Politiikka

”Monen vanhuksen ja yksinäisen henkilön kohtauspaikka” – SDP:n Tolppanen: Yksinäisille avattava halpoja keskustelulinjoja

Kansanedustaja Maria Tolppanen.
Kansanedustaja Maria Tolppanen.
Kansanedustaja Maria Tolppanen.

Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd.) toivoo valtion ylläpitämiä edullisia puhelinkeskustelulinjoja yksinäisille henkilöille.

– Puhelinkeskustelulinjat toimivat kohtauspaikkana monelle vanhukselle ja yksinäiselle henkilölle. Keskustelulinjoilla he saavat juttuseuraa ja voivat purkaa sydäntään kertomalla omista asioistaan ja huolistaan. Samalla keskustelulinjat torjuvat vanhusten yksinäisyyttä, masennusta ja mielenterveysongelmia, Tolppanen sanoo.

Anvia, joka fuusioitui Elisaan, ylläpiti tällaista keskustelulinjaa. Linja kuitenkin lopetetaan marraskuun alusta.

– Nyt nämä ihmiset ovat huolissaan siitä, mihin he voivat jatkossa soittaa ja kenen kanssa he voivat keskustella omista asioistaan.

Tolppanen toteaa, että kaupalliset palvelulinjat toimivat voitontavoittelun periaatteella ja niiden käyttö on kallista.

– Näiden puhelinlinjojen päivittäinen käyttö kaataa helposti koko talouden, jonka seurauksena yksinäisen ihmisen ”ainoa tie ulkomaailmaan” eli puhelin, suljetaan maksamattomien laskujen takia. Useat henkilöt ovat jo hädissään ottaneet yhteyttä myös kriisipuhelimeen, jolloin he vievät ajan akuutin palvelun tarvitsijoilta, hän huomauttaa.

Tämä on kansantaloudellisesti kannattavaa ja mielenterveydellisesti ennalta ehkäisevää toimintaa.

Tolppanen pitää tärkeänä, että yksinäisille henkilöille on olemassa edullisia keskustelulinjoja, joissa ryhmä saa puhella keskenään. Hän on tehnyt asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

– Tämä on kansantaloudellisesti kannattavaa ja mielenterveydellisesti ennalta ehkäisevää toimintaa. Liian moni vanhus kärsii yksinäisyydestä, joka johtaa vakaviin seuraamuksiin, uhkaa mielenterveyttä, masentaa ja saattaa aiheuttaa vanhusten alkoholisoitumista ja jopa itsemurhia.

– Olisikin erittäin perusteltua, että valtio ottaisi asiasta kopin ja järjestäisi vanhuksille ns. pulinalinjan, Tolppanen päättää tiedotteensa.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat