Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Näin talouskuuri kohdentuu ja tuntuu kaupunkilaisten kukkaroissa

Tampereen kaupungin museoiden ja Tampere Filharmonian lippujen hinnat nousevat muutamasta kymmenestä sentistä vajaaseen kolmeen euroon.

Tampereen kaupungin 43,5 miljoonan euron talouden tasapainottamisohjelmasta 11 prosenttia kohdistuu sivistys- ja kulttuurilautakunnan toimintoihin, saman verran sosiaali- ja terveyslautakuntaan. Yhdyskuntalautakunnan kontolle tulee kuusi ja joukkoliikennelautakunnan kolme prosenttia.

Elinvoiman palvelualueelle talouden tasapainottamiseen lasketusta summasta kohdistuu 18, liikelaitoksille kahdeksan sekä konserniyhtiöille ja rahoitukselle 26 prosenttia. Konsernihallinnon ja henkilöstöetuuksien leikkausten osuus on 10 sekä hallintotohenkilöstön vähentämisen osuus seitsemän prosenttia.

Hallintohenkilöstöä on tarkoitus vähentää viisi prosenttia. Talouden tasapainottamisohjelmassa mukana olleen hallintotieteen tohtori Eero Laesterän mukaan kaupungin hallintohenkilöstön määrää ei kuitenkaan voi pitää “pöhöttyneenä”.

Runsaan 40 miljoonan euron summaan ja sen jakautumiseen vaikkapa vain mainittujen prosenttilukujen pohjalta kannattaa syventyä. Numerot nimittäin kertovat, että kaupunki aikoo virittää tai venyttää koneistoaan jos ei äärimmillleen niin kuitenkin hyvin pitkälle tai tehokkaasti. Se “repii” jos ei työntekijöistään niin koneistostaan paljon ja ilmiselvästi säilyttääkseen kaupunkilaisten palvelut hyvällä tasolla.

Tamperen kaupunginvaltuusto hyväksyi talouden tasapainottamisohjelman maanantaina.

Korotukset prosentteina suuria – euroina siedettäviä

Ohjelma Tampereen kaupungin talouden kuntoonsaattamiseksi sisältää lukuisia isompia ja pienempiä toimenpiteitä. Tavallisen tamperelaisen kukkarossa se näkyy maksujen ja taksojen korotuksina muutamasta sentistä muutamaan euroon. Niiden yhteisvaikutus riippuu siitä, kuka mitäkin palveluja käyttää.

Kaupungin museoiden, Työväenopiston ja Tampere Filharmonian lippujen hintoihin on odotettavissa talousohjelman aikana noin 10 prosentin korotus. Lippujen hinnat kohoavat esimerkiksi Tampere Filharmonian konserteissa kolmisen euroa. Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluissa koetetaan toimia niin, etteivät korotukset kohdistu lapsiin ja työttömiin.

Toiminta-avustuksia leikataan puolella miljoonalla eurolla. Tampere -talon osuus summasta on 300 000 euroa. Nekalan kirjasto lakkautetaan nykyisellä paikallaan. Pormestari Lauri Lylyn mukaan kirjaston sijoittamiseen uuteen paikkaan palataan ensi vuoden talousarvion yhteydessä.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa asiakasmaksut nostetaan lain sallimalle ylärajalle. Terveyskeskusmaksu nousee 2,9 euroa, suun terveydenhuollon ehkäisevä hoito 1,1 euroa. Proteettiset toimenpiteet kallistuvat reilut 20 euroa, mutta muutoin pysytään 1- 3 euron korotuksissa.

Panostusta lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn lisätään yhteensä 400 000 eurolla. Se tarkkoittaa muun muassa opiskeluhuollon vahvistamista psykologipalveluita lisäämällä. Lisäksi 40 lapselle tai nuorelle ja heidän perheilleen lisätään ammattiohjaajien tukea.

Bussit kaikkien käytettävissä

Bussilippujen hinnat nousevat. Talousmiesten tavoitteena kuitenkin on, että bussit ovat lippujen hinnan suhteen kaikkien käytössä. Kausilipun (30 vrk) hinta nousee ensi ja sitä seuraavana vuonna molempina kaksi euroa, kausilippu (360 vrk) ensi vuonna 11 ja seuraavana vuonna 18 euroa. Vajaasta eurosta vajaaseen kahteen euroon per kuukausi. Arvolippu kallistuu ensi vuonna kuusi senttia ja seuraavana 10, kertalippu ensi vuonna 10 senttiä ja seuraavana 30 senttiä.

Lippujen hintojen nosto on ensi vuonna yhteensä 3,1 prosenttia ja vuonna 2020 viisi prosenttia.

Vesi- ja sähkölaskujen korotuksiin on syytä varautua. Tämä johtuu muun muassa siitä, että kaupunki odottaa konserniin kuuluvien “rahasampojen” tulouttavan kaupungin kassaan entistä enemmän euroja.

Pysäköintimaksuja korotetaan ja maksullisia alueita laajennetaan.

Kaikki talkoissa

Kaupunki vähentää henkilöstönsä etuuksia muun muassa alentamalla liikunta- ja kulttuurisetelietua 20 eurolla, 100 eurosta 80 euroon. Korvaus erikoislääkäripalkkioista poistetaan. Kaupungin toimet tehostaa organisaatioidensa toimintaa koskettavat nekin monin tavoin henkilöstöä, joskaan eivät rahallisesti.

Luottamushenkilöiden palkkioiden ja pormesterin sekä apulaispormestareiden palkkoja alennetaan toukokuun alusta lähtien viidellä prosentilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE