Kotimaa

”Muuten nuuskanhaku saattaa venähtää” – Rajavartiolaitos muistuttaa matkustusasiakirjoista

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Valtioneuvosto hyväksyi tänään sisärajatarkastusten väliaikaisen palauttamisen Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien vierailun vuoksi. Rajavartiolaitos on apulaisosastopäällikkö Kimmo Elomaan mukaan ehtinyt varautua tarkastuksiin parin viikon ajan.

– Tämä on meille iso juttu ja melkoinen ponnistus, joka tuli vähän yllättäen. Tilannetta helpottaa hieman vuodenaika, joka on meille muutenkin korkeaa sesonkia. Emme ole lähteneet perumaan vuosilomia, Elomaa sanoo.

Rajavartiolaitos on siirtänyt Elomaan mukaan resursseja muualta Suomesta pääkaupungiseudulle tukemaan sisärajatarkastuksissa. Myös tuki Helsingin poliisille vie oman osansa.

– Meillä on erikoiskalusto ja henkilöstöä, jota poliisi käyttää tilaisuuden yleisen turvallisuuden varmistamisessa. Kyllä tämä on tärkeä juttu ja kyllähän se maksaakin. Sanon sen ilman kritiikkiä.

EU-alueen sisärajatarkastukset palautetaan Elomaan mukaan Suomessa nyt kuudetta kertaa. Ensimmäistä kertaa EU-kansalaisten passeja tutkittiin Helsingissä Schengen-sopimuksen (2001) voimassa ollessa Helsingin MM-kisojen aikana vuonna 2005.

Suomen EU-puheenjohtajakaudella vuonna 2006 sisärajatarkastukset palautettiin Elomaan mukaan kolme eri kertaa. Edellisen kerran väliaikaiset tarkastukset otettiin käyttöön kymmenkuntavuotta sitten vuonna 2008, kun Helsingissä järjestettiin ETYJin ulkoministerikokous.

– Toimenpide on aika harvinainen.

Elomaan mukaan tarkastukset eivät koske kaikkia EU-rajojen sisällä matkustavia henkilöitä.

”Kun tietoja verrataan meidän rekistereihin, sieltä pomppaa esiin kaikennäköistä.”

– Emme tee niitä randomilla. Tarkastukset kohdennetaan ennakkotarkastuksen, tiedustelun ja tiedonvaihdon perusteella. Yritämme saada niistä sen tehon irti mikä niistä on otettavissa.

– Tietysti ne kohdennetaan henkilöihin, joilla ei ole ihan kaikki kunnossa. Luonnollisesti haaviin tarttuu myös ihmisiä, joilla on erilaisia kuulutuksia. Kun tietoja verrataan meidän rekistereihin, sieltä pomppaa esiin kaikennäköistä.

Rajavartiolaitos tiedottaa Elomaan mukaan ensi viikon puolivälin tienoilla mitä väliaikaiset sisärajatarkastukset tuottivat.

– Epäilemättä sieltä tulee jotakin raportoitavaa, toivottavasti ei mitään vakavaa.

Sisärajatarkastusten väliaikainen palauttaminen koskee kaikkia rajanylityspaikkoja Nuorgamista alaspäin sekä maalla että satamissa ja lentokentillä.

”Pohjoismaissa ajokorttikin passaa.”

– Painopiste on Helsingissä, Turussa ja Torniossa satamissa ja lentokentillä. Muilla raja-asemilla tarkastuksia tehdään hieman pienemmin resurssein.

Matkustajien näkökulmasta sisärajatarkastukset näkyvät lähinnä tavanomaista suurempana määränä rajaviranomaisia.

– Olen yrittänyt kaikille muistaa sanoa, että ottaisivat matkustusasiakirjan, passin tai EU-henkilökortin mukaan. Pohjoismaissa ajokorttikin passaa. Kun ylittää rajan Haaparannan ja Tornion välillä jalan tai pyörällä, pitäisi olla vähintään ajokortti mukana, muuten nuuskanhaku saattaa venähtää, Elomaa sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat