ehdokasmainos

MTV: Poliisi pelasti puukotetun naisen hengen Orimattilassa

Kuva: Kari Hulkko
Kuva: Kari Hulkko / Demokraatti

Poliisi tiedotti viikonloppuna, ettei poliisi ampunut Orimattilassa Nelostiellä liikenteestä aiheutuneen tehtävän takia. Poliisin toimista tapauksen yhteydessä on syntynyt kiivasta keskustelua.

Paikalla oli poliisin mukaan tilanne, jota tutkitaan vakavana henkeen ja terveyteen kohdistuvana rikoksena. Tilanteen pysäyttämiseksi poliisi käytti asetta.

Surmansa sai lahtelainen noin 30-vuotias mies, joka oli aiemmin aiheuttanut liikenteessä vaaratilanteita. Asiassa on aloitettu päivystävän tutkinnanjohtajan päätöksestä esitutkinta, joka liittyy poliisin aseenkäyttöön tapauksessa.

MTV:n mukaan moottoripyöräpoliisi ampui tilanteessa, jossa mies oli puukottamassa naista hengiltä. Lähteet kertovat MTV:lle, että kyse oli ”sankariteosta”, joka pelasti naisen hengen. Vakavia vammoja saanut nainen oli ollut auton kyydissä.

Tutkinnanjohtajana on kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto, joka ei vielä kommentoinut tietoa MTV:lle.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Kantelu verohallinnossa: ”Verovelkoja aiotaan jättää perimättä”

Kuva: Lehtikuva
Verohallinnon info 1.12. avautuvasta verovelkarekisteristä

Kaksi verohallinnon virkamiestä on tehnyt oikeuskanslerille kantelun työnantajastaan.

Syynä kanteluun on se, että verohallinto aikoo marras-joulukuussa jättää verovelkoja perimättä ja siirtää perinnän myöhempään. Taustalla on uuden tietojärjestelmän käyttöönotto ja siihen liittyvät järjestelyt.

Virkamiehet pelkäävät, että perintäkatkoksen myötä verovelat kasautuvat ja perintä on myöhemmin vaikeampaa. He katsovat myös, että päätös lykätä perintää saattaa kansalaisia eriarvoiseen asemaan.

”Päätös lykätä perintää saattaa kansalaisia eriarvoiseen asemaan.”

Verottaja perustelee perintäkatkosta sillä, että uuteen järjestelmään siirrettävien tietojen määrä on erittäin suuri. Verottajan mukaan lyhyestä määräaikaisesta katkosta ei ole merkittävää haittaa perinnälle.

Asiasta kertoi aiemmin Yle.

Yle: KHO hylkäsi irakilaisperheen äidin ja lapsen valituslupahakemuksen

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on hylännyt irakilaisperheen äidin ja kolmevuotiaan lapsen karkotuspäätöksestä tehdyn valituslupahakemuksen. Näin he eivät voi valittaa karkotuspäätöksestä KHO:een. Asiasta kertoo Yle uutiset.

Kesäkuussa uutisoitiin, että Huner Ali Muhammedin neljä vuotta Suomessa asunut vaimo Gashaw Khaleel Hamad ja kolmivuotias lapsi olivat saaneet käännytyspäätöksen. Sen sijaan seitsemän vuotta Suomessa asunut isä ja muutaman kuukauden ikäinen vauva saisivat jäädä Suomeen.

– Emme tiedä, milloin karkotuspäätös astuu voimaan. Asianajaja sanoi, että meidän kannattaisi hakea oleskelulupaa uudestaan alusta alkaen, Huner Ali Muhammed sanoi Yle uutisille.

Maahanmuuttovirasto päätti äidin ja alaikäisen lapsen käännytyksestä syksyllä 2015. Asia nousi laajaan julkisuuteen Helsingin Sanomien uutisoitua sen kesäkuussa.

Ruotsalaistutkija: Merkkejä on, että Ahvenanmaa on Venäjälle tärkeä

Kuva: Getty Images
verkkoon-ahvenanmaa

Ahvenanmaa on edelleen Venäjälle sotilaspoliittisesti tärkeä alue, arvioi turvallisuuden ja strategian dosentti Tomas Ries Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.

Riesin mukaan Venäjän Maarianhaminan-konsulaatin vahvuus pieneni kylmän sodan päätyttyä, mutta hänen käsityksensä on, että sittemmin väkeä on taas lisätty.¨

– Nykytilanteessa olen ymmärtänyt, että Venäjä on vahvistanut henkilöstöään Ahvenanmaalla ja että he ovat alkaneet olla aktiivisia siellä. Joten merkkejä on, että Ahvenanmaa on Venäjälle tärkeä, arvioi Ries STT:lle.

Suomen puolustusministeriöstä, ulkoministeriöstä tai Puolustusvoimien pääesikunnasta ei maanantaina kommentoitu asiaa STT:lle.

Suomalaistaustaisen Riesin mukaan Maarianhaminan-konsulaatti oli kylmän sodan aikaan yksi silloisen Neuvostoliiton suurimpia maailmassa.

– Konsulaatti oli valtavan suuri, vaikka siihen ei ollut juuri mitään konsulitoimintaan kuuluvia syitä. Se oli merkki siitä, että Ahvenanmaa oli sotilaallisesti todella tärkeä venäläisille.

Ahvenanmaa sekä Ruotsille kuuluva Gotlannin saari ovat molemmat sotilaspoliittisesti tärkeitä alueita. Riesin mukaan Venäjän intresseissä on pitää Ahvenanmaa ”mahdollisimman avoimena ja haavoittuvana”.

– Jos Venäjä pystyisi sijoittamaan ilmatorjuntansa ja laivastonsa Ahvenanmaalle, voisi se siirtää ilmapuolustustaan paljon pidemmälle ja estää vihollista käyttämästä Ruotsin tukikohtia, kuvailee Ries mahdollisen kriisiajan riskejä.

Ruotsi palautti viime kuussa pysyvät joukot Gotlannin saarelle Itämeren heikentyneen turvallisuustilanteen takia.

AVAINSANAT

Tuomiokirkon portaille tehtiin elävä rauhanmerkki – eri puolilla marssittiin Syyrian rauhan puolesta

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
36620146
Rauhanmarssijat tekivät rauhanmerkin Syyrian puolesta Helsingin Tuomiokirkon portaille YK:n päivän marssilla.

Suomessa järjestettiin maanantaina marsseja Syyrian rauhan puolesta. Tilaisuuksia oli muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

Helsingissä marssille osallistui poliisin arvion mukaan 2 000–2 300 ihmistä. He etenivät Rautatientorilta Senaatintorille, jossa Tuomiokirkon portaille muodostettiin elävä rauhanmerkki. Marssilla oli mukana myös satakunta toimijaa eli järjestöjä, ammattiyhdistyksiä, uskonnollisia yhteisöjä, teattereita ja yrityksiä.

Helsingissä järjestettiin illalla myös tukikonsertti syyrialaisten puolesta. Lavalle nousivat muun muassa Maija Vilkkumaa, Tuure Kilpeläinen, Erin ja Jowan Safadi.

Konsertilla kerättiin rahaa ulkoministeriön kumppanuusohjelmassa mukana oleville avustusjärjestöille, jotka toimivat Syyriassa.
Syyrian sodan aikana on kuollut satojatuhansia ihmisiä.

Piensijoittajien osakkeet vaarassa – kaikki eivät edes tiedä omistavansa osakkeita

porssikurssi

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) ehdottaa, että piensijoittajien paperiset osakekirjat siirretään sähköiseen rekisteriin yhteiselle arvo-osuustilille.

Turunen arvioi, että muuten piensijoittajat voivat menettää osakkeita jopa 700 miljoonan euron arvosta. Vuonna 2006 säädettiin kymmenen vuoden määräaika, jonka aikana paperiset osakekirjat pitää siirtää sähköiseen arvo-osuusjärjestelmään.

Turunen pelkää, että ensi vuoden yhtiökokouksissa arvo-osuusjärjestelmään siirtymättömät osakkeet otetaan yhtiöiden haltuun ja niiden arvo siirtyy niille osakkeenomistajille, jotka ovat vaihtaneet osakkeensa arvo-osuuksiksi.

– Tämä vaatii ripeää toimintaa. Ensin tulisi umpeutuvan määräajan pidentäminen ja sitten pitäisi selvittää, miten pienosakkaiden asia parhaiten tulisi tehdä.

Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius pitää määräajan pidentämistä hyvänä ehdotuksena. Hän arvioi, että jos määräaikaa ei pidennetä, yhtiöt todennäköisesti myyvät osakkeet ja tallettavat rahat Valtiokonttoriin.

– Osakkaat saisivat rahat sieltä. Eivät he siinä mielessä mitään välittömästi menettäisi, he eivät vaan enää olisi osakkeenomistajia. Tulevat tuotot jäisivät kyllä saamatta.

Turusen mukaan kaikki paperisia osakkeita omistavat eivät välttämättä tiedä omistavansa osakkeita. Kyse on usein vanhoista ihmisistä tai kuolinpesistä, Turunen sanoo.

Turusen mukaan siirtämistä vaativista omistuksista tiedottaminen on ollut pörssiyhtiössä puutteellista.

– Tähän liittyy tarkoituksenhakuistakin toimintaa, sillä yhtiön intressissä ei ole tiedottaa saati opastaa tässä asiassa.

Turunen panisi vastuun paperisten osakkeiden omistajien selvittämisestä pörssiyhtiöille ennemmin kuin osakkeenomistajille.
Rothovius puolestaan ei pidä kohtuullisena, että vastuu osakkeiden omistajien selvittämisestä menisi täysin yhtiöille.

– Muut osakkeenomistajat joutuvat sen lystin maksamaan. Kaikki yrityksen kulut ovat viime kädessä osakkeenomistajilta pois.