Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

MTV:n uutinen sai kansanedustajat tolaltaan – ”Aivan totaalisen järkyttävää”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua, jonka kohteina olisivat olleet valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), kertoo MTV:n uutiset.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

MTV:n tietojen mukaan rikosepäily liittyy äärioikeistoon. Epäiltyjä jutussa on useita ja myös rikosnimikkeitä on useita. Jutussa tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä, koska yksi epäillyistä on Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapeli. Hänet on pidätetty virasta.

Useat kansanedustajat ovat kommentoineet uutista Twitterissä.

”KRP:n tutkinnan kohteena oleva rikosepäily on pysäyttävä ja vakava. Voimaa ja jaksamista Maria Ohisalo ja Raija Toiviainen”, pääministeri Sanna Marin sanoo.

”Suomi on ollut siitä poikkeuksellinen maa, että täällä ovat poliitikot ja korkeat viranhaltijat voineet toimia ilman pelkoa. Liikkua kansan parissa. Tämä on karmea ja vakava uutinen. Äärioikeisto on vakava uhka koko demokratiallemme ja yhteiskunnallemme”, Paavo Arhinmäki (vas.) kirjoittaa.

”Politiikon pitää kestää kaikenlaista. Mutta ei tällaista. Ei valtakunnansyyttäjänkään. Puheilla on seurauksensa. Vihan lietsonta voi johtaa tekoihin. Siksi vihapuhe on syystä kriminalisoitu”, RKP:n Anders Adlercreutz puolestaan sanoo.

”Viha siirtyy puheista teoiksi. Keskusrikospoliisi tutkii äärioikeistoverkoston valmistelemaa vakavaa sisäministeriin ja valtakunnansyyttäjään kohdistuvaa rikosta”, vihreiden Emma Kari kirjoittaa.

”Tätä on poliittinen todellisuus Suomessa 2020. Aivan totaalisen järkyttävää. Missä kulkee se raja, kun äärioikeiston uhka otetaan koko yhteiskunnassa tosissaan? Nyt se normalisoituu kovaa vauhtia eduskuntaa myöten”, vasemmistoliiton Veronika Honkasalo tiivistää monien tunnot.

MTV:n mukaan tutkinnassa on ollut jonkinlainen lista, jossa on ollut nimiä maan poliittiselta ja virkamieshuipulta.

Tutkinnan törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta vahvistaa MTV:lle syyttäjä-tutkinnanjohtaja Heikki Stenius. Myös KRP vahvistaa asian.

Äärioikeisto on jo pitkään arvostellut esimerkiksi valtakunnansyyttäjä Toiviaista ja sisäministeri Ohisaloa muun muassa sananvapauskysymyksissä. MTV:n tietojen mukaan tutkinta liittyy juuri äärioikeistolaiseen ajatteluun ja radikalismiin.

Syyttäjä ei halunnut määritellä tarkemmin tekoaikaa, mutta MTV:n uutisten tietojen mukaan epäillyn rikoksen tekoaika on kuitenkin pitkä ja ulottuu tähän vuoteen.

Jutussa ei ole ollut ketään vangittuna.

Ministeri Ohisalon erityisavustaja viestitti illalla STT:lle, ettei ministeri kommentoi asiaa. MTV:n uutisten mukaan valtakunnansyyttäjä Toiviainen ei halua kommentoida juttua ja asiaa tässä vaiheessa, koska tutkinta on kesken.

Syyttäjälaitos puolestaan twiittasi myöhään illalla että toisin kuin tänään on uutisoitu, poliisirikosten tutkinnanjohtajalla Heikki Steniuksella ei ole tutkinnassa rikosepäilyä, joka kohdistuisi valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiseen tai sisäministeri Maria Ohisaloon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE