Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Näin Suomen raja sulkeutuu venäläisturisteilta: perusteena vakava haitta Suomen ulkosuhteille

Lehtikuva / AFP / Olivier Morin

Suomi on löytänyt Schengen-sopimuksesta keinon venäläismatkailijoiden käännyttämiseen rajalta: perusteeksi käy Suomen kansainvälisen aseman vahingoittaminen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Ukrainaan hyökänneen Venäjän kansalaisten läpikulun ja lomailun täällä voidaan tulkita vaarantavan Suomen kansainvälisiä suhteita moniin länsimaihin.

Hallitus tekee ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan nyt asiasta nopeasti periaatepäätöksen. Sen jälkeen raja voidaan sulkea käytännössä kaikilta turistiviisumeilla Suomeen tai Suomen kautta muualle Schengen-alueelle kulkevilta venäläismatkailijoilta.

Tiedotustilaisuudessa perjantai-iltana puhuneen Haaviston mukaan muutos toteutunee muutamassa päivässä.

Rajoituspäätös pitää saada muotoilultaan juridisesti päteväksi ja niin selkeäksi, että rajaviranomaisilla on mahdollisimman helppoa kumota viisumeita sen perusteella.

SUOMI AIKOO tarkastella takautuvasti myös aiemmin myönnettyjä viisumeita, ja perua niitä tarpeen mukaan.

Kokonaan matkustajaliikenne ei itärajalla pysähdy. Suomeen voi vastedeskin tulla Venäjältä muun muassa perhesyistä omaisia tapaamaan tai aidoksi todistettuun työpaikkaan. Myös turvapaikan hakeminen onnistuu edelleen normaalisti.

Valtioneuvosto ja virkamiehet olivat etsineet jo viikkojen ajan kansallista, juridisesti yksiselitteistä ratkaisua rajan sulkemiseen. Nyt keksitty ratkaisu perustuu Suomenkin allekirjoittaman Schengen-sopimuksen tekniseen yksityiskohtaan.

Sopimustekstin mukaan maa voi rajoittaa jonkun toisen valtion kansalaisten rajanylityksiä, mikäli nämä aiheuttavat vakavaa haittaa kohde- tai läpikulkumaan kansainvälisille suhteille.

Venäjä on ilmaissut pitävänsä Ukrainaa tukevia länsimaita vastustajinaan, ja tästä Suomi saa nyt syyn torpata venäläisten matkailijoiden tulon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE