Politiikka

”Moni on kertonut kokemastaan painostuksesta ja jopa uhkailusta” – demariedustaja kuvaa isojen terveysyritysten toimintatapaa röyhkeäksi

Jukka-Pekka Flander
– On lyhytnäköistä antaa pelkän hinnan ratkaista, sanoo SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.
Jukka-Pekka Flander
– On lyhytnäköistä antaa pelkän hinnan ratkaista, sanoo SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.
Jukka-Pekka Flander
– On lyhytnäköistä antaa pelkän hinnan ratkaista, sanoo SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.

Ylen tänään julkaiseman uutisen mukaan isot terveysyritykset kuten Attendo, Esperi Care ja Mehiläinen laajentavat voimalla vanhusten hoivakotibisnekseen.

Uusia hoivakoteja rakennetaan tänä vuonna ennätystahtiin ja uusia yksiköitä perustetaan ympäri maata. Suomeen valmistuu tänä vuonna yli 100 uutta yksityistä tehostetun palveluasumisen yksikköä, kun niitä oli lokakuun alussa reilut 900.

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on huolissaan isojen terveysyritysten toimintatavasta, jolla ne pyrkivät valtaamaan markkinat ja syrjäyttämään pienet yritykset. Hän pitää sitä röyhkeänä.

– Moni hoivakotiyrittäjä on joutunut luopumaan yrityksestään hävittyään toistuvasti kilpailutuksen isojen yritysten tarjouksille. Suuren yrityksen on mahdollista tehdä jonkin aikaa jopa tappiota saadakseen kilpailijat pois alueelta. Ihmisten kotien, perushoivan ja hoidon kilpailuttaminen on epäinhimillistä.

Erityisesti epäeettiseksi tämän tekee Mäkisalon-Ropposen mielestä se, että usein hinta on ratkaiseva tekijä laadun ollessa toissijainen.

– Halvimman tarjouksen tekijä voittaa usein kilpailutuksen aivan kuten ennen huutolaisia ”kaupatessa”, hän vertaa.

– Lisäksi moni vanhusten ja vammaisten hoivakodin omistaja on kertonut kokemastaan painostuksesta ja jopa uhkailusta, jonka tarkoituksena on saada heidät myymään yrityksensä.

Suurten terveysalan yritysten arvioidaan investoivan vanhusten hoiva- ja hoitokoteihin vielä useita vuosia, sillä palveluiden tarpeen ennakoidaan kasvavan jopa 40 000 paikalla vuoteen 2040 mennessä. Nykyisin paikkoja on noin 30 000.

Suuren yrityksen on mahdollista tehdä jonkin aikaa jopa tappiota saadakseen kilpailijat pois alueelta.

Nyt on päättäjien aika havahtua, kehottaa Mäkisalo-Ropponen.

– On lyhytnäköistä antaa pelkän hinnan ratkaista. Jokainen meistä ymmärtää, että ison yrityksen tavoitteena on mahdollisimman suuren voiton tavoittelu ja se hankitaan hinnalla millä hyvänsä. Koska suurin kuluerä on henkilöstö, se tarkoittaa henkilöstömäärän vähentämistä minimiin – ja sillä on suora yhteys hoidon laatuun.

– Me tarvitsemme vanhusten ja vammaisten asumispalveluissa julkisten palveluiden rinnalle yksityistä palvelutuotantoa.

Päättäjät ovat nyt Mäkisalo-Ropposen mukaan avainasemassa siinä, antavatko he isojen terveysalan yritysten vallata markkinat vai näkevätkö he oman alueen pienten yritysten arvon.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat