Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Näin Puolustusvoimat kommentoi Oikeutta eläimille -järjestön kohuväitettä

Puolustusvoimat selvittää Oikeutta eläimille -järjestön väitettä koirien väkivaltaisesta kohtelusta koulutuksessa, kertoo Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen STT:lle Pääesikunnasta. Oikeutta eläimille -järjestö kertoi torstaina Twitterissä saaneensa yhteydenottoja, joiden mukaan Puolustusvoimat käyttää koirakoulutuksessa väkivaltaisia menetelmiä ja välineitä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

–  Väite tuli meille yllätyksenä. Puolustusvoimien koirakoordinaattorimme ei tunnista, että mitään tällaista olisi tapahtunut, Arhippainen sanoo.

Arhippaisen mukaan asiaa täytyy vielä selvittää, sillä Puolustusvoimien koirakoordinaattori ei ole läsnä kaikissa paikoissa, joissa koiria koulutetaan.

–  Jos Oikeutta eläimille voisi tarkentaa aikaa ja paikkaa, se olisi erittäin hyödyllistä.

Oikeutta eläimille -järjestön kampanja- ja viestintävastaava Kristo Muurimaa kertoo STT:lle, että kyse on yksittäisestä sähköpostiviestistä. Järjestöllä ei ole ole esittää väitteelleen todisteita.

–  Taustatiedon hankinnassa on tullut selväksi, että on syytä epäilyyn. Puolustusvoimien toiminnan salakuvaaminen on hankalampaa kuin harrastajien, Muurimaa sanoo.

Puolustusvoimissa koulutetaan sotakoiria

Puolustusvoimilla on käytössään noin 130 sotakoiraa, jotka voivat olla huume- tai räjähdekoiria tai partiokoiria. Partiokoirien tehtäviin kuuluu suojelu, josta Puolustusvoimissa puhutaan voimankäyttönä. Muita partiokoirien tehtäviä ovat jäljestäminen ja henkilön etsintä.

Suojelukoulutuksessa maalimies tekee yksinkertaisia liikkeitä, ja koira saa purra maalimiestä. Koulutus aloitetaan jo puolivuotiaalla koiralla patukkaleikeistä, ja koira opetetaan esimerkiksi puremaan purutyynyä.

Sotakoiria hyödynnetään niiden tarkan hajuaistin takia erityisesti ihmisten tai räjähdysaineiden etsinnässä. Voimankäyttöä vaativia tehtäviä ovat esimerkiksi kohteen suojaaminen tai henkilön kiinniotto.

Räjähde- ja huumausainekoirina käytetään erityisesti labradorinnoutajia, partiokoirina taas saksanpaimenkoiria ja belgianpaimenkoiria. Puolustusvoimat hankkii käyttöönsä tulevat koirat pääasiassa pentuina.

Koirakoulutuksen väkivaltaisuus nousi keskusteluun keskiviikkona, kun Yle uutisoi Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamista salavideoista. Videoilla näkyy, kuinka koiria muun muassa potkitaan, lyödään päähän ja kuristetaan. Videoissa ei kouluteta viranomaiskoiria, vaan materiaali koskee suojelukoiraharrastajia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Toimituksen kommentit
21.4.2021
Paperiteollisuuden alasajo ei jää tähän – hedelmätön vastakkainasettelu ja jankkaus Suomen kilpailukyvystä hautaavat ongelman todelliset syyt
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE