Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Mittaamattoman arvokas työ ei saa jäädä muiden teemojen jalkoihin” – sote-järjestöt vaativat ääntään kuuluville uudistuksessa

iStock

Sote-alan järjestöt vaativat, että tuleviin sote-lakeihin kirjataan perusrakenteet, jotka antavat mahdollisuuden hyödyntää järjestöjen työtä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Hyvinvointiala Hali ry, Suomen sosiaali- ja terveys ry Soste ja Kuntaliitto luovuttivat tänään yhteisen kannanottonsa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.).

– Jokaisen maakunnan on tunnistettava ja kartoitettava alueensa järjestöt ja niiden tekemä työ. Sen lisäksi jokaisen maakunnan on nimettävä vastuutaho järjestöyhteistyölle ja perustettava virallinen yhteistyöelin maakunnan ja järjestöjen yhteistyölle, Hali ry:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas korostaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa maakuntien on huolehdittava myös siitä, että asukkaat saavat palveluohjauksen yhteydessä tietoa alueen ja asiakkaan kotikunnan järjestölähtöisestä toiminnasta.

Soste ry pitää tärkeänä varmistaa, että järjestöjen ääni kuuluu uudistusta tehtäessä.

– Sote-alan järjestöjen mittaamattoman arvokas työ ei saa jää sote-uudistuksessa muiden teemojen jalkoihin tai jossakin myöhemmässä vaiheessa päätettäväksi. Kun esimerkiksi järjestämislakia nyt kirjoitetaan, tietyt perusasiat järjestöjen roolista on kirjattava siihen. Muuten järjestöjen tuottamaa hyvinvoinnin hyötyä on vaikea saada aidoksi osaksi sote-uudistusta, pääsihteeri Vertti Kiukas toteaa

”Järjestöjen tuki ja apu on saatava lähelle asukkaita.”

Järjestöt huomauttavat, että sosiaali- ja terveysalan tuhansissa järjestöissä tehdään korvaamatonta työtä suomalaisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Niiden toimintaa on esimerkiksi vertaistuki, vapaaehtoistoiminta, edunvalvonta ja tiedottaminen sekä ennaltaehkäisevä tuki.

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen toteaa, että sote-uudistuksen yhteydessä puhutaan usein vain palveluista ja palvelutuotannosta.

– Vaikka osa sote-alan järjestöistä tuottaa myös palveluja, järjestölähtöistä toimintaa ei saa unohtaa sote-uudistuksen kokonaisuudessa. Järjestöjen tekemä työ on nivottava tiiviiksi osaksi sote-uudistuksessa päätettäviä rakenteita, jotta järjestöjen tuki ja apu saadaan järjestelmällisesti lähelle asukkaita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.12.2020
Perussuomalaiset tukee linjallaan Unkarin ja Puolan räikeyksiä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE