Politiikka

”Näin ei voi missään nimessä jatkua!” – ylityö- ja vuoronvaihtokiellot tekivät todellisuuden näkyväksi

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola (kuvassa) pitää väittämiä julkisen sektorin tehottomuudesta perättöminä ja tarkoitushakuisina. Hänen mukaansa todellisuudessa Suomessa tuotetaan laadukkaat sote-palvelut tehokkaasti verrattuna muihin Pohjoismaihin.

– Tehokkuus on saavutettu liian pienellä henkilöstömäärällä ja hoitajien pienellä palkalla. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto toi näkyväksi sen, kuinka sote-palvelut tuotetaan henkilöstön joustamisella. Näin ei voi missään nimessä jatkua, Paavola painottaa.

Hän epäilee, että valtiovalta pelkää palkkamenojen kasvua ja sitä, että jatkossa tulevaisuudessa vielä suurempia palkankorotuksia.

– Tulevaisuudesta ei tiedetä, sillä jo nyt moni hoitaja on uupunut ja pakotettu vaihtamaan alaa liian suuren eettisen kuorman tai toimeentulo-ongelmien vuoksi. Ketään ei voida pakottaa työskentelemään alalla, jolla poljetaan työntekijöiden oikeuksia.

Hoitajat ovat erittäin vahvasti tukemassa työllään vientialojen toimintaa.

Paavola huomauttaa, että kunta-alan työntekijöiden kurittaminen säästötoimilla ei ole pakollista kilpailukyvyn nostamiseksi.

– Vientialojen on itse huolehdittava kilpailukykyisistä tuotteistaan ja palveluistaan. Sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusala huolehtivat siitä, että myös vientiala saa työvoimaa ja kansalaiset voivat käydä työssä.

Hän viittaa sillä siihen, että toimiva ja laadukas varhaiskasvatus sekä vanhustenhoito antavat vanhemmille ja omaisille mahdollisuuden työssäkäyntiin.

– Hoitajat ovat erittäin vahvasti tukemassa työllään vientialojen toimintaa.

Hoitajaliiton puheenjohtaja arvioi, että vain pieni osa sote-palveluista on ja tulee tulevaisuudessakin olemaan aidosti yksityisiä. Suurin osa tuotetaan myös sote-uudistuksen jälkeen julkisella rahalla eli verovaroin.

– Yksityisen sektorin yritykset, joiden päätavoite on tuottaa voittoa omistajilleen, ottavat tehokkuuden yhä lujemmin henkilökunnan selkänahasta ja voitot valuvat maan rajojen ulkopuolelle. Näin on käynyt esimerkiksi Ruotsissa, Paavola muistuttaa.

Superiin kuuluu 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat