Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Moni kansanedustaja jätti tänään istunnon väliin, Vanhanen: ”Se oli oikein” – puhemiehellä halua selvittää etätyömahdollisuudet koronakriisin jälkeen

Puhemies Matti Vanhanen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 17. maaliskuuta.

Euroopan parlamentilla on ensi viikon torstaina täysistunto, jossa voi äänestää ja olla mukana etänä.
Nyt etä-äänestystä kokeillaan ensimmäisen kerran. Syynä on korona.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Suomessa eduskunta ei ole etä-äänestykseen siirtymässä. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) toteaa muun muassa, ettei eduskunnan työjärjestys salli sitä. Työjärjestys on lain tasoinen. Muitakin syitä on.

Vanhanen toteaa myös, ettei voida myöskään antaa pientäkään mahdollisuutta, etteivät hakkerit tai mikään muukaan sotke päätöksentekoa.

Eduskunnan nykyisen äänestystavan taustalla on Vanhasen mukaan lisäksi se, että pitää voida olla varma, ettei kansanedustaja toimi Suomessa painostuksen alla, vaan että kansanedustaja toteuttaa aidosti omaa vapaata tahtoaan. Tämä siis mahdollistuu, kun kansanedustaja äänestää eduskunnan täysistuntosalissa.

Vanhanen huomauttaa, että se ettei painostusta mahdollisteta kenenkään kohdalla, on ollut myös tärkeä peruste, kun yleisissä vaaleissa ei ole Suomessa menty nettiäänetykseen.

Vanhanen toteaa, ettei eduskunta tällä aikataululla ole lähdössä järjestämään kansanedutajille mahdollista työskennellä tai äänestää etänä. Koronakriisin jälkeen voi olla toisin.

– En yllättyisi, että tämän jälkeen pitäisi käydä myös läpi etätyöskentelyn mahdollisuudet.

Lisää aiheesta

“Luulen, että yksi johtopäätös kriisistä on, että…”

Vanhasen oma kanta on se, että tulevaisuutta varten kannattaa miettiä, olisiko hajautettu osallistuminen tietoturvallisesti toteutettavissa.

– Saattaa tulla erilaisia kriisejä, joissa ei ole järkevää pitää käyttäjiä yhdessä paikassa. Tämä kriisikin osoittaa sen. Luulen, että yksi johtopäätös kriisistä on, että valtiollisen päätöksenteon hajautumismahdollisuutta pitää harkita.

Vanhanen lisää uskovansa muutoinkin koronakriisi voivan vaikuttaa syvästi ajatteluun, mikä tarkoittaisi ylipäänsä sen pohtimista, olisiko yhteiskunnallisen järjestelmän toimivuuden ja omavaraisuuden kannalta hajauttaminen turvallisempaa.

Keskustalaiseen politiikkaan on aina kuulunut tietty hajautumisen puolustaminen. Vanhanen vaikuttaisi puhuvan jostakin vielä syvällisemmästä muutoksesta kuin esimerkiksi toinen keskustalainen entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) eilen blogissaan. Sipilä kirjoitti eilen, että ”kriisi muistuttaa meitä myös hajautetun yhteiskunnan tärkeydestä. Ihmisten keskittyessä väkirikkaille kaupunkialueilla, myös epidemiat leviävät helpommin.”

“Tällaisena aikana se on välttämätöntä.”

Eduskunnassa on koronan vuoksi vähän väliä tiukennettu niin kansanedustajien, henkilökunnan kuin mediankin turvallisuutta vaalivia ohjeita.

Vanhanen sanookin nyt, että hän toivoo, että kansanedustajat suhtautuisivat ”terveellä suurpiirteisyydellä” poissaoloihin.

Esimerkiksi tämän päivän täysistunnossa asioita vain ilmoitettiin saapuneeksi eikä muita käsittelyitä ollut. Vain alle puolet edustajista oli paikalla, vaikka usein perjantain viikon päättävä istunto on miltei täynnä.

– Se oli oikein, Vanhanen sanoo vallitsevassa tilanteessa normaalia vähäisemmästä osallistumisesta.

Millaista mallia kansanedustajat antavat muulle kansalle, kun heitä on niin paljon koolla samassa paikassa? Muualla yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty.

Vanhanen vastaa tähän, että toisaalta eduskunnan kokoontumisessa on tärkeä viesti, että valtioelimet toimivat.

– Tällaisena aikana se on välttämätöntä. Joidenkin täytyy kyetä tekemään päätöksiä.

“Tällä estetään ruuhkan muodostuminen.”

Vanhanen kertaa niitä monia toimia, joita eduskunnassa on tehty siellä työskentelevien turvallisuuden eteen.

Esimerkiksi ihmisten turvaväleistä huolehditaan. Enää ainoastaan edustajien äänestystilanteet ovat
sellaisia, joissa usein likimain kaikki 200 kansanedustajaa tulevat yhdessä täysistuntosaliin äänestämään.

Vanhanen muistuttaa myös, että torstain kyselytunnilla eduskuntaryhmät vapaaehtoisesti päättivät, että vain neljäsosa kansanedustajia oli puolueiden voimasuhteiden mukaisesti salissa.

Lisäksi tällä hetkellä monet edustajat seuraavat päätteiltään täysistuntoa ja tulevat saliin vasta, kun heidän oma varattu puheenvuoronsa on lähestymässä.

– Ovet täysistuntosaliin ovat nyt auki, ettei tarvitse ovenkahvoja käsitellä. Puhujapönttöä ei käytetä, sinne ei jää sormenjälkiä, joissa voisi olla virus.

Istuntoon ilmoittautumassa voi käydä nyt omalla ajalla jo 15 minuuttia ennen istunnon alkua.

– Tällä estetään ruuhkan muodostuminen.

Toimittajia on kehotettu puhelihaastatteluihin tai tekemään haastattelut isossa valtiosalin tilassa. Moni eduskunnan työntekijä tekee nyt työtään etänä.

Väistötiloja ei ole harkittu.

Eduskunnassa on viime päivinä ollut uutisoinnin perusteella sairauslomalla 10-20 kansanedustajaa muun muassa hengitystieoireiden vuoksi.

Yhtään varmistettua työntekijän tai kansanedustajan koronatapausta eduskunnassa ei kuitenkaan ole.

Matti Vanhanen painottaa, että mikäli joku kansanedustajista sairastuisi testatusti koronaan, se pitää kertoa julkisesti. Tapaus sinällään on julkistettava asia, se kerrotaanko henkilö jää asianomaisen kansanedustajan varaan.

Eduskunnassa ei ole pohdittu väistätilojen käyttöä koronan vuoksi.

Eduskuntaryhmien kokoustiloja on vaihdettu eduskunnan sisällä isompiin tiloihin, jotta voidaan säilyttää turvavälit ja väljyys.

Matti Vanhanen, 64, on itse sairastellut hiljattain. Hänelle on ollut niin syöpä- kuin sydänleikkauksessa.

Asiat ovat kuitenkin siinä määrin hyvin, että Vanhanen toteaa, ettei ilmeisesti kriteerien perusteella kuulu riskiryhmään.

Hän sanoo suhtautuvansa vakavasti koronaan ja noudattavansa äärimmäisen tarkasti kaikkia turvallisuutta lisääviä ohjeita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE