Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mökillä käytännössä asuvat joutuvat pettymään: kaksoiskuntalaisuutta ei tule

Etenkin mökkikunnissa haaveiltu ajatus kaksoiskuntalaisuudesta ei ole toteutumassa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.) (kuvassa) tiistaina luovutettu selvitys toteaa, että perustuslaki ei mahdollista verotusta tai äänioikeutta useammassa kuin yhdessä kunnassa.

– Varsinainen kaksoiskuntalaisuus olisi ollut aika hankala toteuttaa. Se ei ehkä olisi mahdoton, mutta se olisi työläs, Vehviläinen sanoi luovutustilaisuudessa.

Verotuksessa ongelman ydin liittyy kaksoiskuntalaisen ja verovelvollisuuden määrittelyyn.

– Suurin ongelma olisi, miten määriteltäisiin kuka olisi kaksoiskuntalainen ja kuka olisi velvollinen maksamaan veroa useammalle kunnalle ja millä perusteella, sanoi selvitystyön sparrausryhmään kuulunut yliopistonlehtori Pekka Nykänen Tampereen yliopistosta.

Nykäsen mukaan kysymys ei rajaudu mökkiläisiin, vaan lisäksi on työn takia tai perhesyistä useammalla paikkakunnalla asuvia tai päivittäin pendelöiviä, ja rajanvedosta tulisi hankalaa.

– Ja mistä saataisiin tieto, kuka on se kaksoiskuntalainen, joka joutuisi maksamaan veroa. Se perustuisi verovelvollisen omaan ilmoitukseen hyvin pitkälti, ja kuitenkin meidän pitäisi kohdella ihmisiä yhdenvertaisesti.

Yksi ääni per yksi henkilö on perustuslain lähtökohta.

Äänioikeuden ulottaminen kesäasukkaisiin voisi luoda yllättävän asetelman mökkikuntiin.

– Jos katsotaan mökkiläisten vaikutuksia, niin voisi olla sellainen kunta, jossa olisi enemmän mökkiläisiä äänestäjiä kuin sitten alueellisia. Ja yksi ääni per yksi henkilö on perustuslain lähtökohta, sanoi asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, hallitusneuvos Auli Valli-Lintu.

Selvityksessä todetaan kuitenkin, että asuminen useammalla kuin yhdellä paikkakunnalla yleistyy, ja tämä pitäisi ottaa paremmin huomioon lainsäädännössä sekä kuntien toiminnassa.

Kuntia kannustetaan ottamaan mukaan kunnan toimintaan henkilöt, jotka oleskelevat kunnassa ja käyttävät palveluja. Osaltaan tähän luo mahdollisuuksia digitalisaatio.

Vehviläinen puhuu e-kuntalaisuudesta, muttei halua määritellä kovin tarkasti, millaiseen osallistamiseen kuntien pitäisi pyrkiä.

– E-kuntalaisuus voisi tarkoittaa, että tiettyjä asioita pystyisi hoitamaan sähköisesti suoraan, jos on ottanut tietyn kunnan e-kuntalaisuuden.

STT–SUSANNA JÄÄSKELÄINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE