Politiikka

Näin perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja vastaa kuumaan kysymykseen – Onko sote pakko tarkastuttaa EU:ssa?

Lehtikuva
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie.
Lehtikuva
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie.
Lehtikuva
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie.

SDP, perussuomalaiset, vihreät, vasemmistoliitto, RKP, kristillisdemokraatit ovat vaatineet yhdessä, että maan hallitus varmistaa etukäteen EU-komissiolta sote-uudistuksen valinnanvapauden yhteensopivuuden EU:n kilpailuoikeuden kanssa.

Oppositiopuolueet muistuttavat, että mikäli komissio jälkikäteen katsoisi valinnanvapausmallin EU:n valtiontukisäännösten vastaiseksi, se voisi johtaa terveydenhuoltojärjestelmän syvään kriisiin, kun käyttöönotettua mallia pitäisi alkaa rakentaa uusiksi.

Samalla asialla on nyt myös ollut kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki, joka on kertonut aikovansa äänestää eduskunnassa sote- ja maakuntauudistusta vastaan.

Lepomäen argumentit ovat tismalleen samat kuin oppositiolla:

”Hallituksen tulisi tarkistaa mallin yhteensopivuus EU-oikeuden kanssa. KHO:n mielestä EU:n tulee selvittää, saavatko maakuntien liikelaitokset EU:n säädöksissä kiellettyä valtiontukea ja ovatko liikelaitokset ylipäätään taloudellisia vai ei-taloudellisia toimijoita. EU-oikeus on kansallisen lain yläpuolella. Jos arviota ei pyydetä, saattaa komissio puuttua Suomen terveydenhuoltojärjestelmään jälkikäteen”, Lepomäki kirjoittaa.

”Saattaa romahduttaa tulevaisuudessa meidän sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuuden.”

Hallitus taasen on ollut järkkymätön, se ei aio EU-tarkistuksia tehdä.

– Notifikaatiosta, ei minulla ole siihen mitään lisättävää. Se on huolellisesti tutkittu ja on meidän arvio siitä, että sitä ei tarvita, pääministeri Juha Sipilä lausui eilen politiikan toimittajille Kesärannassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on todennut, että hallituksen taipumattomuus voi johtaa isoon riskiin siitä, että koko sote-järjestelmän perusteet muuttuvat kansalaisten kannalta huonoon suuuntaan.

– Jos nyt toimitaan huolimattomasti vastoin kansallista etua, se saattaa romahduttaa tulevaisuudessa meidän sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuuden, Rinne sanoo.

Asiasta on kanneltu myös oikeuskanslerille.

Sipilän Kesärannassa politiikan toimittajille järjestämässä tapaamisessa nousi esiin myös kysymys, voisiko perustuslakivaliokunta vaatia hallitusta tarkastuttamaan valinnanvapauden yhteensopivuuden EU-oikeuden kanssa.

– En halua lähteä jossittelemaan valiokuntien päätöksillä. Tämä notifikaatio ei nyt ollut perustuslakikysymys. Valiokuntien päätöksiähän hallitus kunnioittaa, se on tietysti selvä asia, pääministeri Sipilä sanoi.

”Hyvä olisi, syytä olisi, tärkeää olisi, että EU-oikeudellinen ulottuvuus selvitetään, piste.”

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintien (vas.) mukaan valiokunnan valtiosääntöisiin tehtäviin ei kuulu arvioida hallituksen lakiesitysten EU-lainmukaisuutta.

Kun perustuslakivaliokunta otti viime kesänä kantaa valinnanvapauspakettiin, jossa mukana oli myös niin kutsuttu ”pakkoyhtiöittäminen”, valiokunta antoi kuitenkin ymmärtää että olisi hyvä tai syytä selvittää asian EU-oikeudelliset ulottuvuudet tai että ne selvittäisi mietintövaliokunta, Lapintie muistelee.

– Se mitä sanottiin viime kesänä, pitää edelleen paikkaansa. Hyvä olisi, syytä olisi, tärkeää olisi, että EU-oikeudellinen ulottuvuus selvitetään, piste. Sen enempää siitä ei voi perustuslakivaliokunta sanoa.

Käytännössä siis perustuslakivaliokunta ei voi pakottaa hallitusta EU-notifikaation tekoon, kyseessä olisi jonkinlainen suositus tai valtiosääntöön tukeutuva huomautus, jonka valossa hallitus sitten toimintaansa perustelisi. Sipilään viitaten, hallituksen tehtäväksi jäisi arvioida, miten se valiokunnan kantaa kunnioittaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat