Näin tunnettu kauppaketju lisäsi myyntiään: Maksoi enemmän työntekijöilleen

New York Times kertoo, kuinka maailmankuulu kauppaketju Walmart onnistui lisäämään myyntiään ja siistimään kauppansa. Menetelmä kuulostaa mielenkiintoiselta: Walmart alkoi maksaa työntekijöilleen paremmin.

Ensin Walmart perusti kaksisataa koulutuskeskusta työntekijöilleen. Tätä kautta heillä oli mahdollisuus parantaa asemaansa ja nostaa palkkaansa. Minimipalkka nousi 7,25 dollarista 10 dollariin. Samalla työntekijöille on syntynyt selvempi reitti parempiin tuloihin ja urapolkuun.

Nyt Walmartin sellaisten työntekijöiden, jotka eivät ole esimiesasemassa, keskipalkka on 13,69 dollaria tunnissa. Tämä on 16 % korkeampi kuin alkuvuonna 2014. Kuluttajahinnat ovat nousseet samaan aikaan vain 2,1 %.

Toisaalta lehti huomauttaa, ettei Walmartin taloudellinen kannattavuus ole ainakaan lyhyellä tähtäimellä parantunut. Mutta suuremmat palkat houkuttelevat nyt osaavampia ja koulutetumpia työntekijöitä, mitä kautta tulevaisuus voi näyttää valoisammalta.

Lisää: New York Times

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Trump varoitti Pohjois-Koreasta, kiitteli Kiinan presidenttiä

Kuva: Lehtikuva

Pohjois-Korean kanssa saatetaan päätyä suureen konfliktiin, kommentoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uutistoimisto Reutersille antamassaan haastattelussa. Trump sanoo kuitenkin antavansa etusijan diplomaattiselle ratkaisulle. Trump kehuu Kiinan presidentin Xi Jinpingin yrityksiä kriisin ratkaisemiseksi.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä keskustella tänään Pohjois-Korean tilanteesta. Kokoukselta ei kuitenkaan odoteta päätöslauselmia.

Yhdysvallat on vaatinut Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden tiukentamisesta.

Saksaan osittainen huntukielto – oikeisto kieltäisi burkhat julkisilla paikoilla kokonaan

Kuva: Lehtikuva

Saksassa lainsäätäjät ovat hyväksyneet osittaisen kiellon, joka koskee koko kasvot peittäviä burkhia. Myöhään eilen hyväksytty laki kieltää koko kasvot peittävän hunnun käytön työajalla esimerkiksi vaaliviranomaisilta sekä armeijassa ja oikeudessa työskenteleviltä ihmisiltä.

Lakitekstissä sanotaan, että valtiolla on velvollisuus esittää itsensä ideologisesti ja uskonnollisesti neutraalilla tavalla.

Lakia on perusteltu turvallisuussyillä. Saksassa on tehty useita terrori-iskuja, ja esimerkiksi Berliinissä joulumarkkinoille joulukuussa tehdyssä iskussa kuoli 12 ihmistä.

Saksan oikeistopuolueet ovat aiemmin vaatineet burkhan kieltämistä julkisilla paikoilla kokonaan. Viime elokuussa Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere sanoi, että konservatiivipuolue haluaa maahan lain, joka kieltää kasvojen peittävän burkhan käytön muun muassa liikenteessä, virastoissa, kouluissa sekä oikeudessa. Hänen mukaansa maahanmuuttajien integraatio vaatii sen, että Saksan täytyy tehdä selväksi ja kertoa arvoistaan ja rajoistaan suvaitsevaisuudessa muita kulttuureja kohtaan.

Puolestaan joulukuussa liittokansleri Angela Merkel sanoi, ettei koko kasvot peittävää burkhan käyttöä tulisi sallia kouluissa, tuomioistuimissa ja muissa valtion laitoksissa.

Vuodesta 2015 lähtien Saksa on ottanut vastaan yli miljoona siirtolaista ja pakolaista, jotka ovat pääosin muslimimaista.

Muun muassa brittilehti Telegraph kertoi helmikuussa, että eteläisessä Saksassa sijaitseva Baijerin osavaltio kieltää kasvot peittävät hunnun käytön kouluissa, yliopistoissa, hallituksen työpaikoilla ja äänestyspaikoilla.

Myös esimerkiksi Ranskassa ja Belgiassa kasvot peittävien huntujen käyttö on kiellettyä. Viime marraskuussa Hollannissa burkhien käyttö kiellettiin kouluissa, sairaaloissa ja julkisessa liikenteessä.

AVAINSANAT

Makedoniassa täysi rähinä päällä: 77 loukkaantui, joukossa demarijohtaja

Kuva: Lehtikuva

Makedoniassa 77 ihmistä on loukkaantunut mielenosoituksissa parlamenttitalolla Skopjessa, viranomaiset kertovat. Viranomaisten mukaan ihmisiä on loukkaantunut yhteenotoissa parlamenttitalon sisä- ja ulkopuolella. Loukkaantuneiden joukossa on 22 poliisia ja kolme lainsäätäjää.

Lainsäätäjien kimppuun käytiin, kun kymmenet mielenosoittajat pääsivät sisälle parlamenttiin. Muun muassa oppositiojohtaja Zoran Zaevin kimppuun käytiin. Hän sai vammoja kasvoihinsa.

Tunteja hyökkäyksen jälkeen Zaev näyttäytyi sosialidemokraattien päämajan ulkopuolella yhdessä useiden muiden puolueen lainsäätäjien kanssa.

Mielenosoittajat protestoivat parlamentin uuden puhemiehen valintaa. Puhemies valittiin huolimatta siitä, että hallitusneuvottelut maassa ovat täysin umpisolmussa.

Taannoin presidentti Gjorge Ivanov kieltäytyi antamasta opposition sosialidemokraateille lupaa hallituksen muodostamiseen, vaikka heillä oli enemmistö parlamentissa.

Maan joulukuiset vaalit voitti konservatiivinen VMRO-DPMNE-puolue, mutta se ei saanut muilta puolueilta riittävästi tukea hallituksen muodostamiseen. Vaaleissa toiseksi eniten ääniä saaneet sosialidemokraatit onnistuivat keräämään enemmistön albaanivähemmistön puolueiden avulla.

 

Keskustelua aiheesta

Syyria syyttää Israelia ohjusiskusta Damaskokseen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana raportoi Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähellä tapahtuneen valtavan räjähdyksen johtuneen Israelin ohjusiskusta.

Sanan mukaan Israel iski aamunkoitteessa ohjuksin sotilaskohteeseen lentokentän lähellä, mistä seurasi räjähdyksiä. Sanan tieto on peräisin nimeämättömästä sotilaslähteestä.

Israelin tiedusteluministeri sanoi aiemmin tänään, että tapaus on linjassa Israelin politiikan kanssa. Hän ei kuitenkaan suoraan vahvistanut, että kyse on Israelin iskusta.

 

 

Damaskoksessa suuri räjähdys – Israelia epäillään

Kuva: Lehtikuva-AFP
Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lentokentän lähellä räjähti aamulla voimakkaasti.

Israel ei ole vahvistanut epäilyjä, että se olisi iskenyt Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähelle. Israelin tiedusteluministeri sanoo kuitenkin, että räjähdys on linjassa maan politiikan kanssa.

Ministerin mukaan Israel toimii, kun saa tietoonsa, että Hizbollah-järjestölle on menossa kehittyneitä aseita.

– Toimimme estääksemme kehittyneiden aseiden siirtämisen Syyrialta Hizbollahille, kommentoi ministeri Yisrael Katz Israelin armeijan radiolle.

Syyrian tilannetta tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) kertoi aamulla, että Damaskoksen lentokentän lähellä on tapahtunut suuri räjähdys, jota on seurannut suuria tulipaloja. Räjähdys kuului Damaskoksessa asti. Kaupunkiin on kentältä matkaa noin 25 kilometriä.

SOHR:n mukaan epäselvää on, johtuiko räjähdys ilmaiskusta vai maahyökkäyksestä.

Hizbollah-järjestön tv-kanavan mukaan räjähdys tapahtui polttoainetankeissa ja varastossa lentokentän lähellä. Kanavan kirjeenvaihtaja sanoi, että kyse oli todennäköisesti Israelin ilmavoimien iskusta. Kanava uutisoi räjähdyksen aiheuttaneen vain aineellista vahinkoa.

Libanonilainen Hizbollah on Israelin verivihollinen. Syyrian sisällissodassa järjestö taistelee hallituksen liittolaisena.

Israel on näyttänyt pyrkivän pysymään erossa Syyrian sisällissodasta, mutta toisaalta se on myöntänyt tehneensä ilmaiskuja, joilla se on kertomansa mukaan halunnut pysäyttää kehittyneiden aseiden toimittamisen Hizbollahille.

Juttuun on lisätty uutiskuva ja kuvateksti klo 12.34.