Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Moni nuori pitää välivuoden vasten tahtoaan – OECD patistaa Suomea helpottamaan nuorten siirtymistä korkeakoulutukseen

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD patistaa Suomea helpottamaan nuorten siirtymistä lukioista ja ammattikouluista korkeakouluihin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Järjestön raportissa todetaan, että vain neljännes toisen asteen koulutuksesta valmistuneista onnistuu jatkamaan korkeakoulutukseen heti valmistumisensa jälkeen. Suomen korkeakoulujärjestelmä on yksi valikoivimmista, mikä viivästyttää opintojen aloittamista ja pakottaa hakijoita pitämään välivuosia vasten tahtoaan, raportissa sanotaan.

Keinoiksi järjestö esittää korkeakoulutuksen pääsykoejärjestelmän uudistamista sekä korkea-asteen koulutuksen kapasiteetin laajentamista ja tarvittaessa opintotukijärjestelmän kehittämistä.

Koulutukseen ja työelämään nopeammin ja helpommin

Siirtymistä ammatillisesta koulutuksesta työelämään parannettaisiin OECD:n mukaan edistämällä yhteistyötä työnantajien kanssa ja kehittämällä lyhyitä toisen asteen jälkeisiä ammatillisia ohjelmia lukioista ja ammattikouluista valmistuneille.

OECD:n raportissa käsitellään nuorille suunnattujen palvelujen toimivuutta. Arvioinnin kohteena ovat muun muassa toisen asteen koulutuksen opiskeluhuolto sekä työhallinnon, nuorisotoimen ja sosiaalitoimen sekä Kelan palvelut.

OECD:n mukaan Suomen pitäisi kiinnittää huomiota siihen, että heikoimmassa asemassa olevat nuoret pääsisivät koulutukseen ja työelämään nykyistä nopeammin ja helpommin. Lisäksi eri toimialojen tuet tulee sovittaa yhteen niin, että ne kannustavat nuorta ammattiin pätevöittävään koulutukseen ja työnhakuun.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE