Turva – Hymy

Näin valiokunta päätti alkoholin etämyynnistä – ”Meillä on taustakirjaukset siihen, että Alkon monopoli halutaan turvata”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Tuula Haatainen vastasi medialle kysymyksiin alkoholilaista aamupäivällä kello 10 aikaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokousti useaan kertaa ja yritti saada ratkaisua alkoholin etämyyntiä koskeviin kysymyksiin. Nykyisessä alkoholilaissa ei ole pykälää etämyynnistä, mutta lain perusteluissa etämyynti kielletään.

Asian taustalla väijyy kysymys Alkon monopolin murtumisesta, mikäli etämyyntiä ei kiellettäisi.

– Mietintöön tuli lausuma sen selvittämiseksi, valiokunta edellyttää, että sitä jatkoselvitetään, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) toteaa.

– Etämyyntiä ei tullut pykäliin, siitä äänestettiin, tässä vaiheessa valiokunnan enemmistö ei halunnut sitä pykäliin laittaa vaan siihen tuli lausuma, hän jatkaa.

Tilanne siis jatkuu epäselvänä.

– Perustuslakivaliokunta ja lakivaliokunta lausunnoissaan totesivat, että tämä on epäselvä tilanne ja se pitäisi tarkentaa tässä laissa niihin pykäliin. Valiokunnan enemmistö ei sitä nyt halunnut laittaa.

– Minusta olisi ollut syytä ottaa riittävä aika lain käsittelyyn, että etämyyntiasia olisi pystytty selvittämään ihan kunnolla, koska tämä ei ole budjettilaki, tällä ei ole kiire. Jos siihen olisi otettu pikkuisen lisää aikaa, olisimme pystyneet myös varmasti sen pykälämuotoilun selvittämään tällä kertaa. Nyt tämä lakipaketti menee näin, että sitä ei siinä selvästi sanota.

Haatainen olisi halunnut perehtyä paremmin: ”Nyt se jäi ohueksi”.

Haatainen katsookin, että nyt hallituksesta johtuva kiire ajaa sen yli, että tehtäisiin huolellista lainsäädäntötyötä.

– Kiire tulee siitä, että hallitus haluaa, että tämä laki tulee voimaan nopeasti. Siitä syystä tätä on hallituspuolueiden taholta pidetty yllä, että tämä pitää nopeasti käsitellä. Minä olisin tehnyt niin, että olisi valmisteltu nyt kunnolla tämä etämyyntikysymys ja siihen liittyvä Alkon monopoliasema ja koko järjestelmän tulevaisuus. Olisi rauhassa perehdytty siihen ja saat siihen ministeriön tuki ja olisi voitu tämäkin asia kunnolla käsitellä. Nyt se jäi ohueksi.

Valiokunnan jäsenet kiiruhtivat kiireesti täysistuntoon kokouksen päätyttyä. Valiokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) ehti kuitenkin kaivaa vielä mietintöluonnoksen laukustaan esille.

Hänen mukaansa valiokunnan toimeksianto etämyynnistä kuuluu siten, että ”etämyyntiä koskevat säännökset selvennetään”.

– Sosiaali- ja terveysministeriötä velvoitetaan ottamaan vastuu selvitystyöstä. Valiokunta näkee, että se selvitys tehdään. Meillä on taustakirjaukset siihen, että Alkon monopoli halutaan turvata.

Alkuun Heikkinen toteaa, että tarkkaa ohjetta siitä ei ole ministeriölle annettu, että etämyyntiasia pitää kirjata pykäliin. Luettuaan valiokunnan mietintöluonnoksen, hän tekee kuitenkin toisen tulkinnan eli pykälät olisivatkin tulossa.

– Kyllä, näin voisin omana tulkintana todeta, koska pykälät ovat tällä hetkellä epäselvät, me haluamme, että ne selkeytetään.

”4,7% kansanterveyden kannalta paras.”

Hallitus esitti, että jatkossa vähittäismyynnissä sallittaisiin alkoholiprosentti 5,5. Valiokunta kuitenkin äänesti asiasta ja päätti vastoin hallituksen esitystä, että prosentti pysyy 4,7:ssä.

Valiokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen kannattaa 4,7%:n säilyttämistä.

– Siihen oli valiokunnan asiantuntijakuulemisessa hyvin hyvin laaja tuki ja perustelut sille, että se on kansanterveyden kannalta parasta, että se säilyy nyt siinä ja käytäntöä ei muuteta.

Valiokunta äänesti myös toisesta paljon puhuttaneesta asiasta eli alkoholin valmistustavasta.

– Itse kannatin sitä, että tämä nykyinen käytäntö valmistustavan suhteen olisi jatkunut, hallituksen esitystä vastaan äänestänyt Haatainen kertoo.

Valmistustapa pysyi kuitenkin hallituksen esityksen mukaisena.

– Eli limuviinat tulevat nyt sitten kauppohin 4,7%:n vahvuisena.

Alkoholilaista keskustellaan tänä iltana eduskunnassa. Äänestykset ovat mitä todennäköisimmin huomenna.

Hallituspuolueet ovat päättäneet, että kansanedustajilla on omantunnonvapaus äänestää vähittäismyynnissä sallittavasta alkoholiprosentista.

SDP:n Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen kommentoivat tuoreeltaan Saksan demarien ratkaisua

Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Eurooppa on kääntänyt uuden lehden, arvioi SDP:n kansanedustaja Timo Harakka tuoreeltaan Saksan demarien päätöstä neuvotella yhteishallituksesta CDU:n kanssa.

Harakan mukaan myös Sipilän hallituksen on muutettava suuntaa tai jäätävä peräkammariin, kun Saksa ja Ranska johtavat EU:n tulevaisuutta.

– Jo nyt tiedetään, että uusi hallitus kääntää Saksan EU- ja EMU-linjan nykyistä yhteisvastuullisemmaksi. Se ajaa aktiivisesti välttämättömiä EMU-uudistuksia, joita Suomen europelkoinen hallitus on väistellyt ja vastustanut.

Haaste on Harakan mukaan erityisen kiusallinen kokoomukselle, joka on hänen mukaansa perinteisesti ollut EU-intoisin puolue, mutta on antautunut nykyisessä hallituksessa yhden prosentin populisteille.

– Kokoomuksen EU-linjassa on paljon näpertelyä, mutta ei yhtään näkyä Euroopan tulevaisuudesta, Harakka sanoo tiedotteessa.

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen kommentoi asiaa puolestaan Twitterissä.

”Saksan SPD:n päätös aloittaa hallitusneuvottelut Merkelin kanssa on hyvä uutinen. Täytyy silti muistaa, että SPD on päättänyt järjestää jäsenäänestyksen lopullisesta neuvottelutuloksesta. Hallitusohjelmaneuvotteluille tulee paljon painoa.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Yli 1 000 000 ääntä jo annettu presidentinvaaleissa

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä on iltapäivään mennessä kertynyt jo yli miljoona ääntä. Oikeusministeriön tulospalvelun mukaan ääniä oli ensimmäisen kierroksen äänestyksessä kertynyt lähes 1 020 000.

Äänestysprosentti on noussut 24 prosenttiin. Äänestämässä on tämän päivän aikana käynyt hiukan yli 100 000 äänioikeutettua.

Keskustelua aiheesta

Ranskan mitta täyttyi Syyrian tilanteen vuoksi

Kuva: Lehtikuva

Ranska on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle Syyriassa kiihtyneiden taistelujen takia. Ranska on huolestunut taistelujen aiheuttamista ”humanitaarisista riskeistä”.

Ranskan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin mukaan huolta aiheuttaa Syyrian tilanteen räikeä huononeminen. Le Drian kommentoi tilannetta sen jälkeen, kun Turkki aloitti eilen maaoperaation kurdijoukkoja vastaan Afrinin alueella Syyrian pohjoisosassa.

Ranskan puolustusministeri puolestaan vaati Turkkia lopettamaan operaation Syyrian kurdeja vastaan. Puolustusministeri Florence Parlyn mukaan Turkin operaatio estää kurdijoukkoja taistelemasta kansainvälisen koalition rinnalla jihadisteja vastaan Syyriassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo toivovansa, että operaatio Pohjois-Syyriassa saadaan suoritetuksi ”lyhyessä ajassa”. Erdogan puhui kannattajilleen Bursan maakunnassa Luoteis-Turkissa.

Turkki on iskenyt kurdien YPG-joukkoja vastaan. Se pitää YPG:tä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon kytköksissä olevana terroristijärjestönä ja haluaa sen joukot pois rajojensa läheisyydestä.

Erdoganin mukaan operaation tavoitteena on karkottaa YPG paitsi Afrinista, myös idempänä sijaitsevasta Manjibista.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Sampo Terhoa ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta – sille vetää vertoja vain Sinisten vehkeily

Kuva: Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajan Sampo Terhon viikonloppuna esittämiä näkemyksiä politiikasta, puolueista ja poliitikoista ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään”, julisti Suomen eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ensin lauantaina.

Terhon mukaan hän ei ihmettele ollenkaan, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

Kaikki on politiikassa sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin.

Sunnuntaina Terho jatkoi kaiken moittimista sanomalla, että ”Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin, ja olen siksi varma, että Sinisten kaltaiselle uudella tavalla ajattelevalle puolueelle on kysyntää”.

Jo on aikoihin eletty!

Terho itse kuuluu vehkeilijöihin, jotka päättivät perussuomalaisten puoluekokouksen puoluedemokraattisiin henkilövalintoihin tyytymättöminä juonitella silloista puoluettaan ja sen vastavalittua johtoa vastaan loikkaamalla samoin tein perussuomalaisten eduskuntaryhmästä omaksi Sinisten ryhmäksi ja tavoitella ministeripaikkojen säilyttämistä Sipilän hallituksessa perussuomalaisten kustannuksella.

Jos tämä ei ole sitä, mistä Terho lauantaina ja sunnuntaina arvosteli muita, en tiedä, mikä on.

Kaikki on politiikassa toki sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin. Kansa päättää vaaleissa, mitä mieltä se on Terhosta ja muista sinisistä vallantavoittelijoista.

Keskustelua aiheesta

Siniset keksivät syyn, miksi äänestää heitä: ”Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Sinisen tulevaisuuden puoluehallituksen kokouksessa lauantaina puolueelle hyväksyttiin noin 200 uutta jäsentä, mikä lähes kaksinkertaisti puolueen jäsenmäärän yli viiteen sataan, puolue kertoo tiedotteessaan.

Joulukuussa perustetun puolueen puoluehallitus kokoontui lauantaina ensimmäistä kertaa.

– Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin, ja olen siksi varma, että Sinisten kaltaiselle uudella tavalla ajattelevalle puolueelle on kysyntää, puolueen puheenjohtaja Sampo Terho sanoo.

Sinisten tavoitteena on saada ensi syksyn maakuntavaaleissa edustus kaikkiin maakuntavaltuustoihin. Puoluehallitus nimitti maakuntavaalien vaalipäälliköksi Pekka M. Sinisalon, joka toimii myös Sinisten Uudenmaan piirin puheenjohtajana.

Puoluesihteeri Matti Torvisen mukaan puolueen 13 piiriä ja 40 yhdistystä ovat antaneet runsaasti evästystä puolueen maakuntavaaliohjelmalle. Ohjelman työstäminen jatkuu ja se esitellään maaliskuussa.

– Ohjelmamme tähtää malliin, jossa julkinen sosiaali- ja terveyspalvelu on isäntä ja yksityinen sen renki. Monikansalliset terveysjätit eivät ota Suomea haltuunsa, Torvinen sanoo.

Keskustelua aiheesta