Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Myanmarin juntta on palkannut lobbarin

LEHTIKUVA / AFP
Sotilasjunttaa on vastustettu tänäänkin Myanmarissa.

Myanmarissa helmikuun alussa vallan kaapannut sotilasjuntta pyrkii parantamaan imagoaan ulkomaiden silmissä lobbauksella, kertoo Guardian.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Juntta on palkannut israelilais-kanadalaisen lobbarin Ari Ben-Menashen ”avustamaan maan todellisen tilanteen selittämisessä”, käy ilmi konsultointisopimuksesta, josta on raportoinut ulkomaiden vaikutusoperaatioita seuraava yhdysvaltalainen Foreign Lobby. Ben-Menashe on vahvistanut sopimuksen mediahaastatteluissa.

Ben-Menashen mukaan myanmarilaiskenraalit ovat palkanneet hänen konsulttifirmansa auttamaan viestinnässä Yhdysvaltojen ja muiden maiden kanssa, jotka ovat ”väärinymmärtäneet” tilanteen, Guardian kertoo. Hänelle on luvattu bonus, jos Myanmarin armeijaa vastaan asetettuja pakotteita puretaan.

Aiemmin Israelin sotilastiedustelussa työskennellyt Ben-Menashe on työskennellyt lobbarina myös muiden kiistanalaisten tahojen kanssa. Hänen aiempiin asiakkaisiinsa lukeutuvat muun muassa Zimbabwea pitkään hallinnut Robert Mugabe sekä Sudanin sotilasjuntta.

Sotilasvallankaappausta vastustavat mielenosoitukset ovat yltyneet Myanmarissa verisiksi, kun poliisit ja sotilaat ovat muun muassa ampuneet mielenosoittajia. YK:n mukaan mielenosoituksissa on helmikuun alun jälkeen kuollut ainakin 54 ihmistä ja pidätetty yli 1  700 ihmistä.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet vaati torstaina sotilasjuntan turvallisuusjoukkoja ”lopettamaan mielenosoittajien murhaamisen”.

Kansalaisjärjestöjen mukaan sunnuntaina kolmea ihmistä ammuttiin Mandalayssa ja kahta Mandalayn kaakkoispuolella sijaitsevassa Baganissa, kertoo uutistoimisto AFP. Ammuttujen vammojen vakavuudesta ei ollut tietoja.

Protesteja järjestettiin Mandalayn ja Baganin lisäksi maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa ja ainakin kolmessa muussa kaupungissa.

Yangonissa viranomaiset ratsasivat sunnuntain vastaisena yönä maan syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin NLD-puolueen tiloja ja ottivat kiinni puolueen virkailijoita. Tiedossa ei heti ollut, kuinka monia pidätettiin.

Kansalaisjärjestöjen mukaan 58-vuotias puolueeseen kytköksissä ollut aluejohtaja sai surmansa ratsioiden yhteydessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE