Huvudnyheter

Monika Fagerholm och Tytti Tuppurainen diskuterade jämställdhet

Foto: Jukka-Pekka Flander
Tytti Tuppurainen diskuterade jämställdhet med Monika Fagerholm.

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen och Monika Fagerholm, författare och kommunalvalskandidat i Raseborg, höll en diskussion på Facebook om jämställdhet på lördagen.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Det är inte självklart att vi är jämställda i det politiska livet, konstaterade Tuppurainen som var nöjd med att hon som kvinna får ha med statsbolag och företag att göra.

 

– Raseborg var en av de mest mansstyrda kommunerna i Svenskfinland, påpekade Fagerholm som vill öka representativiteten i den kommunala demokratin.

 

Monika Fagerholm. Foto: Christoffer Relander

 

Fagerholm var bekymrad på grund av hatpratet som ofta riktas mot kvinnliga politiker, något en ny Nato-rapport har belyst för Finlands del.

 

Donald Trump blev president genom att systematiskt trakassera sin motkandidat Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Hatpratet är nu på tapeten när det riktas mot kvinnorna i vår regering. Men jag är inte bekväm med att vi talar om hatprat eftersom det är en politisk strategi. Det handlar inte om att hata enskilda kvinnor. Alt-right i USA använder sig systematiskt av hatretorik för att tysta och skrämma upp motståndare, nämnde Fagerholm.

 

Tuppurainen sade att hon själv har drabbats av hatmeddelanden på Twitter. Enligt Nato-rapporten är en särskilt hög andel av de meddelanden som just Tuppurainen får på Twitter hatiska. Bara utrikesminister Pekka Haavisto hade en ännu något högre andel hatmeddelanden bland alla meddelanden riktade till honom. Statsminister Sanna Marins antal hatmeddelanden är klart högst.

 

– Vi har förbett en lagändring så att det går att ingripa i riktade trakasserier på nätet, sade Tuppurainen.

 

Fagerholm sade att också hon i egenskap av författare har fått hatiska nätkommentarer.

 

Tuppurainen var oroad över demokratins tillstånd om folk inte vågar ställa upp på grund av trakasserierna.

 

– Varför är det så svårt att få männen med i det här arbetet? undrade Fagerholm.

 

Tuppurainen lyfte fram den franska extremhögerledaren Marine Le Pen som en kvinna som hör till mobbarna och påpekade att manliga politiker som Anders Adlercreutz, Thomas Blomqvist och Antti Rinne vågar försvara kvinnorna.

 

Fagerholm lyfte sedan fram Johan Kvarnström från Raseborg som en av de männen som har engagerat sig.

 

Tuppurainen ansåg att jämställdhetsarbete bär frukt inom näringslivet.

 

– De företag som har kvinnor också i ledningen är mer ansvarsfulla och når bättre resultat.

 

Också i det politiska livet betonade Tuppurainen vikten av att kvinnor ställer upp, som i årets kommunalval.

 

Hon tog upp de socialdemokratiska kvinnornas målsättningar som är tillgängliga tjänster, en jämlik kommun som är fri från all diskriminering, ekologisk och social hållbarhet i kommunerna samt jämlikheten när det gäller kommunen som arbetsgivare.

 

– Jag är intresserad av politiskt liv. Det är viktigt att visa att man vill vara med och påverka. Olika åldersgrupper och yrken ska vara representerade. Det viktiga är inte om jag själv blir invald utan att det ska finnas många olika slags kandidater, sade Fagerholm om sin egen insats i valet.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE