Ulkomaat

Myös senaatti hyväksyi pakotepaketin – mutta mitä tekee Trump?

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt muun muassa Venäjä-pakotteita koskevan lakipaketin. Seuraavaksi paketti siirtyy presidentti Donald Trumpin pöydälle. Hän voi allekirjoittaa lain tai käyttää veto-oikeuttaan.

Allekirjoitettaessa paketti myös rajaa Trumpin valtaa tehdä yksinään päätöksiä Venäjä-pakotteiden helpottamisesta sekä lisää pakotteita myös Irania ja Pohjois-Koreaa kohtaan.

Senaatti hyväksyi paketin äänin 98–2. Edustajainhuone hyväksyi paketin aiemmin tällä viikolla äänin 419–3.

Presidentti Trump on nyt käänteentekevän ratkaisun edessä. Trump voi käyttää veto-oikeuttaan lakipaketissa, mutta vahva äänestystulos sekä edustajainhuoneessa että senaatissa kertoo kongressin olevan valmis kumoamaan presidentin käyttämän veto-oikeuden, mikäli Trump palauttaa lakiesityksen kongressiin. Kumotakseen Trumpin veto-oikeuden sekä edustajainhuoneen että senaatin tulisi koota kahden kolmasosan enemmistö tai lakiesitys raukeaa.

Valkoisen talon viestintäjohtaja Anthony Scaramucci antoi ymmärtää CNN:lle torstaina antamassaan haastattelussa, että Trump saattaa allekirjoittaa paketin. Trumpin allekirjoitus kuitenkin kiristäisi Yhdysvaltain suhteita Venäjään. Esimerkiksi aiemmin tällä viikolla CNN:lle tekstiviestitse pakotteita kommentoinut Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi näkevänsä asian ”aika negatiivisesti”.

Myös Euroopassa on pelätty pakotteiden aiheuttamia taloudellisia seuraamuksia. Euroopan unioni on ilmaissut syvän huolensa pakotepaketista, sillä EU:n mukaan uusilla pakotteilla saattaa olla vaikutusta Euroopan energiansaantiin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat