Muutoksen tuulia Hämeen 110-vuotisen puoluepiirin syyspiirikokouksessa – puolet piirihallituksesta vaihtui

Kuva: Mikko Suomalainen
Hämeen Sosialidemokraattien puheenjohtajan nuijaa heiluttaa seuraavan kaksivuotiskauden ajan Miia Nahkuri Riihimäeltä.

Hämeen Sosialidemokraattien syyspiirikokous pidettiin Riihimäellä Rity-talon juhlasalissa marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Piirikokouksessa oli poikkeuksellisen paljon päätöksiä tehtävänä, sillä piirihallituksen kaksivuotiskausi päättyy vuoden 2016 lopulla ja uusi piirihallitus puheenjohtajistoineen valittiin kokouksessa. Tämän lisäksi kokouksessa vahvistettiin piirikokousedustajavalinnat, valittiin puoluevaltuuston edustajat Hämeen osalta, sekä juhlistettiin samalla piirin 110-vuotista taivalta esittämällä piirin tuottaman 110-vuotishistoriikkivideon. Kokouksen alussa kuultiin Riihimäen Työväensoittokunnan esittämää musiikkia ja Riihimäen Sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja Kaisu Kotirinta toivotti piirikokousedustajat tervetulleeksi paikalle.

 

Poliittisen tilannekatsauksen piirikokouksessa piti europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri, joka käsitteli puheenvuorossaan ajankohtaisia globaaleja ilmiöitä, kuten Brexit:iä, Trumpin valintaa presidentiksi sekä Euroopan Unionia. Kumpula-Natri korosti, että vaikka populismi ja post fakta-aika on tehnyt nousuaan, kyselytutkimuksissa suomalaiset pitävät edelleen EU:ta lähtökohtaisesti hyvänä asiana ja toi esille europarlamentissa käsiteltyjä ylikansallisia ongelmia, joihin parlamentti hakee ratkaisua. Suomen vahvuuksiksi Kumpula-Natri nosti kansainvälisyyden, Eurooppa-osaamisen ja osaamisen kansainvälisissä suhteissa ja piti omituisena ajatusta siitä, että Suomi voisi piiperrellä yksistään. Piirikokouksen poliittinen keskustelu käytiin ripeästi, keskustelussa nousi esille mm. lapsiköyhyyden kasvaminen, populismin nousu sekä postipalveluihin kaavailtujen heikennysten vastustaminen.

 

Sopuesityksiä ja äänestyksiä – muutoksia Hämeen henkilövalinnoissa

 

Hämeestä valittavat puoluevaltuuston jäsenet valittiin ehdollisesti, eli puoluekokousryhmälle annettiin totuttuun tapaan valta vaihtaa henkilöitä tarvittaessa. Hämeessä on perinteisesti pyritty huomioimaan maantieteellinen tasapaino puoluevaltuutettuja valittaessa ja mikäli puoluekokouksessa puolueen johtotehtäviin valittaisiin henkilö samalta paikkakunnalta, kuin miltä puoluevaltuuston varsinainen jäsen on, puoluekokousedustajaryhmällä on mahdollisuus vaihtaa puoluevaltuustoon pyrkivää varsinaista jäsentä tuolta osin. Vaalivaliokunnan esityksen mukaisesti valituiksi tulivat seuraavat henkilöt:

 

Jäseneksi

Alettin Basboga, Lahti

Pirjo Sandelius, Hämeenlinna

Kaisa Lepola, Forssa

Kaisu Kotirinta, Riihimäki

Heimo Riutta, Heinola

Varajäseneksi

Miikka Lönnqvist, Hollola

Mikko Viskari, Janakkala

Ismo Ojansuu, Tammela

Sanna Mäkinen, Lahti

Kari Lempinen, Lahti

 

Piirikokouksessa nähtiin myös henkilövaihdoksia, joista merkittävimpänä oli piirihallituksen puheenjohtajan vaihtuminen. Piirihallituksen istuva puheenjohtaja Jouni Mäkelä haki jatkokautta tehtävään, vastaehdokkainaan Miia Nahkuri Riihimäeltä, sekä Heikki Moilanen Lahdesta. Ensimmäisellä kierroksella Mäkelä sai 17 ääntä, Moilanen 15 ja Nahkuri 28, ja kun yksikään ehdokkaista ei saanut yli puolia äänistä, järjestettiin toinen äänestyskierros, jolla Nahkuri keräsi 40 ääntä ja Mäkelä 20. Miia Nahkuri tuli näin valituksi piirihallituksen puheenjohtajaksi seuraavalle kahdelle vuodelle.

 

Varapuheenjohtajien osalta piirikokous päätti, että valitaan kaksi varapuheenjohtajaa. Tehtävään pyrkiviä oli kaksi, nykyisen piirihallituksen jäsen Heikki Moilanen Lahdesta sekä piirin istuva 2. varapuheenjohtaja Miikka Lönnqvist Hollolasta. Piirikokouksessa äänestettiin varapuheenjohtajien järjestyksestä ja äänin 31-26 Heikki Moilanen valittiin piirihallituksen 1. varapuheenjohtajaksi ja vastaehdokkaiden puututtua Miikka Lönnqvist valittiin piirihallituksen 2. varapuheenjohtajaksi.

 

Piirihallituksen suhteen valinnat tehtiin vaalivaliokunnan esityksen mukaisesti. Piirihallitukseen valittiin totuttuun tapaan 10 jäsentä, mutta tällä kertaa poikkeuksen teki se, että piirihallitukseen valittiin myös viisi varajäsentä. Aiemmasta piirihallituksesta jatkajia oli yhteensä kuusi, joista yksi varajäsenenä. Valinnat menivät seuraavasti:

 

Piirihallituksen jäsenet
Eveliina Hostila, Hattula
Sari Kaakinen, Tammela
Kirsi Lehtimäki, Heinola
Jari Mäkinen, Hausjärvi (uusi)
Piia Olkinuora, Hämeenlinna
Raija Ranta-Porkka, Janakkala (uusi)
Niina Saarinen, Orimattila (uusi)
Matti Tanskanen, Hartola
Matti Uutela, Forssa (uusi)
Paavali Kärkkäinen, Lahti (uusi)

 

Piirihallituksen varajäsenet
Rauno Grönroos, Lahti
Maaret Ollila, Hausjärvi (uusi)
Mari Kurisjärvi, Hollola (uusi)
Maria Rytkönen, Lahti (uusi)
Pirjo Sandelius, Hämeenlinna (uusi)

 

 

 

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Juhani Sillanmäki Uudenkylän työväenyhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi

Juhani Sillanmäki

Uudenkylän työväenyhdistyksen 14.12.2016 pidetyn kokouksen päätöksellä kutsuttiin Juhani Sillanmäki yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Sillanmäellä on pitkäaikainen toimintahistoria SDP:n paikallisessa puolueosastossa, Nastolan alueen SDP:n kunnallisjärjestössä sekä SDP:n Hämeen piirin toiminnassa. Uudenkylän työväenyhdistyksen jäseneksi hän on liittynyt 1.1.1955, jäsenyysaikaa on kertynyt huikeat 62 vuotta. Sihteerin tehtävissä Juhani Sillanmäki on toiminut 20 vuotta (1965–1984)  ja puheenjohtajana 32 vuotta (1985–2016).

Sillanmäellä on myös pitkä toimintahistoria Nastolan kunnan luottamustoimissa ajalta 1965–2008. Kulttuurin parissa hän on osallistunut toimintaan 1998 alkaen Nastolan Säkenissä ja Nastolan Runollisissa esiintyvänä rivijäsenenä, joissa hänelle on kertynyt yli 350 esiintymistä.

Uudenkylän työväenyhdistyksen puheenjohtajuutta jatkaa vuoden 2017 alusta Juhanin poika Pekka Sillanmäki.

Paavali Kärkkäinen
Lahti 

Keskustelua aiheesta

HKScan irtisanoo Forssassa ja Outokummussa

Lihayhtiö HKScan käynnistää yt-neuvottelut Forssan lihaleikkaamossa ja Outokummun tuotantolaitoksellaan. Perusteluiksi yhtiö kertoo muun muassa toimintansa tehostamisen ja tuotannon sopeuttamisen vallitsevaan markkinatilanteeseen.

Alustava arvio henkilövähennysten määrästä on Forssassa noin 15 henkeä ja Outokummussa noin 20 henkeä.

Yhtiössä harkitaan myös raskaiden työvaiheiden automatisoimista Forssan leikkaamossa.

Forssan sikaleikkaamo työllistää nyt noin 300 henkeä ja Outokummun tuotantolaitos noin 130 henkeä. HKScan työllistää Suomessa kaikkiaan noin 2 400 henkeä.

Keskustelua aiheesta

SDP Häme sai uuden toiminnanjohtajan – heti hommiin

Kuva: Jari Soini
SDP:n poliittisen valmistelun päällikkö Pirjo Alijärvi on vielä muutaman päivän SDP:n puoluetoimistolla Helsingin Ympyrätalossa.

SDP:n Hämeen piiri sai uuden toiminnanjohtajan, kun SDP:n puoluehallitus siunasi Pirjo Alijärven, 46, valinnan viime torstaina.

Pirjo Alijärvi siirtyy itseasiassa takaisin omiensa joukkoon. Janakkalasta kotoisin oleva Alijärvi kun on työskennellyt neljä viimeistä vuotta eri tehtävissä SDP:n puoluetoimistolla Helsingissä ja pendelöinyt kolmen tunnin työmatkan joka päivä.

Viimeksi hän on työskennellyt poliittisen valmistelun päällikkönä.

– Onhan tämä ollut huikeaa oppia Hämeen piiriä varten. Nyt sitten edessä on SDP:n puoluekokous Lahdessa ja kunnallisvaalit. Huilaamaan ei pääse, Alijärvi sanoo.

Alijärvi aloittaa heti tammikuun alussa. Kuukauden päästä siitä Lahteen rynnistää 500 SDP:n puoluekokousedustajaa. Kaikkiaan Lahteen odotetaan 1200 – 1400 ihmistä. Alijärveä ei silti huoleta.

– Lahtelaiset ovat tottuneet järjestämään suuria kokouksia ja tapahtumia. Luotan heihin, Alijärvi sanoo.

Hämeeseen Alijärvi lähtee innokkaalla mielellä.

– Huomaan, että innostus tarttuu puseroon. Vaikka mukava SDP:n puoluetoimistollakin on ollut töitä tehdä. Erityisesti olen iloinnut puolueen työryhmätyöskentelystä. Parisenkymmentä työryhmää työskentelee aktiivisesti ja valmistelee SDP:n tavoitteita tuleville vuosille.

Keskustelua aiheesta

Forssasta ponnistaa pian biotalouden osaajia – HAMK aloittaa uuden koulutuksen

Kuva: Thinkstock

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) aloittaa biotalousinsinöörikoulutuksen Forssan kampuksella ensi syksynä. Koulutus käynnistetään 40 päiväopiskelijan ja 20 monimuoto-opiskelijan ryhmällä ja täydellä opiskelijamäärällä tämä tulee tarkoittamaan noin 200 uuden korkeakouluopiskelijan saamista Forssaan.

– HAMKin pidemmän tähtäyksen visioissa on saada koulutusohjelma ja siihen saumattomasti liittyvä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta kansainvälisestikin niin kiinnostavaksi, että koulutus alkaa kiinnostaa myös kansainvälisiä opiskelijoita, mainitsee SDP:n kaupunginvaltuutettu ja HAMKin hallituksen jäsen Jouni Mäkelä.

Mäkelän mukaan koulutus sopii erinomaisesti Forssan kampukselle, sillä sitä lähdetään rakentamaan yhdessä Jokioisillakin toimivan Luonnonvarakeskuksen ja paikallisen liike-elämän, kuten Forssassa jo tälläkin hetkellä voimallisesti toimivien ympäristöliiketoimintayritysten kanssa.

– Opiskelijat osallistuvat opinnoissaan tutkimus- ja kehittämistoimintaan, mitä tehdään HAMKin Biotalouden tutkimusyksikön, alueen yritysten ja Luken yhteistyönä. Koulutusohjelman tarpeisiin tullaan rakentamaan myös laboratoriotilat, joissa Luke ja mahdollisesti alueen yrityksiäkin olisi mukana, visioi Mäkelä.

Mäkelä kertoo , että toteutuksessa on mukana myös Beyond Alliance for knowledge -liittouma, johon kuuluu HAMKin lisäksi Via University College Tanskasta ja Feevale University Brasiliasta.

– Kansainväliset kumppanimme tekevät jo tällä hetkellä kanssamme yhteistä tutkimustoimintaa eri tutkimusyksiköissä ja biotalousinsinöörikoulutus avaa huikeita mahdollisuuksia myös globaalien ympäristöongelmien ratkaisuun yhteisten projektien myötä VIA:n ja Feevalen kanssa, kertoo Mäkelä.

Innovaatioita etsimään

Koulutuksessa yhdistetään tekniikan ja luonnonvara-alan osaaminen. Mäkelän mukaan opiskelijat saavat valmiuksia kehittää erilaisia innovatiivisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan, materiaalien tehokkaaseen kierrätykseen, luonnonvarojen säästämiseen ja moniin muihin biotalouden ongelmiin.

– Tavoitteena on tuottaa uutta osaamista bio- ja kiertotalouden edistämiseen Suomessa ja maailmalla, Mäkelä summaa.

Mäkelän mukaan koulutus vahvistaa HAMKin asemaa Forssassa, ja alkava koulutusohjelma tukee myös Forssan seudun järkivihreää elinkeinostrategiaa.

– Strategialla pyritään toimintatapaan, joka ottaa huomioon ympäristöystävällisyyden ja kestävän kehityksen periaatteet yritysten ja yhteisöjen toiminnassa. Kestävään kehitykseen kuuluu ekologinen, taloudellinen sekä kulttuurinen ja sosiaalinen ulottuvuus, toteaa Mäkelä.

Keskustelua aiheesta

Hämeen puoluekokousedustajat valittiin — 39 hämäläistä edustaa Lahdessa

Kuva: Mikko Suomalainen
Hämeen puoluekokousedustajat valittiin äänestämällä kahdessa vaaliyhtymässä seitsemästä.

Hämeen sosialidemokraatit ry on valinnut edustajansa SDP:n Lahdessa 3.-5. helmikuuta järjestettävään puoluekokoukseen. Hämeestä puoluekokoukseen on lähtemässä 39 edustajaa ja valinnat tehtiin seitsemässä maantieteellisesti rajatussa vaaliyhtymässä. Valinnat toteutettiin neuvottelemalla vaaliyhtymissä I (Lahti), IV (Hausjärvi, Loppi, Riihimäki), V (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä), VI (Hattula, Janakkala) ja VII (Hartola, Heinola, Sysmä). Jäsenvaali puoluekokousedustajista järjestettiin vaaliyhtymissä II (Hämeenlinna) ja III (Asikkala, Hollola, Kärkölä, Orimattila, Padasjoki). Vaalit toteutettiin netti- ja uurnavaalin yhdistelmänä.

 

Puoluekokousedustajavalinnat vahvistetaan Hämeen sosialidemokraattien syyspiirikokouksessa Riihimäellä marraskuun viimeisenä viikonloppuna ja puoluekokousedustajaryhmän järjestäytymiskokous pidetään heti piirikokouksen jälkeen.

 

Puoluekokousedustajavalinnat alla.

 

Vaaliyhtymä I Lahti, 9 edustajaa

Edustajat

 1. Alettin Basboga
 2. Jari Hartman
 3. Sanna Mäkinen
 4. Tomi Sairomaa
 5. Maria Rytkönen
 6. Sirkku Hildén
 7. Heikki Moilanen
 8. Jarkko Nissinen
 9. Mirja Jerndahl

Varaedustajat

 1. Eija Sintonen
 2. Eila Lampio
 3. Roosa Rinne
 4. Anneli Viinikka
 5. Pekka Komu
 6. Raimo Hoikkala
 7. Kari Lempinen
 8. Harri Rummukainen
 9. Jetta Laakso

Vaaliyhtymä II Hämeenlinna, 9 edustajaa

 1. Johannes Koskinen
 2. Mika Einiö
 3. Prabhakaran Ranjith Kumar
 4. Iisakki Kiemunki
 5. Pasi Vesala
 6. Veera Oksanen
 7. Irja Appelroth
 8. Sari Myllykangas
 9. Pirjo Sandelius

Varaedustajat

 1. Kirsti Suoranta
 2. Aarne Kauranen
 3. Jani Tikkanen
 4. Mia Heinonen
 5. Soile Pasanen
 6. Emma Nurminen
 7. Veijo Virtanen
 8. Tapani Hellstén
 9. Mirja Piiroinen

Vaaliyhtymä III Asikkala, Hollola, Kärkölä, Orimattila, Padasjoki, 5 edustajaa

 1. Niina Saarinen
 2. Jarkko Niemi
 3. Kari Hyytiä
 4. Mari Kurisjärvi
 5. Kaisu Ahola

Varaedustajat

 1. Hannu Mäkinen
 2. Miikka Lönnqvist

Vaaliyhtymä IV Hausjärvi, Loppi, Riihimäki, 6 edustajaa

 1. Kaisu Kotirinta
 2. Miia Nahkuri
 3. Jarmo Levänen
 4. Lauri Jormanainen
 5. Jari Mäkinen
 6. Marko Saikkonen

Varaedustajat

 1. Tommi Räty
 2. Teija Mattila
 3. Maaret Ollila
 4. Joni Lähde
 5. Elias Perttula
 6. Ville Peurala

Vaaliyhtymä V Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä, 4 edustajaa

 1. Kaisa Lepola
 2. Vesa Niininen
 3. Minna Lax
 4. Sari Kaakinen

Varaedustajat

 1. Matti Uutela
 2. Riitta Nokkala
 3. Jouni Mäkelä
 4. Mirja Jokio

Vaaliyhtymä VI Hattula, Janakkala, 3 edustajaa

 1. Jarmo Forss
 2. Ville Myllymäki
 3. Raija Ranta-Porkka

Varaedustajat

 1. Eveliina Hostila
 2. Matti Hämäläinen
 3. Piia Nylund

Vaaliyhtymä VII Hartola, Heinola, Sysmä, 3 edustajaa

 1. Heimo Riutta
 2. Kirsi Lehtimäki
 3. Sami Salminen

Varaedustajat

 1. Jouko Rajajärvi
 2. Matti Tanskanen
 3. Veli-Pekka Koskinen

Keskustelua aiheesta