Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Näin ulkoasiainvaliokunta arvioi Brexitiä ja Trumpia: “Amerikkalaiset asiantuntijat eivät kyenneet antamaan kattavia arvioita…”

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta julkaisi tänään mietintönsä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta. Selonteko oli laadittu juuri ennen Ison-Britannian kansanäänestystä EU-erosta eli Brexitistä.

Ulkoasiainvaliokunta on kuitenkin kirjannut joitakin kantoja myös Brexitistä ja USA:sta Donald Trumpin valintaan päättyneiden presidentinvaalien jälkeen.

Ulkoasiainvaliokunta arvioi, että Brexit-neuvotteluista tulee vaikeat. Iso-Britannia on jatkossakin tärkeä taloudellinen, poliittinen ja sotilaallinen eurooppalainen toimija eikä sen eristäminen ole kenenkään etu. Suomen on Brexit-neuvotteluissa vaalittava EU:n yhtenäisyyttä.

Valiokunta muistuttaa Ison-Britannian korostaneen Naton ja EU:n jäsenenä Naton ensisijaisuutta kollektiivisen puolustuksen järjestönä. Se on suhtautunut torjuvasti aloitteisiin, jotka voisivat johtaa EU:ssa päällekkäisyyksiin Naton kanssa. Iso-Britannia ei ole kuitenkaan suhtautunut torjuvasti kaikeen EU:n puitteissa tehtävään puolustusyhteistyöhön.

Ulkoasiainvaliokunnan mielestä on tärkeää, että EU on jatkossakin valmis läheiseen puolustus- ja turvallisuusasioiden yhteistyöhön Britannian kanssa.

“Brittien näkökulmasta eroamisen yhtenä todennäköisenä seurauksena on Naton merkityksen korostuminen, mutta samalla muidenkin yhteistyöjärjestelyjen kuten EU-Nato-yhteistyön, Northern Groupin ja erilaisten kahdenvälisten puitejärjestelyjen merkityksen voidaan arvioida korostuvan, tuoreena esimerkkinä Suomen ja Ruotsin kanssa laaditut puolustusyhteistyötä koskevat aiejulistukset”, valiokunnan mietintöluonnoksessa todetaan.

Valiokunta olettaa Ison-Britannian haluavan säilyä jatkossakin EU:n tärkeänä kumppanina yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alueella.

Lisää aiheesta

Pohjoismaiden ja USA:n dialogia jatkettava.

Ulkoasiainvaliokunta vieraili marraskuussa 2016 Yhdysvaloissa. Sen mukaan maan presidentinvaalien tulos kuvaa Yhdysvaltoja vaivannutta kahtiajakautumista.

Valiokunta kirjoittaa, etteivät amerikkalaiset asiantuntijat kyenneet antamaan vierailun aikana kattavia arvioita Donald Trumpin ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta.

“Se antaa mahdollisuuksia sekä jännitteiden liennyttämiseen, mutta on myös herättänyt kysymyksiä Yhdysvaltain sitoutumisesta Eurooppaan.”

Valiokunnan arvion mukaan presidentti Barack Obaman kaudella käynnistynyt Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen dialogia on merkityksellistä. Valiokunta pitää tärkeänä, että valtioneuvosto toimii yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa dialogin jatkamiseksi.

Hallituksen selonteon mukaan Yhdysvallat on Suomelle tärkeä kumppani globaaleissa ja alueellisissa kysymyksissä ja Suomi pyrkii kehittämään sen kanssa kahdenvälisiä suhteita.

Suomi ja USA allekirjoittivat lokakuussa aiejulistuksen puolustusyhteistyön syventämisestä. Sen on tarkoitus antaa pohjan jatkotyölle. Ulkoasiainvaliokunt yhtyy puolustusvaliokunnan arvioon, jonka mukaan aiejulistuksen allekirjoittaminen osoittaa Yhdysvaltojen arvioineen Suomen luotettavaksi kumppaniksi puolustushallintojen välisessä yhteistyössä.

Valiokunta toteaa myös, että Yhdysvaltojen kanssa tehtävän puolustusmateriaaliyhteistyön keskeisiä päämääriä on osaltaan varmistaa Suomen kansallisen puolustuskyvyn edellyttämän nykyiaikaisen puolustusmateriaalin saatavuus.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE