Ulkomaat

Myrkytetyn Litvinenkon leski: ”Tämä näyttää samalta kuin mitä tapahtui miehelleni” – isä ja tytär henkihieverissä

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Venäjällä ei ole tietoa entisen tiedustelu-upseerinsa Sergei Skripalin (kuvassa) sairastumisen syystä, sanoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

Britannian viranomaiset tutkivat Skripalin mahdollista altistumista myrkylliselle aineelle. Skripal, 66, oli saanut turvapaikan Britanniasta vuonna 2010, kun Venäjä armahti hänet vastineeksi Yhdysvaltain palauttamista venäläisagenteista, muun muassa paljon julkisuudessa olleesta Anna Chapmanista.

Peskovin mukaan Britannialta ei ole tullut pyyntöjä yhteistyöstä mutta ”Moskova on aina valmis yhteistyöhön”.

Aleksandr Litvinenkon tapauksen pääepäilty Andrei Lugovoi arvelee, että Britannia ”kärsii fobioista” ja käyttää tutkintaa Venäjää vastaan presidentinvaalien alla. Vaalit pidetään ensi viikon sunnuntaina.

– Presidentinvaalien takia toimemme Syyriassa ja Skripal-tilanne voivat kääntyä Venäjä-vastaiseksi provokaatioksi, hän kommentoi uutistoimisto Interfaxille.

Litvinenko kuoli Lontoossa vuonna 2006, kun hän oli juonut myrkytettyä teetä. Entisen venäläisagentin ruumiinavauksessa löytyi radioaktiivista poloniumia. Tapaus heikensi vakavasti Britannian ja Venäjän suhteita.

– Tämä näyttää samalta kuin mitä tapahtui miehelleni. Tarvitsemme kuitenkin lisää tietoa, sanoi Litvinenkon leski Marina Litvinenko Daily Telegraph -lehdelle.

Hän arvioi, että ”mikään ei ole muuttunut sitten mieheni kuoleman”, jos Skripal on myrkytetty ja syyllisiä etsitään Venäjältä.

Kummankin tila on kriittinen.

BBC:n mukaan Skripal ja hänen yli 30-vuotias tyttärensä Julija löydettiin tiedottomina Maltings-ostoskeskuksen penkiltä Etelä-Englannin Salisburyssa sunnuntaina. Skripalit ovat tehohoidossa, ja kummankin tila on kriittinen.

Heidän kerrotaan altistuneen aineelle, jota ei ole vielä tunnistettu. Guardianin mukaan on esitetty epäilyjä, että kyse olisi fentanyylistä, joka on jopa 75–100 kertaa voimakkaampaa kuin morfiini.

Poliisi kertoi, että kaupungin keskustan Zizzi-ravintola on suljettu varotoimena. Viranomaiset eivät tarkentaneet, olivatko Skripalit käyneet ravintolassa.

BBC:n mukaan myös kaksi tapauksen tutkinnassa mukana ollutta poliisia on saanut lieviä oireita. Hoidettavana on myös tiettävästi ensiapua antanut ammattilainen.

”Kaikki on toistaiseksi arvailua”.

Skripal on Venäjän sotilastiedustelun entinen upseeri. Hänet tuomittiin 13 vuodeksi vankilaan vakoilusta Britannian hyväksi vuonna 2006.

Turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan Skripal oli paljastanut Euroopassa olevia venäläisagentteja Britannian tiedustelulle ja saanut korvaukseksi 100 000 dollaria. Hänen on väitetty toimineen kaksoisagenttina 1990-luvulta lähtien.

Skripalin oli oletettu vaihtaneen nimeään. Guardianin mukaan hänen kotinsa on kuitenkin rekisteröity oikealla nimellä.

Skripalin kanssa samaan aikaan luovutettu Igor Sutjagin korostaa, että vielä on liian aikaista sanoa, mitä on tapahtunut.

– Emme tiedä. Kaikki on toiseksi arvailua, hän sanoo Guardianille.

Sutjaginin mukaan Kremlin suhtautuminen pettureihin on kuitenkin selvä:

– Kuulin kerran eräältä venäläisdiplomaatilta, että Putin vertasi minua Juudakseen. Se on heidän asenteensa.

Asevalvontatutkija Sutjagin tuomittiin vuonna 2004 salaisten tietojen toimittamisesta brittiyhtiölle, minkä hän on kiistänyt.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat