Politiikka

Näin vastaa viestintäoikeuden professori: Voiko sähköpostit, joista ilmenee alkuperäinen lähettäjä, laittaa jakoon? – Sipilä sanoi miettineensä yksityisyyskysymystä

– Itselle tulleet sähköpostit, joissa alkuperäisen lähettäjän nimi näkyy, saa lähettää eteenpäin yksittäiselle toimittajalle, jollei niitä lähetä siinä tarkoituksessa, että ne olisi tarkoitettu julkiseen levitykseen, sanoo Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari.

Korpisaari puhuu asiasta yleisellä tasolla eikä ota kantaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tapaukseen, josta hänellä ei ole riittävää informaatiota saatavilla.

Pääministeri Juha Sipilä lähetti useita viestejä Ylen toimittajalle Salla Vuorikoskelle oltuaan tyytymätön Ylen uutisointiin Terrafame-asiassa.

Vuorikoski on kertonut saaneensa pääministeriltä liki 20 viestiä perjantai-iltana ja yhden lauantaina. Osa sisälsi pääministerin omaa kritiikkiä Vuorikoskelle, mutta Sipilä välitti Vuorikoskelle myös 12 kansalaisilta saamaansa sähköpostiviestiä, joissa kritisoidaan Sipilää. STT:n mukaan joissakin viesteissä on alkuperäisen lähettäjän nimi.

– Sitä täytyy miettiä, tuota, ettei näiden sähköpostien lähettäjien henkilöllisyys paljastu. Olen toimittajalle lähettämäni viestin loppuun lisännyt, että tämä on yksityisviesti hänelle, eikä julkinen, Juha Sipilä kertoi tänään tiedotustilaisuudessa.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoi aiemmin Demokraatille, että toimittajalle ei voi lähettää yksityisten ihmisten lähettämiä nimellä varustettuja viestejä.

– Se ei ole asianmukaista. Se liittyy siihen, että sähköpostin lähettäjillä on suoja julkisuutta vastaan. Viestiä ei ole tarkoitettu käytettäväksi missään julkisessa yhteydessä, jota toimittajalle lähettäminen on.

Koskinen ei kuitenkaan ottanut kantaa asian mahdolliseen rikosoikeudelliseen puoleen.

Tiedotustilaisuudessaan Sipilä sanoi miettivänsä toimittajalle lähettämiensä viestien julkistamista. Toimittaja Salla Vuorikoski on kirjoittanut Twitter-tilillään, että Sipilän ja hänen viestit olisi syytä julkaista yleisön edun takia. Hän on pyytänyt asiaan toimituksensa johdon kantaa.

– Kansalaisten lähettämien, Sipilän välittämien viestien julkaisemisella en näe yhteiskunnallista merkitystä, Vuorikoski sen sijaan twiittaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat