Turva – Hymy

Myanmarissa otteet kovenevat: pidätettyjä toimittajia uhkaa jopa 14 vuoden vankeus

Kuva: Lehtikuva
Toinen Reutersin pidätetyistä toimittajista Kyaw Soe Oo saapumassa oikeuteen.

Kahden uutistoimisto Reutersille työskennelleen myanmarilaisen toimittajan pidätystä on jatkettu Myanmarissa. Oikeus päätti pitää toimittajat kiinniotettuina sanoen, että heidän kuulustelunsa ovat vielä kesken.

Pidätysaikaa jatkettiin tammikuun 10. päivään saakka.

Toimittajat ovat raportoineet rohingya-vähemmistön ahdingosta maassa. Heidät pidätettiin joulukuun alkupuolella. Kaksikko esiintyi keskiviikkona oikeudessa ensimmäistä kertaa julkisuudessa sitten pidätyksensä.

Ankaran ja siirtomaa-ajalta peräisin olevan virallisten tietojen salassapitolain nojalla pidätettyjä toimittajia saattaa uhata enimmillään 14 vuoden vankeustuomio. Heidät pidätettiin, kun heidät oli kutsuttu tapaamaan poliisia illalliselle Yangonin laitamille.

Kaksikkoa ei ole vielä virallisesti syytetty oikeudessa. Heidän kuitenkin epäillään pitäneen hallussaan asiakirjoja, jotka liittyvät armeijan toimiin rohingya-kansaa kohtaan Rakhinen osavaltiossa. Viranomaiset eivät ole suostuneet kertomaan, missä pidätettyjä toimittajia pidetään. Myös kaksi poliisia on pidätetty tapaukseen liittyen.

Ainakin 11 toimittajaa on pidätetty Myanmarissa vuoden 2017 aikana.

Toimittajien sukulaiset odottivat heidän saapumistaan oikeuteen. Toinen toimittajista kertoi uutistoimisto AFP:lle, ettei häntä ole kohdeltu kaltoin. Toinen kehotti muita toimittajia olemaan varovaisia ja sanoi, etteivät he ole tehneet mitään väärää.

Myös Reuters kielsi toimittajien kaikki mahdolliset väärinkäytökset ja puolusti heidän oikeuttaan raportoida kansainvälisesti tärkeistä aiheista.

YK sanoo, että maan armeija syyllistyy todennäköisesti etniseen puhdistukseen muslimivähemmistön kohdalla. Yli 650 000 rohingyaa on paennut Myanmarista sitten elokuun alun, jolloin armeija alkoi iskeä heitä vastaan. Myanmarin viranomaiset kiistävät syytökset. Viranomaiset ovat rajoittaneet tiukasti YK:n ja journalistien pääsyä konfliktialueelle.

Ainakin 11 toimittajaa on pidätetty Myanmarissa vuoden 2017 aikana, mikä aiheuttaa huolta kapenevasta lehdistönvapaudesta maassa.

Heidän joukossaan oli kaksi ulkomaista toimittajaa sekä paikallinen toimittaja, joka työskenteli turkkilaiselle televisiokanava TRT:lle. Heidät ja heidän kuljettajansa tuomittiin lokakuussa kahden kuukauden vankeuteen syytettynä miehittämättömän lennokin lennättämisestä lähellä maan parlamenttitaloa.

Pääministeri odottaa esikoistaan – jää kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä

Kuva: Lehtikuva

Uuden-Seelannin lokakuussa aloittanut pääministeri Jacinda Ardern odottaa esikoistaan. Lapsen on määrä syntyä kesäkuussa.

37-vuotias Ardern nousi pääministeriksi viime vuonna vain kuukausia sen jälkeen kun oli aloittanut työväenpuolueen johdossa. Hän sai vaalien alla vastailla kysymyksiin siitä, suunnitteleeko perheenlisäystä.

Ardern torppasi, että raskaudella olisi vaikutusta naisten uranäkymiin.

Ardern aikoo jäädä kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä. Hän kertoi vauvauutisesta yhdessä puolisonsa Clarke Gayfordin kanssa perjantaina kotoaan. Ardernin mukaan parilla on ollut epävarmuutta siitä, voisivatko he saada lasta.

Ainakin 9 kuollut talvimyrsky Friederiken kourissa

Kuva: Lehtikuva

Pohjois-Eurooppaa piinannut Friederike-talvimyrsky on aiheuttanut viimeisimmän tiedon mukaan ainakin yhdeksän ihmisen kuoleman. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuusi ihmistä on kuollut Saksassa ja kaksi Hollannissa.

Torstaina Saksaa ja Hollantia runnonut myrsky myös aiheutti molempiin maihin liikennekaaoksen. Esimerkiksi Amsterdamissa Schipholin kentällä lentoliikenne keskeytettiin torstaina aamupäivällä kokonaan.

Saksan ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky oli pahin Saksassa sitten vuoden 2007.

Keskustelua aiheesta

Suihkuun kerran vuodessa, ruokaa kerran päivässä – ”vanhemmat helvetistä” kiistävät kaiken

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa kalifornialaispariskunta, jonka epäillään pitäneen 13:a lastaan vangittuina kodissaan, on kiistänyt syyllisyytensä, kertoo BBC. 57-vuotiasta miestä ja 49-vuotiasta naista syytetään muun muassa kidutuksesta, uutistoimisto AFP kertoo.

Pariskunnan on määrä astua oikeuden eteen seuraava kerran helmikuun 23. päivä.

BBC:n mukaan pariskunnan lapset ovat olleet hoidettavana sairaalassa siitä asti, kun heidät löydettiin. Tilanne selvisi viranomaisille, kun yksi lapsista, 17-vuotias tyttö, pääsi pakoon sunnuntaina ja soitti hätänumeroon talosta löytämällään kännykällä. Kodista löytyivät nälkiintyneinä ja likaisina loput 12 sisarusta, iältään 2–29-vuotiaita.

Osa sisaruksista oli kahlittu sänkyynsä pimeään huoneeseen.

Amerikkalaisviestimien mukaan perhe oli erittäin uskonnollinen, eivätkä lapset käyneet koulua.

Riversiden piirikunnan syyttäjän Mike Hestrinin mukaan pakoon päässyt 17-vuotias tyttö oli suunnitellut pakoa sisarustensa kanssa yli kaksi vuotta. Tyttö oli kertonut poliiseille vanhempiensa pitävän sisaruksiaan vangittuina ja näyttänyt poliiseille kuvia.

Hestrinin mukaan lapset olivat muun muassa saaneet käydä suihkussa vain kerran vuodessa ja heitä oli pahoinpidelty säännöllisesti. Ruokaa lapset saivat kerran päivässä, Hestrin syytti.

Syyttäjän kommenteista uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Pariskunta voi saada jopa 94 vuoden vankeustuomion. Kummallekin on asetettu yli kymmenen miljoonan dollarin takuusumma.

Demokraateille varoitus Yhdysvalloissa: ”Heidän ei pidä sulkea hallintoa”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa edustajainhuone on hyväksynyt budjettia koskevan esityksen, uutisoivat Washington Post ja New York Times. Esitys hyväksyttiin äänin 230–197.

Seuraavaksi esitys siirtyy senaattiin, missä demokraatit ovat uhanneet kaataa esityksen.

Jos budjettisopua ei synny määräaikaan mennessä, suljetaan liittovaltion hallinto rahapulan takia. Takaraja sovun saavuttamiselle on varhain lauantaina Suomen aikaa.

Sovun esteenä on ennen kaikkea ollut kiista Daca-siirtolaisuusohjelmasta, joka on sallinut noin 800 000:n lapsena laittomasti maahan tulleen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Trumpin hallinto aikoo lakkauttaa ohjelman.

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan (kuvassa) varoitti edustajainhuoneen äänestyksen jälkeen demokraatteja esityksen tyrmäämisestä. Hänen mukaansa demokraatit maksavat poliittisen hinnan, jos he estävät esityksen läpimenon.

– Senaatin demokraattien täytyy ottaa tämä vakavasti ja heidän ei pidä sulkea hallintoa, republikaanipuoluetta edustava Ryan sanoi.

Senaatin on määrä äänestää esityksestä piakkoin.

Professori, joka tunnetaan ennustajalegendana, sanoo sen nyt suoraan: Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte jo kevään aikana

Kuva: Lehtikuva-AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetetaan virkasyytteeseen vielä tulevan kevään aikana, ennustaa historioitsija Allan Lichtman, joka on aiemmin ennustanut jokaisen Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan oikein aina vuodesta 1984.

Lichtmanin näkemyksistä kertoo verkossa ilmestyvä Raw Story.

Historian professori Lichtman uskoo, että vielä raskauttavampia tietoja Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksistä on tulossa.

”Se on salaliitto”, professori sanoo ja mainitsee jopa mahdollisen syytteen valtiopetoksesta.

Lichtman arvioi, että pian paljastuvat tiedot shokeeraavat maata.