Nyheter

Motioner och resolutioner diskuterades under kongressens andra dag

Foto: Topi Lappalainen

FSD:s kongress hölls även som distansmöte på Teams som en tvådagars tillställning. Efter lördagens resolution om den gemensamma välfärden kom det två resolutioner till under söndagen, en om regeringen Marins vårdreform och en om att Finland borde ansluta sig till FN:s kärnvapenförbud. Behandlingen av motionerna löpte smidigt men en av motionerna väckte tillräckligt mycket debatt för att gå till omröstning. Socialdemokratiskt Forums motion om att tillåta eutanasi som hade stöd av styrelsen men beredningsutskottet emot sig röstades ned med siffrorna 33-12 och två blankröster.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

I kongressens andra resolution ger FSD sitt stöd till regeringens förslag till vårdreform:

 

– Regeringen Marins vårdreform handlar om att trygga en tillgänglig och jämlik vård av hög kvalitet i hela vårt land. Med reformen inrättas helt nya välfärdsområden som ska sörja för att vi alla får den vård och omsorg vi behöver, utan riskfyllda bolagiseringskrav. De 21 välfärdsområdena står även bättre rustade än våra cirka 300 kommuner i arbetet att stävja kostnadsutvecklingen och minska byråkratin.

 

I resolutionen nämns även målsättningen att trygga vården på svenska och vårdreformens finansieringsmodell som FSD är stolt över. Resolutionen uppmanar till ett gott samarbete mellan de olika områdena och vårdreformens betydelse för regeringens sysselsättningsmål lyfts fram.

 

I den tredje resolutionen konstaterar FSD att FN:s kärnvapenförbud nu har 50 stater bakom sig och träder i kraft i januari 2021.

 

–  FSD anser att kärnvapnen tillsammans med klimatuppvärmningen utgör det största hotet mot mänsklighetens överlevnad. Finland hör till de länder som är direkt hotade vid en kärnvapenkonflikt.

Finlands svenska socialdemokrater uppmanar regeringen att verka för att Finland snarast undertecknar och ratificerar FN:s konvention om kärnvapenförbud.

 

I diskussionen om motionerna uppstod den längsta debatten om eutanasimotionen. Beredningsutskottets ordförande Nina Wessberg från Raseborg ansåg att FSD inte borde ta ställning i något som är en samvetsfråga. Styrelseledamot Rebecca Åkers från Korsholm framhävde eutanasin som en rättighet och fick understöd att ta motionen till omröstning.

 

SDP:s linje har ändrats från negativt till neutralt på partikongressen och FSD röstade nu klart nej till en positiv linje i eutanasifrågan. I talturerna emot motionen betonades också att motionen inte var tillräckligt tydlig, att tiden för ett ställningstagande för eutanasin inte ännu var mogen och att eutanasi kunde användas som ett argument för att inte erbjuda tillräckligt högklassig palliativ vård.

 

Utbudet av motioner var mångsidigt och de flesta godkändes med stöd av både styrelsen och av de förberedande utskotten. Karita Blom från Vasa hade lämnat in en motion som kritiserar slit och släng-kulturen samt efterlyser hållbara och fungerande varor.

 

Alf Blomqvist från Kronoby hade en motion om att göra Finland fossilfritt före 2035 vars målsättning godkändes men inte tidtabellen.

 

Vanda Svenska Socialdemokraters motion handlade om stöd för ett unikt undervattensprojekt under ledning av  Tvärminne forskningsstation.

 

Karis-Billnäs Socialdemokrater hade en motion om att aktivera det nordiska samarbetet och Ulf Heimberg från Ekenäs en motion om nordiskt samarbete i kommunerna. Karis-Billnäs andra motion gällde ungdomsfullmäktige som ett forum för alla.

 

Ann-Sofi Storbjörk från Jakobstad hade en motion om biblioteksböcker åt alla i hela Finland.

 

Helsingfors Svenska Arbetarförening hade en motion om coronatillägg för vårdpersonalen och Anna Caldén från Nykarleby en motion om tredje sektorns finansiering. Nykarlebyföreningen hade en motion om tillräckliga resurser till utbildning av vårdpersonal för ett tidigt ingripande i våld i nära relationer.

 

Arseniy Lobanovskiy från Socialdemokratiskt Forum förespråkade nej till vinstdriven vård, offentlig, allmän och avgiftsfri tandvård samt avgiftsfri psykoterapeututbildning i sina tre motioner.

 

Karis-Billnäs tredje motion gällde utökat samarbete med facket och deras fjärde motion lyfte fram behovet av ett finlandssvenskt debattforum. Motionen om ett debattforum hade inte styrelsens stöd men fick beredningsutskottets stöd och godkändes utan omröstning och styrelsen fick i uppdrag att ta reda på hur ett dylikt forum ska förverkligas.

 

 

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE