Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Näin juuri on!” – Opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja allekirjoittaa: Ammattikouluissa ihmiskoe

Ylen nettisivuilla julkaistu Aleksis Salusjärven kolumni “Ammattikouluissa on käynnissä vaarallinen ihmiskoe”, kerää Twitterissä poliitikkojen kommentteja.

Leikkaukset ja nuorisotakuu ovat tehneet ammattikoululaisista hallituksen koekaniineja, Salusjärvi väittää kirjoituksessaan.

Hän kertoo kiertäneensä viimeisen vuoden ajan ammattikouluissa halki Suomen. Päätoimittaja, kriitikko Salusjärvi vetää rap-lyriikkaan keskittyviä Sanat haltuun -työpajoja.

Hallitus on tehnyt rajut leikkaukset ammattikouluihin. Salusjärven mukan leikkaukset näkyvät eri puolilla Suomea eri tavoin.

– Lähtökohtaisesti voi sanoa, että mitä suurempi paikkakunta, sitä suuremmat ongelmat.

– Selkein tunnusmerkki yksittäisen ammattikoulun ilmapiiristä on opiskelun keskeyttävien määrä. Kun se kohoaa 20 prosenttiin, kouluopetusta pitäisi tukea erityistoimin. Joillain koulutusaloilla jopa puolet oppilaista keskeyttää opintonsa. Tällaiset paikat ovat ongelmien polttopisteitä, joihin pitäisi resursoida huomattavaa lisätukea.

– Koulutusleikkaus on mittaluokaltaan järisyttävä: 15 prosenttia ammattikoulujen rahoituksesta haihtuu ilmaan, Salusjärvi huomauttaa ja kertoo muun muassa opettajien vähentämisestä.

“Pahimmalla mahdollisella hetkellä.”

Salusjärven mukaan hallituksen koulutusleikkaus tuli pahimmalla mahdollisella hetkellä.

– Edellinen hallitus halusi nuorisotakuun myötä mahdollisimman monta nuorta takaisin koulun penkille keinolla millä hyvänsä. Koulutuksesta tehtiin lääke syrjäytymistä vastaan. Sen seurauksena koulut täyttyivät oppilaista, joiden elämänhallinta vaatii aktiivista tukea.

– Vaativiin ammatteihin, kuten hoitoalalle, on siksi lähivuosina valmistumassa ihmisiä, jotka eivät ole saaneet asianmukaista opetusta työhönsä. Julkista terveydenhuoltoa ollaan valtion toimesta rapauttamassa ruohonjuuritasolla. Vastuu tästä kehityksestä on nuorilla itsellään, käynnissä on ihmiskoe jossa koulut pakotetaan luopumaan tärkeimmästä tehtävästään, opetuksesta.

– On kohtuutonta, että tällainen ihmiskoe tehdään 16-vuotiaille nuorille. Nuorison harteille ei voi sälyttää taakkaa valtion kestävyysvajeesta ja jättää heitä ongelman kanssa yksin, Salusjärvi kirjoittaa.

Peruskoulusta Salusjärvellä on rohkaisevaa sanottavaa.

– Kun olen opettanut ammattikouluissa, olen huomannut, että peruskoulu ei ole pettänyt oppilaita. Vaikka Pisa-tulokset osoittavat lukuaineiden osaamisen romahtaneen, vika ei ole nuorissa. Vetämissäni työpajoissa huomaan heidän olevan erittäin teräviä ja alttiita omaksumaan uutta tietoa ja uusia käsitteitä.

Monet oppositiopuolueiden poliitikot ovat jakaneet Twitterissä Salusjärven kirjoitusta nähden sen hyvin merkittäväksi.

Myös Opetusalan Ammattijärjesten OAJ:n ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen allekirjoittaa omassa päivityksessään Salusjärven arvion “ihmiskokeesta”:

Lue tästä poimintoja kansanedustajien tviiteistä:

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE