapäiväviiden jälkeen kaksi erillistä onnettomuutta. Ensimmäisessä oli mukana kaksi rekkaa ja kymmenen henkilöautoa. Toisessa turmassa oli mukana viisi henkilöautoa.

Yhteensä näissä onnettomuuksissa oli mukana noin 40 ihmistä. Kukaan ei pelastuslaitoksen mukaan loukkaantunut vakavasti. Liikenne oli poikki Muijalan ja Lohjan liittymien välillä noin kaksi ja puoli tuntia. Tie saatiin uudelleen käyttöön ennen iltakahdeksaa.

Ajokeli oli keskiviikkona huono tai erittäin huono Uudenmaan lisäksi Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Eurajoella Satakunnassa sattui puoli viideltä kahden auton nokkakolari, jossa loukkaantui kolme ihmistä, heistä yksi vakavasti.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta