Politiikka

”Näillä lupauksilla pyyhittiin pöytää” – Kesärannan edustalla nähtiin mielenosoitus

Johannes Ijäs
Johannes Ijäs
Johannes Ijäs

Nollatuntisopimuksia vastustava kansanliike Operaatio Vakiduuni järjesti tänään mielenosoituksen pääministerin virka-asunnon edustalla Kesärannassa. Samaan aikaan hallitus on koolla budjettiriihessään.

Noin parikymmentä kansanliikkeen edustajaa jakoi medialle portilla tiedotteita, jossa ilmaistaan pettymys hallituksen toimiin nollatuntityöntekijöiden aseman parantamiseksi.

– Työministeri Jari Lindström lupaili ministerikautensa alkuaikoina parantaa nollatuntityöntekijöiden asemaa. Näillä lupauksilla pyyhittiin kuitenkin pöytää, kun Sipilän hallitus päätti tanakasti jo puoliväliriihessä, että nollatuntityöntekijöiden asemaa ei paranneta täydentämällä lainsäädäntöä työajan vakiintumista koskevilla säännöksillä. Ihmettelemme, miksi ministeri Lindström petti nollatuntityöntekijät? myös netissä julkaistussa tiedotteessa lukee.

– Työntekijäjärjestöt olivat tämän jo oikeuskäytännössäkin omaksutun menettelytavan puolesta. Sen sijaan Sipilän hallitus jyräsi poliittisella ohjauksella kunnioittamatta kolmikantaista lainsäädäntövalmistelua ja päätti päinvastoin lisätä lakiin ns. vaihtelevan työaikaehdon käsitteen, jolla käytännössä laillistetaan nollatuntisopimusten tekeminen.

Operaatio Vakiduunin tiedote toteaa, että nyt ammattiliitot ovat julkistaneet yhteisiä neuvottelutavoitteitaan, joista keskeisimpiä on nollatuntityöntekijöiden aseman parantaminen työehtosopimuksissa.

– Jos heikkojen aseman parantaminen ei kiinnosta poliitikkoja, on työ tehtävä työmarkkinaneuvotteluissa.

”Jonkinlaista muutosta tähän asiaan pitäisi saada.”

Paikalle kesärannan edustalla oli muun muassa kokkolalainen Petteri Männistö.

– Me olemme täällä osoittamassa mieltä hallitusta vastaan heidän budjettiriihensä aikana, kun he eivät saaneet minkäänlaisia päätöksiä aikaan nollatuntisopimusten väärinkäytön kieltämistä kohtaan, Männistö perustelee mielenosoitusta.

Hän muistuttaa, että Operaatio Vakiduuni -kampanja keräsi nollatuntisopimuksia vastustavaan kansalaisaloitteeseen yli 62 000 nimeä. Aloite käsiteltiin eduskunnassa ja hylättiin viime maaliskuussa.

– Ja hallituksen ainoa päätös tähän asiaan oli se, että he tekevät lakitekstin, jossa hyväksytään nollatuntisopimukset, Männistö tuhahtaa.

– Ainoana heidän näkemänään ratkaisuna oli se, että kun nollatuntisopimuksia kirjataan, ne tulisi arvioida työpaikalla. Mutta arviothan ovat aina vain arvioita. Siinähän ei ole minkäänlaisia sanktioita tiedossa, jos niihin arvioihin ei päästä. Jos työpaikalla työnantaja ja työntekijä arvioivat, että joo, kyllä sinulle 40 tuntia löytyy, mutta ei löydykään 40 tuntia, niin voi voi. Sitten tehdään uusia arvio eli ei sinulle ole kuin 5 tuntia, 0 tuntia taas ja sillä jatketaan, hän kuvaa tilannetta.

– Sen takia me olemme täällä osoittamassa mieltä, että jonkinlaista muutosta tähän asiaan pitäisi saada. Että saataisiin työaikalakiin sellainen pykälä, että nollatuntisopimukset kielletään. Ja että työntekijältä pitää tulla aloite, jos tahtoo tehdä nollatuntisopimuksen, kirjallinen syy työntekijältä eikä työnantajalta.

Männistö toteaa, että töitä pitäisi saada vähintään 18 tuntia, jotta turvataan esimerkiksi sairausajan palkka.

Petteri Männistö tunnetaan myös Teollisuusliiton nuorten puheenjohtajana.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat