Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Muutos koskee satoja tuhansia työntekijöitä” – Sd-edustaja huolissaan: Isot monikansalliset yritykset valtaavat markkinoita, eivätkä pienet pärjää kilpailussa

Eduskunnassa käytiin keskiviikkona lähetekeskustelu hallituksen esityksistä koskien maakuntauudistusta ja asiakkaan valinnanvapautta sosiaali- ja terveydenhuollossa. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen hämmästelee, kuinka vähän keskustelun kuluessa kiinnitettiin huomiota sote-palveluiden henkilöstön asemaan.

– Muutos koskee satoja tuhansia sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä. Yli 200 000 ammattilaisen on ajateltu siirtyvän kunnista ja kuntayhtymistä maakuntien palvelukseen. Alkuvaiheessa noin 25 000 työntekijää olisi siirtymässä yksityisen palvelutuottajan palvelukseen. Pitkällä tähtäimellä siirtymä voi olla suurempi, Mäkisalo-Ropponen kuvailee tulevia muutoksia.

Merja Mäkisalo-Ropponen eduskunnan täysistunnossa.

– Hallitus on päätynyt esityksessään kolmen miljardin säästötavoitteeseen, mutta se ei ole kertonut, miten säästöt saadaan eikä edes sitä, miksi on päädytty juuri tähän lukemaan. Muun muassa Tehy on ilmaissut vakavan huolensa siitä, että henkilöstömäärästä ja laadusta ei voi enää tinkiä, sillä jo nyt monin paikoin työskennellään jaksamisen äärirajoilla. Pelkona on, että viime aikoina tulleet viestit isojen monikansallisten terveysyritysten toimintatavoista leviävät laajemmalle ja koskevat jatkossa yhä useampia ammattilaisia.

Liian moni kokee, etteivät päättäjät ole kiinnostuneita heidän hyvinvoinnistaan.

Palkansaajajärjestöt ERTO, SuPer ja Tehy ovat myös esittäneet huolensa suurten sote-alan toimijoiden säästöpäätöksistä. Järjestöjen jäsenilleen tekemissä kyselyissä on tullut esille muun muassa hyvin yleinen työehtojen räikeä rikkominen ja heikentäminen. Lisäksi henkilöstömitoituksista tingitään, eikä sijaisia hankita tilapäiseen tarpeeseen tai pidempiaikaisiin poissaoloihin.

– Näitä viestejä kuunnellessa ymmärtää hyvin ammattilaisten huolen. Tällä hetkellä monin paikoin isot monikansalliset yritykset valtaavat markkinoita, eivätkä pienet hoito- ja hoivayritykset pärjää kilpailussa. Valitettavan usein syy löytyy kilpailutuskriteereistä, joissa painotetaan laadun sijasta hintaa, toteaa Mäkisalo-Ropponen.

Lisää aiheesta

Hän pelkääkin, että sosiaali- ja terveyskeskuksissa henkilöstöstä tulee kysynnän mukaan joustava elementti asiakkaiden voidessa siirtyä säännöllisin väliajoin toiselle palveluntuottajalle. Määräaikaiset työsuhteet ja nollasopimukset lisääntyvät.

– Henkilöstön siirtyminen maakuntien palvelukseen tarkoittaa lisäksi palkkaharmonisaatio, jonka laskua on vaikea arvioida. Eri kunnissa on tällä hetkellä samaa työtä tekevillä hyvin erilaisia palkkoja ja nyt kaikki palkat on saatava samalle viivalle. Lasku tästä toimenpiteestä tulee monelle maakunnalle muodostumaan suureksi, Mäkisalo-Ropponen ennustaa.

– Henkilöstö on sosiaali- ja terveydenhuollon kaikkein tärkein menestystekijä. Liian moni heistä kokee tällä hetkellä, etteivät päättäjät ole kiinnostuneita heidän hyvinvoinnistaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE