Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Myös EK:n Jyri Häkämiestä kiinnostaa, mistä pääministeri Sipilä sai arvionsa: “Olisi kohtuullista, että tiedettäisiin”

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ole korvaamassa irtisanomissuojan heikentämistä pienissä yrityksissä määräaikaisten työsuhteiden helpottamisella. Sipilä katsoo, että määräaikaisten palkkaamisen helpottaminen ei työllistäisi yhtä paljon kuin niin sanottu irtisanomislaki.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Työmarkkinajärjestöissä on pohdittu ratkaisua, jossa määräaikaisten työsuhteiden helpottaminen voisi olla tie ulos irtisanomiskiistasta.

Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa on asiasta eri näkemys kuin Sipilällä.

– Hallituksen itsensä tilaamat laskelmat eivät tue pääministerin väitettä, pääekonomisti Penna Urrila arvioi tänään EK:n tiedotteessa.

– Jos näitä kahta työelämälakia ja niiden talousvaikutuksia puntaroidaan, vaaka kallistuu voimakkaasti määräaikaisten työsuhteiden vapaamman käytön puoleen, Urrila sanoo.

“Jossain määrin outo.”

Demokraatin haastattelema Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies yhtyy Urrilan tiedotteessa lausumiin arvioihin.

– Tietyllä tavalla on haastavaa, että keskeneräisestä asiasta, jota ei ole hyväksytty, käydään keskustelua. On sanottava, että sehän alkoi siitä kun pääministeri kommentoi keskeneräistä esitystä määräaikaisuuksista toteamalla, että sen työllisyysvaikutukset vaikuttavat heikommilta kuin pohjaesityksen. Nyt on haluttu käydä keskustelua mihin arvio perustuu, ja kuka näin on arvioinut. Tätä keskustelua on Urrilan toimesta käyty ja olen siitä tietoinen ja luonnollisesti samaa mieltä.

Häkämies toteaa, ettei osaa sanoa, mistä pääministerin arviot olivat peräisin.

– Sitä täytyy tietysti kysyä häneltä.

Onko epäilyksiä?

– En sitä lähde arvioimaan, mutta ihan kohtuullista on tietysti, että kun eri päätöksenteon pohjana olevia analyyseja käytetään, tiedettäisiin kuka tämän analyysin takana on, Häkämies sanoo.

Demokraatissa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen esitti eilen samansuuntaisia arvioita kuin pääministeri.

– Tässä nyt risteilee erilaisia ehdotuksia ja lehdissä on erilaisia versioita. Jos kysytään sitä, mikä vaikutus on määräaikaisten työsopimusten helpottamisella, meidän arvion mukaan sillä ei ole mitään vaikutusta eikä se ole ratkaisu tähän asiaan. Sitä on ihan turha esittääkään, hän sanoi eilen Demokraatille.

“On esitetty jopa, että mikään ei muuttuisi.”

Häkämies toteaa, että mikäli työmarkkinaosapuolet tekisivät esityksen määräaikaisuuksien helpottamisista pienissä yrityksissä, esitys olisi lakiteknisesti yksiselitteinen.

– Kun sen sijaan irtisanomislain osalta on esitetty aika arvostettuja juridisia arvioita sen problemaattisuudesta. On esitetty jopa, että mikään ei muuttuisi. Tuntuu siltä, että työmarkkinatilanne on jossain määrin outo, jos mikään ei muutu. Meidän EK:na kärkitavoite on että sellainen sopu, joka helpotttaa pienten yritysten työllistämistä ja että työtaistelut lakkaavat.

– Tulevat työtaistelut ja lakot ovat äärimmäisen huolestuttavia. Kaikki kivet on käännettävä. Ratkaisua ei vielä ole eikä eilisen pääministerien kommenttien perusteella helpolta näytä, Häkämies summaa.

Presidentti apuun?

EK:n jäsenliiton Kemianteollisuuden johtaja Jyrki Hollmén linjasi Twitterissä että yritysten näkökulmasta asia on selvä:

– Määräaikaisen työsopimuksen riidaton ja vapaa tekomahdollisuus madaltaa selkeästi työllistämiskynnystä, kun taas oikeusvaikutuksiltaan epäselvä irtisanomislaki ei näin vaikuta. Nyt herää kysymys, haluaako hallitus tosissaan ratkaisua asiaan, Hollmén ihmetteli.

Onko teillä, toimitusjohtaja Häkämies, herännyt vastaava kysymys?

– Sanoisin näin, että tilanne on niin vakava seurauksiltaan monella tavalla, että nyt pitää olla optimisti ja katsoa eteenpäin ja hakea ratkaisua. Uskon, että siinä sopu ja järki voittaisi.

Kikyä solmittaessa olitte pyytämässä apuun tasavallan presidenttiä, voisiko hänestä nytkin olla apua?

– Kyllä tämä ratkaisu varmasti hoituu niiden toimesta, jotka tässä ovat keskeiset osapuolet eli ay-liike ja maan hallitus. EK ei ole osapuoli, mutta toivoo sovun syntymistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE