ehdokasmainos

Näin Jyväskylässä tarjoiltiin viinaa 30-luvulla

wp_20161005_004
Jyväshovin astiasto 1930-luvulta Kuva: Demokraatti/Eetu Kinnunen

FM Pirjo Ovaskaisen Pro Gradu -tutkielmaan perustuva, 5.10. avattu näyttely ”Vaikeinta oli anniskelu” on esillä Jyväskylän yliopiston näyttelykeskus Soihdussa 29.10. saakka. Näyttely esittelee 1930-luvun ravintolaelämää Jyväskylässä kieltolain jälkeen.

Näyttelyssä kerrotaan Jyväskylän ravintoloiden anniskeluoikeusprosesseista ja valvonnasta. Esillä on kolmekymmentäluvulla anniskeluoikeuden saaneiden ravintoloiden esineistöä ja valokuvia, mukaan lukien Jyväskylän työväenyhdistyksen ylläpitämän Työväen ravintolan esineitä ja ravintolatiloista otettuja valokuvia. Erityisesti valokuva-aineistosta suuri osa on juuri Työväen ravintolasta.

Ovaskainen kertoo saaneensa innoituksen tutkimukseensa työskenneltyään pitkään ravintola-alalla, erityisesti juuri anniskeluravintoloissa ja yökerhoissa. Tutuksi ovat tulleet myös nykyisin osuuskauppa Keskimaan omistamat, edelleen työväentalon kiinteistössä toimivat ravintolat.

Näiden ravintoloiden lisäksi näkyvillä olivat komeasti vanhan Jyväshovin loiston päiviltä periytynyt serviisi, jonka lisäksi esiteltiin niin Rantapuiston kuin Keski-Suomen Suojan (myöh. Valtiontalo) ravintolatoimintaa.

Erityisesti kunnallisten alkoholitarkastajien lausunnoista koottu tekstiaineisto on kiinnostavaa luettavaa, samoin kuin niistä tehdyt valitukset ja ilmitulleet alkoholilain rikkomukset. Esille tuodaan myös se, kuinka vanha säätyläisajattelu näkyi 1930-luvun anniskelukulttuurissa. Ravintolat jaoteltiin selkeästi eri väestöryhmille suunnattuihin paikkoihin, joiden anniskeluoikeuksiin ja aukioloaikoihin suhtauduttiin hyvin eri tavoin.

– Pro Gradu -näyttelyt ovat varsin tuore lisäys yliopiston toiminnassa ja tavoitteena on saattaa erityisesti suurelle yleisölle mielenkiintoisempia tutkimuksia laajempaan tietoisuuteen, museologian professori Janne Vilkuna kertoi kutsuvieraille avajaisissa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Valtakunnan ykkösnimet palkansaajaseminaarissa Jyväskylässä 

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
LKS 20161003 SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kommentoi työllisyystyöryhmän tilannetta 28. syyskuuta  2016. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
SAK:n uusi puheenjohtaja Jarkko Eloranta nähdään lauantaina 29. lokakuuta Jyväskylässä.

Palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajat, vuoden digijohtaja ja valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon voittaja mukana. Seminaarin suojelijana maakuntajohtaja Tapani Mattila.

Keskisuomalaiset palkansaajakeskusjärjestöjen toimijat järjestävät palkansaajaseminaarin lauantaina 29.10. klo 14-16 Jyväskylän PaviljongissaA2 Auditoriossa teemalla Digitalisaatio ja muuttuva työ.

Seminaarissa on tarkoitus keskustella ja pohtia digitaalinen vallankumouksen vaikutuksia työntekijöiden arkeen, hyvinvointiin, työn tekemisen iloon, työllisyyteen, perhe-elämään ja vapaa-aikaan.

Asiantuntijapuheenvuoroissa OPn digitaalisen liiketoiminnan johtaja ja vuoden digijohtajaksi valittu Harri Nummela alustaa aiheella ”Digitalisaatio työn murroksen ajurina”. Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneen Firstbeat Oy:n digijohtaja Satu Tuominen puhuu aiheesta ”Jaksaa, jaksaa – hyvinvoinnin parantaminen työelämässä”.

Asiantuntijapuheenvuorojen jälkeen käytävässä paneelikeskustelussa ovat mukana keskusjärjestöpuheenjohtajat Jarkko Eloranta SAK, Sture Fjäder Akava ja Antti Palola STTK. Lisäksi keskusteluun osallistuvat professori Jaakko Pehkonen, hyvinvointiasiantuntija Satu Tuominen Firstbeat Oy ja digijohtaja Kirsi Hakaniemi Keskisuomalainen Oyj. Paneelia kommentoivat opiskelijajärjestöjen puheenjohtajat JYY:stä ja JAMKO:sta.

Seminaarin järjestävät SAK, Akava ja STTK keskisuomalaiset toimijat yhteistyössä OP Keski-Suomen kanssa.

Ennen seminaaria on Jyväskylän Kävelykadulla klo 10-13 ammattiliittojen esittelypisteitä. Tarjolla on puheita ja erilaista ohjelmaa sekä kahvia ja soppaa. Palkansaajaseminaari alkaa kahvituksella klo 13 Paviljongissa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hippos-hankkeen marssijärjestys herättää hämmennystä

Hippos, alueen ilmakuva etelästä. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy
Hippos, alueen ilmakuva etelästä. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy/Jyväskylän kaupunki

Yle Keski-Suomi julkaisi eilen 6.10. uutisen koskien Jyväskylän Hippoksen urheilualueen kehittämissuunnitelmasta solmittua aiesopimusta. Uutisessa kerrottiin Jyväskylän kaupungin tiedotteeseen viitaten yhteensä kuudentoista tahon allekirjoittaneen sopimuksen alueen kehittämisestä. Myös Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto kommentoi asiaa.

– Satsaamme tulevaisuuden hyvinvointiin. Jyväskylässä oleva ainutlaatuinen osaaminen tuodaan yhtä lailla arkiliikkujan kuin huippu-urheilun käyttöön, iloitsee kaupunginjohtaja Koivisto kaupungin tiedotteen mukaan.

Jyväskylän demarivaltuutettujen keskuudessa uutinen on herättänyt hämmennystä, sillä valtuusto ei ole tehnyt asiasta päätöstä.

– Mielenkiintoista, en ole ollut kaupunginvaltuutettuna hyväksymässä 300 miljoonan euron kaupungin rahoitusta tälle hankkeelle, toteaa kaupunginvaltuutettu Jukka Hämäläinen (sd.) Facebookissa.

Kaupungin tiedotteesta saa sen kuvan, että asia on päätetty ja rakentaminen alkaa ensi vuonna, vaikka moni seikka on vielä auki, mukaan lukien hankkeen rahoitus. Aiesopimuksen allekirjoittajissa ei ole vielä yhtäkään investointipäätöksen tehnyttä. Lisäksi tiedotteessa yhdistetään toisiinsa Hippoksen kehittäminen ja uusi keskussairaalahanke.

Tiedotteessa puhutaan ”miljardihankkeesta”, vaikka Hippoksen 300 miljoonan kustannusarvio ja keskussairaalalle budjetoitu 450 miljoonaa vaativat yhdessäkin melko luovaa tulkintaa miljardin kokonaisinvestointien saavuttamiseksi.

Toinen valtuutettu, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Ahti Ruoppila (sd.) toppuutteleekin ennenaikaista intoa omassa päivityksessään ja muistuttaa kaupungin vaikeasta taloustilanteesta.

– Lopullinen päätös ja ulkopuolinen rahoitus ovat vielä auki, Ruoppila muistuttaa ja huomauttaa, että ensi vuoden talousarviossa ovat edelleen auki 10 miljoonan euron säästöt peruspalveluista.

Hippos ihastuttaa ja vihastuttaa

Hippoksen kehittämishanke jakaa voimakkaasti mielipiteitä Jyväskylän kaupunginvaltuustossa. Eniten intoa asiaan löytyy salin oikealta laidalta, mutta myös sosialidemokraateissa on hankkeen kannattajia. Eniten epäilyjä herättää rakennettavien kiinteistöjen hinta ja niille maksukykyisten ja -haluisten käyttäjien löytäminen.

Hippoksen alueen kunnostamistarve on yleisesti tunnustettu tosiasia, mutta suurisuuntaisessa rakennushankkeessa kaupunkilaisten liikuntapalveluiden pelätään jäävän jalkoihin ja Hippoksen alueen liiketilojen sekä suuren monitoimihallin vajaakäytölle.

Kannattajien mukaan hanke toisi Jyväskylään runsaasti liikunnan ja hyvinvoinnin osaamiseen pohjautuvaa kehitys- ja matkailuliiketoimintaa, sekä mahdollistaisi suurten sisätapahtumien järjestämisen uudella monitoimiareenalla, jonka viereiseen kauppakeskukseen tulisi myös runsaasti liiketilaa, ravintolatiloja ja majoituspalveluita.

Lisäksi Hippokselle rakennettaisiin asuntoja ja toimistotilaa yritysten käyttöön. Aiemmat kokemukset esimerkiksi Lutakon kehittämisestä ja vajaakäytölle jääneistä kalliista tiloista kuitenkin pohdituttaa päätöksentekijöitä.

Erityisesti tyytymättömyyttä kuitenkin herättää kaupungin viestintä, jossa hanke esitetään jo varmasti toteutuvana ja täysin ongelmattomana, vaikka keskeisimpiä kysymyksiä hankkeen rahoittamisesta ei ole ratkaistu. Ennen tätä valtuusto ei voi tehdä asiasta lopullista päätöstä.

Keskustelua aiheesta

Yllätys Jämsästä: 14 valtuutettua vaatii kaupunginjohtajan eroa

nuija2

14 jämsäläistä kaupunginvaltuutettua on esittänyt vaateen kaupunginjohtajan Ilkka Salmisen erottamiseksi tehtävästään kertoo Keskisuomalainen. Vaatimus perustuu luottamuspulaan, mutta asiaa ei toistaiseksi ole yksilöity. Salminen tunnetaan pyrkimyksistään viedä Jämsää maakuntauudistuksessa kohti Pirkanmaata.

Demokraatti tavoitti asiaa kommentoimaan jämsäläisen kaupunginvaltuutetun Tuomo Alasen (sd.).

– Luottamus kaupunginjohtajaan on täydellisesti mennyt, Alanen vahvistaa Demokraatille, mutta ei halua tässä vaiheessa yksilöidä syytä.

Piritta Rantanen (kaupunginhallituksen puheenjohtaja, sd.) antaa tästä sitten aikanaan tarkempaa lausuntoa.

Rantasen myöhemmin Keskisuomalaisessa antamien kommenttien mukaan hän on saanut kaupunginjohtajalta asiattomia kommentteja ulkonäöstään ja ehdotuksen käyttää kaupungin virkamiestä eduskuntavaalikampanjassaan apuna.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Merja Lahtinen (kesk.) kommentoi Keskisuomalaisessa että asiattoman käytöksen ja hämmennystä herättäneiden lausuntojen lisäksi myös Salmisen johtamistavassa on ollut ongelmia.

Ennen erottamisvaatimusta Salmiselle oli tarjottu mahdollisuutta irtisanoutua itse, mutta tämä oli omien sanojensa mukaan repinyt paperit. Mukana erottamishankkeessa on valtuutettuja yli puoluerajojen. Demokraatin saamien tietojen mukaan mukana on viisi SDP:n, keskustan ja kolme Uusi Jämsä -ryhmän valtuutettua. Jämsän kaupunginvaltuustossa on yhteensä 43 jäsentä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Nuoret hakevat uutta suuntaa taidetyöpajoista

Matti Turunen, Jenni Pilkkakangas ja Mihailitsa Miaoulis pitävät työpajatoimintaa erittäin tärkeänä

Nuoret jyväskyläläiset Matti Turunen, Jenni Pilkkakangas ja Mihailitsa Miaoulis istuvat Matarankadun taidetyöpajan kahvipöydässä maanantaiaamuna. On alkamassa neljäs viikko kolmen kuukauden elämystyöpajassa, johon nuoret ovat päätyneet hakemaan uutta suuntaa elämälleen. Nuoria yhdistää työttömyys ja opiskelupaikan puute.

 

Matti Turusella on taustallaan sähkö- ja automaatioasentajan opintoja, mutta töitä ei ole ollut. Työpajaan hänet ohjattiin sosiaalitoimen kautta. Vielä mitään isoja oivalluksia ei ole herännyt, mutta Turunen suhtautuu asioihin positiivisesti.
– On tässä joitain kiinnostuksia herännyt. Ihan mukavaa. Myöhemmät suunnitelmat ovat kuitenkin vielä auki.
– Ehkä sitä johonkin koulutukseen hakee seuraavaksi. Ollaan nyt tämä paja ensin.

 
Jenni Pilkkakankaalla on selkeämmät suunnitelmat. Tarkoitus oli hakea TAMKiin jo tänä keväänä, mutta ennakkotehtävien tekeminen jäi muiden kiireiden vuoksi. Pilkkakangas kokee saaneensa pajasta paljon hyödyllisiä elämäntaitoja, kavereita ja ennen kaikkea rutiineita päiviinsä.
– Kuulin pajasta kavereideni kautta ja hakeuduin itse, olen aina ollut kiinnostunut kädentaitojen kehittämisestä.
Nuoret kertovat hyvin avoimesti vaikeista elämäntilanteistaan ja siitä, millaisia ponnistuksia kotisohvalta ylös pääseminen on vaatinut.

 
– Kolme vuotta olen ollut toimettomana. Ensin jäi vaikean elämäntilanteen takia lukio kesken, sitten hain Priimukselle ravintola-alan koulutukseen, mutta sekin jäi kesken. Onneksi TE-toimisto sitten ohjasi tänne, Miaoulis kertoo omasta polustaan. Hänkin näkee työpajan annin hyödylliseksi.
– Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tuntuu, että teen jotain järkevää elämälläni. Tuntuu, että tässä on vähän jopa toivoa. Miaoulis aikoo hakea seuraavaksi muihin työpajoihin ja aikanaan yhteishaussa koulutukseen. Tahto mennä elämässä eteenpäin on kova.

 
Työpajoissa nuoret etsivät omia vahvuuksiaan

 
Erilaisten nuorille suunnattujen työpajojen tavoitteena on antaa nuorille positiivisia kokemuksia erilaisten taitojen ja tekemisten kokeilemisen kautta. Aktiivisella työllisyyspolitiikalla on julkisessa keskustelussa usein perusteettomasti tempputyöllistämisen ja työttömien kyykyttämisen leima. Työpajoihin hakeudutaan usein vapaaehtoisesti ja niissä selkeästi käydään nuorten omasta motivaatiosta kumpuavin perustein.
Kaikilla nuorilla ei ole selvillä mielekästä opiskelun tai työnhaun suuntaa, jolloin opiskelu- tai työpaikan järjestäminenkään ei aina ole oikea ratkaisu. Monenlaista tekemistä tarjoavat, lyhemmät työpajajaksot sen sijaan auttavat nuoria itse löytämään omia vahvuuksiaan ja kokemaan itsensä kykeneviksi tekemään omaa elämäänsä parantavia ratkaisuita. Työpajatoimintaa voidaan kuitenkin järjestää vain riittävän rahoituksen turvin. Onkin tärkeä kysymys, halutaanko panostaa ihmisten auttamiseen silloin kun nämä kykenevät auttamaan itseään.

Eetu Kinnunen, Jyväskylä

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Jyväskylän demariopiskelijat: Jesse Jääskeläinen Sonkin puheenjohtajaksi

Jääskeläinen haluaa lähteä kehittämään Sonkista maan johtavaa ja kiinnostavinta poliittista opiskelijaliikettä

 

Jyväskylän Demariopiskelijat esittää muuramelaista Jesse Jääskeläistä Sosialidemokraattisen opiskelijaliiton Sonkin puheenjohtajaksi. Jääskeläinen toimii tällä hetkellä Eurooppanuoret ry:n puheenjohtajana. 24-­vuotias Jääskeläinen opiskelee valtio-­oppia Helsingin yliopistossa ja puheviestintää Jyväskylän yliopistossa.
Jääskeläinen haluaa lähteä kehittämään Sonkista maan johtavaa ja kiinnostavinta poliittista opiskelijaliikettä. Hänen mukaansa Sonkin viestiä kirkastettava ja opiskelija­ ja tiedepolitiikka on asetettava järjestön poliittiseen keskiöön.
– Suomalainen korkeakoulutus on kovien ristipaineiden ja leikkausten alla. Nyt jos koskaan on tilausta sosialidemokraattiselle vaihtoehdolle. Tarvitsemme ennakkoluulottomia avauksia ja visioita vastineeksi oikeiston ehdottomalle leikkausmantralle, Jääskeläinen sanoo.
– Koulutusta ei voida rakentaa innovaatioiden ja vastaavien verbaalisten kikkailujen varaan. On puhuttava suoraan ja konkreettisesti opiskelijan arjesta, toimeentulosta, tasa­arvoisista mahdollisuuksista, opintojen mutkattomasta edistämisestä sekä vapaudesta tutkia ja oivaltaa, Jääskeläinen jatkaa.
Edustajistovaalimenestyksen Jääskeläinen nostaa yhdeksi Sonkin tärkeimmistä tavoitteista.
– Tähän projektiin on saatava mukaan järjestön kaikki jäsenet niin paikalliselta kuin valtakunnalliselta tasolta. Osastotoimijoille on annettava kaikki mahdollinen tuki, neuvot ja osaaminen. Tämän kehityksen eteen olen valmis tekemään hartiavoimin työtä.
Sonkin liittokokous pidetään 13.-14.11. Helsingissä. Kaudella 2014-2016 liittoa on johtanut jyväskyläläinen Hanna Huumonen, joka siirtyi lokakuun alussa europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren avustajaksi.

 

Eetu Kinnunen, Jyväskylä

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta