Työmarkkinat

”Monimutkainen ja tehoton” – nykyinen yt-laki antaa henkilöstölle liian heikot eväät neuvotella

Istock
Istock

Ylemmät Toimihenkilöt YTN vaatii, että seuraava hallitus uudistaa yhteistoimintalain. Se arvioi nykyistä lakia monimutkaiseksi ja tehottomaksi.

Akavalaisen yksityisen sektorin neuvottelujärjestö YTN pitää henkilöstön neuvotteluasemaa liian heikkona. Se vaatii toimintaedellytysten lisäystä.

– Henkilöstö kokee, että sen mahdollisuus vaikuttaa erityisesti irtisanomisia tai lomautuksia koskevissa neuvotteluissa ovat vähäiset – ellei jopa olemattomat, YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki arvostelee tiedotteessa.

Julkisuudessa on esitetty, että irtisanomisia koskevat pykälät siirrettäisiin esimerkiksi työsopimuslakiin. YTN pitäisi työvoiman vähentämistä koskevat menettelytapasäännökset edelleen yt-lain piirissä.

– Tämä tuskin ratkaisisi mitenkään asiaan liittyviä ongelmia. Joka tapauksessa samat henkilöstön sekä työnantajan edustajat neuvottelevat niin irtisanomisista kuin muistakin yt-asioista työpaikoillaan, Hankamäki perustelee.

Hänen mielestään olennaista on luoda sellaiset lain säännökset, jotka takaavat tasapainoisen neuvotteluasetelman, kannustavat osapuolia aitoon neuvotteluun ja sopimiseen.

”Hyvityksen määrä pitää palauttaa kuukausipalkkaperusteiseksi.”

YTN odottaa, että lain piiriin tulevat lähtökohtaisesti kaiken kokoiset yritykset. Tällä vastattaisiin vaatimuksiin lisätä paikallista sopimista. Neuvottelujärjestö muuttaisi myös rangaistuskäytäntöä, jos yt-lakia ei noudateta.

– Hyvityksen määrä pitää palauttaa kuukausipalkkaperusteiseksi.

Hankamäen mukaan nykyinen käytäntö on johtanut siihen, etteivät ylemmät toimihenkilöt kulujen pelossa vie asiaa eteenpäin oikeusistuimiin, vaikka lakia olisi rikottu olennaisesti.

YTN haluaa seuraavalla hallituskaudella yhteistoimintalain uudistamisen lisäksi selkeät rajoitukset perusteettomien kilpailukieltoehtojen käytölle sekä perhevapaamallin uudistamisen.

YTN:n jäsenenä on 20 akavalaista liittoa, joiden kautta se edustaa 170 000 asiantuntijaa ja esimiestä eri toimialoilla.

YTN Summit -tapahtumassa poliittiset päättäjät keskustelevat työelämän kehittämisestä tänään kello 15.45–17.00. Panelisteina ovat Antti Rinne, (sd.) Mika Lintilä (kesk.), Kai Mykkänen (kok.) sekä Maria Ohisalo (vihr.).

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat