Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

D-analyysit

Moni voi vielä yllättyä kuntavaalien lopputuloksesta – tästä on kyse

Lehtikuva
Päätoimittajalta

Rane Aunimo

Kirjoittaja on Demokraatin va. päätoimittaja.

Ylen ja Helsingin Sanomien tällä viikolla julkaisemien kuntavaaligallupien perusteella lähes kaikki kärkipuolueet kärsivät kuntavaaleissa vaalitappion. Vaalitappiolla tarkoitetaan tässä kirjoituksessa vertailua edellisten kuntavaalien tulokseen.

Rane Aunimo

Demokraatti

Myös mahdollinen ykkönen kokoomus saattaa pudota Petteri Orpon johdolla alle 20 prosentin kuntapuolueeksi ja tyytyä niin sanottuun torjuntavoittoon. Jos ja korostetaan jos näin kävisi, Suomessa ei olisi enää ainuttakaan yli 20 prosentin kuntapuoluetta. Näin on tällä hetkellä tilanne myös valtakunnan tasolla eduskunnassa. Eduskunnan ”opposition” todennäköinen tulos kuntavaaleissa näyttää plusmerkkiä vain yhdestä syystä, eikä se ole kokoomus. Orpon aseman kokoomuksen johdossa tappiokin voi pelastaa, kunhan ykkössija säilyy.

Kaiken takana on perussuomalaisten gallupnousu, mutta sen suuruus on vielä täysi arvoitus. Kyselyt kyllä povaavat puolueelle nyt noin 18 prosentin tulosta, mutta ans kattoo nyt. Jotta tuon kaltaiset lukemat olisivat Jussi Halla-ahon perussuomalaisille mahdollisia, vaalisunnuntaina pitäisi todistaa perussuomalaisia äänestävien miesten kansanvaellusta vaaliuurnille. Onko se todennäköistä aurinkoiseksi povattuna kesäkuisena sunnuntaina jalkapallon EM-kisojen Suomi-Tanska-ottelunkin jälkimainingeissa? Naiset antoivat joka tapauksessa ennakkoääniä miehiä enemmän, eivätkä naiset äänestä tuolla prosentilla perussuomalaisia. Äänestysprosentin jääminen alle 60 prosenttiin ei sekään tue perussuomalaisten nousua noin korkealle.

Kulloinenkin pääministeripuolue on hävinnyt kuntavaalit kohta 40 vuotta yhtä soittoa. Sikäli tilanne ei ole SDP:llekään uusi tai historiallinen. Pääministeri Sanna Marinin ympärille viritetty yliampunut kohu on saattanut syödä kannatusta kyselyissä, mutta onneksi myös varsinaiseen kuntavaaliasiaan päästiin paremmin kuluvan vaaliviikon televisiotenteissä. Moni voi vielä yllättyä lopullisesta vaalituloksesta, mutta SDP:ltä se edellyttää aiempaa parempaa suoriutumista nimenomaan vaalipäivänä.

Keskustan lehti Suomenmaa ennakoi Marinille ”noloja arvovaltatappioita”, mutta keskusta itse on tekemässä uuden puheenjohtajansa Annika Saarikon luotsaamana jättimäistä vaalitappiota. Ylivoimainen ehdokasmäärä ja Suomen pirstoutunut kuntakenttä ylläpitävät keskustan ylivaltaa valtuutettujen määrässä myös näiden vaalien jälkeen, mutta prosenttilukemat tulevat olemaan jotain aivan muuta kuin edellisten kuntavaalien 17,5 % ja nimenomaan alaspäin. Vaalien todellinen jännitysnäytelmä tiivistyy siihen, kuinka tehokkaasti keskusta pystyy loppusuoralla hyydyttämään perussuomalaisten pyrkyä maakuntien valtuustoihin uhkaamaan keskustan ikiaikaista valtaa. Ellei pysty, se jos mikä on nolo arvovaltatappio.

Vihreille Maria Ohisalon ensimmäiset kuntavaalit puolueen johdossa eivät näytä tuottavan sellaista tulosparannusta kuin ehkä toivottiin Vihreän langan lopettamisen jälkeen. Puolue on pikemminkin kulkemassa lähemmäs 10 prosentin kynnystä kuin suurehkon puolueen statusta. Himoittu Helsingin pormestarin tehtäväkin on näillä näkymin lipsumassa käsistä, eikä esimerkiksi toisessa yliopisto- ja tulevassa pormestarikaupungissa Turussa ole toivettakaan suurimman puolueen asemasta. Turkulaisen Li Anderssonin johtama vasemmistoliitto leimaa kuntavaaleista suurin piirtein viime vaalien tuloksen.

Poikkeuksellisen pitkä ennakkoäänestysaika päättyi tiistaina. Ennakkoäänestyksen jälkeen äänestysprosentti on 32,9 ja ääniä annettiin noin 1,5 miljoonaa. Sunnuntaina selviää, kuka jatkossa käskee kunnissa. Demokraatti seuraa sivuillaan tarkasti muun muassa SDP:n vaali-illan kulkua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE