Politiikka

Näin eroperheiden lasten vuoroasumista haluttaisiin rukata: lapsilisää voitaisiin jakaa ja elatustukilakiin muutoksia

Thinkstock
Thinkstock

Lasten vuoroasumisille ei pääsääntöisesti ole laillisia esteitä. Näin linjaa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä loppuraportissaan.

Työryhmän mukaan vuoroasumista ei kuitenkaan ole huomioitu tarpeeksi kattavasti lainsäädännössä ja soveltamiskäytännössä. Ryhmän mukaan puutteelliset tiedot vuoroasumisen laajuudesta ja muodoista hankaloittavat sen merkityksen arviointia suhteessa sosiaaliturvaan ja palveluihin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) asetti alkuvuodesta työryhmän selvittämään eroperheiden lasten vuoroasumisen vaikutuksia. Vuoroasumisella tarkoitetaan yleensä järjestelyä, jossa lapsi asuu vanhempien eron jälkeen yhtä paljon molempien vanhempien luona.

Työryhmä kannattaa vuoroasumisesta väestötietojärjestelmään merkintää, joka toimisi edellytyksenä vuoroasumisen huomioimiseksi etuuden myöntämisessä. Ryhmä toivoo myös, että oikeusministeriön ohje lapsen elatusavun suuruuden arvioimisesta päivitetään vuoroasumistilanteisiin soveltuvaksi.

Työryhmä esittää yleisen asumistuen ruokakuntakäsitteen uudistamista niin, että lapsi voitaisiin katsoa pysyvästi asuvaksi kahdessa asunnossa ja kahteen ruokakuntaan kuuluvaksi. Kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen rakennetta tulisi ryhmän mukaan muuttaa siten, että etuuksia voisi myöntää molempiin koteihin silloin, kun molemmat vanhemmat hoitavat lasta kotihoidon tuella tai kun lapsi on yksityisessä varhaiskasvatuksessa vuoroviikoin.

Lisäksi työryhmä haluaisi, että lapsilisää voitaisiin jakaa ja elatustukilakia uudistettaisiin niin, että lapsen vuoroasuminen elatusvelvollisen luona ei estäisi tuen maksua.

Lapsen etu tulee ryhmän mukaan olla ohjaava periaate vuoroasumisen toteutuksessa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat