Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Muiden tehtävä on arvioida, tuliko tarpeeksi painava salkku” – Urpilainen odottaa tulevaa motivoituneena

LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaksi komissaariksi ehdolla oleva Jutta Urpilainen (sd.) pitää tehtävää hyvin haastavana ja merkittävänä.

Marja Luumi

Demokraatti

Hän muistuttaa, että tulee tekemään yhteistyötä henkilöstömäärältään komission suurimman pääosaston kanssa. Ulkosuhteet ovat myös kolmanneksi suurin hallinnonala EU:n budjetissa maatalouden ja aluepolitiikan jälkeen.

– Puhutaan hyvin merkittävistä taloudellisista summista, noin vajaasta sadasta miljardista eurosta. Painoarvoa löytyy, Urpilainen totesi tavatessaan mediaa Brysselissä.

Urpilainen ei ottanut kantaa siihen, saiko Suomi tarpeeksi ”raskaan” salkun.

– Muiden tehtävä on arvioida, tuliko tarpeeksi painava salkku. Tällä salkulla pyritään vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.

Urpilainen mainitsi muun muassa ilmastonmuutoksen, demokratiakriisin ja uudenlaiset turvallisuusuhat.

Suomella arvioitiin olevan mahdollisuuksia saada talouskomissaarin tehtävä. Urpilainen ei lähtenyt avaamaan tätä prosessia.

– Nyt ollaan tässä, ja olen todella tyytyväinen ja motivoitunut.

”Sydämessä läikähti, kun luin toimeksiantokirjeen.”

Nykyisessä komissiossa ei ole erillistä kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaa komissaaria. Komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen on linjannut, että uusi tehtävä suuntautuu erityisesti Afrikkaan. Hänen toimeksiannossaan oli erikseen tavoite laatia EU:lle uusia Afrikka-strategia.

– Sydämessä läikähti, kun luin toimeksiantokirjeen. Olen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa ollut vaatimassa EU:lle uutta Afrikka-strategiaa. Tartun siihen suurella intohimolla, vaikka työtehtävä on iso ja vaikeakin, Urpilainen iloitsi tuoreeltaan.

Hän painotti, että Afrikka on Euroopalle monella tapaa tärkeä manner. Urpilaisen mielestä Afikan kanssa tarvitaan uudenlaista strategista kumppanuutta, jossa mukana olisi myös yksityinen sektori – ei vain perinteistä kehitysyhteistyötä.

– Jos haluamme vaikuttaa maahanmuuttoon tulevaisuudessa, meidän tulee kyetä parantamaan olosuhteita lähtömaissa, lievittää konflikteja ja luoda työpaikkoja, niin että afrikkalaiset nuoret näkevät toivoa myös omalla mantereella, eivät pelkästään ulkomailla, Urpilainen sanoi.

Urpilainen antoi tunnustusta von der Leyenille, josta tulee hänen mukaansa erinomainen komission puheenjohtaja.

– Uudenlainen salkkujako osoittaa vahvaa johtajuutta. Olen hyvin otettu, jos olen mukana hänen tiimissään rakentamassa vahvempaa EU:ta.

”Meidät on valittu ehdokkaiksi osaamisen perusteella.”

Uuteen komissioon on tulossa 14 miestä ja 13 naista. Urpilainen ei pidä oleellisena sukupuolijakaumaa, vaikka ymmärtääkin sen, että asia on noussut esille muun muassa Suomessa.

– Meillä ei ole aiemmin esitetty naista komissaariksi, eikä komission puheenjohtajana ole aiemmin ollut naista. Itse naisena ajattelen, että meidät on valittu ehdokkaiksi kokemuksen ja osaamisen, ei sukupuolen, perusteella.

Jokaisella komissaariehdokkaalla on vielä edessään EU-parlamentin ”grillaus”. Urpilainen valmistautuu kuulemiseen luottavaisin mielin. Hän uskoo, että tulevassa tehtävässä uusiakin asioita tulee varmasti eteen, mutta suuret kysymykset ovat tulleet tutuiksi jo ulkoasiainvaliokunnassa ja ulkoministerin erityisedustajan tehtävässä.

Urpilainen osaa odottaa, että matkapäiviä tulee olemaan nykyistä rutkasti enemmän.

– Uskon, että matkustelun määrä on yhteensovitettavissa perhetilanteen kanssa, kahden lapsen äiti Jutta Urpilainen toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE