Työmarkkinat

Muu henkilöstö unohdettu kuumassa keskustelussa – ”Laitos- ja kotihoito ei onnistuisi ilman heitä”

Jemina Rauhansalo
Jemina Rauhansalo
Jemina Rauhansalo

Julkisen alan unioni JAU huomauttaa, että avustava henkilöstö on jäänyt vähälle huomiolle, kun keskustelu vanhustenhoidosta on käynyt kuumana. Erityisesti tapetilla on ollut hoitajamitoitus.

– Muun henkilöstön rooli hoitoketjun osana on merkittävä, alan sopimuksista neuvotteleva JAU korostaa tiedotteessaan.

Sen tehtäviin kuuluu muun muassa henkilöstö- ja talouspalvelut, hallinto- ja sihteerityö, siivous-, ruoka- ja pesulapalvelut, väline- ja laitoshuolto sekä tietopalvelut ja -järjestelmät.

– Laitos- ja kotihoito ei onnistuisi ilman avustavaa henkilöstöä.

Hoivatyö itsessään on jakautunut moniin erilaisiin tehtäviin. Kaikissa ei tarvita lähihoitajan tai sairaanhoitajan koulutusta. Esimerkiksi hoiva-avustajat tekevät sellaista työtä, joka liittyy hoidettavien perustarpeisiin, esimerkiksi peseytymiseen, ruokailuun, pukeutumiseen ja liikkumiseen.

– Naisvaltainen hoiva-ala avustavine tehtävineen tarvitsee arvostusta, jonka on näyttävä paitsi riittävänä henkilöstömääränä myös hyvänä palkkana, JAU:hun kuuluvan Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vaatii.

”Ihmiset hakeutuvat muille aloille, koska taakka käy liian painavaksi.”

Hän pitää yhtälöä – henkisesti ja fyysisesti raskas työ ja matala palkka – huonona.

– Se aiheuttaa tilanteen, jossa emme lopulta enää löydä osaavia työntekijöitä. Myös alalle soveltuvat ihmiset hakeutuvat muille aloille, koska taakka käy liian painavaksi.

Unionin mukaan tällä hetkellä merkittävä osa lääkärien ja hoitajien työajasta kuluu muuhun kuin hoitotyöhön. He kirjaavat ja raportoivat, vaikka näihin tehtäviin olisi olemassa omat erityisosaajansa, esimerkiksi osastonsihteerit.

– Vaadimme hoitohenkilökuntamme rinnalle avustavaa henkilöstöä. Silloin hoitajat voivat keskittyä varsinaiseen hoito- ja hoivatyöhön. Järkevällä, koulutusta vastaavalla työnjaolla varmistetaan, että koko hoitoketju toimii, JAU:hun kuuluvan Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki korostaa.

Arvokeskustelu on Pihlajamäen ja Niemi-Laineen mielestä ollut tarpeen.

– Ihmisarvoinen vanhuus on taattava. Jotta tämä toteutuisi, alalle on kohdistettava lisää resursseja.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat