Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Nainen vaietkoon seurakunnassa

Hallitus päätti lisätä ministereitä. Kaikki uudet ministerit ovat miehiä. Eikö keskustan, perussuomalaisten tai kokoomuksen rivistä löydy yhtään pätevää naista ministeriksi?

Enemmistö ministereistä oli jo ennestään miehiä, nyt miesten osuus nousee yli 70 prosentin. Kunnissa tällainen lautakunnan tai kaupunginhallituksen koostumus olisi laiton. Nainen vaietkoon seurakunnassa? Näin ainakin hallituksessa.

Perhevapaauudistus on työllisyyden näkökulmasta tärkeä uudistus. Siihen nykyhallitus ei ryhdy, vaikka se olisi yksi kivuttomimmista työllisyystoimista. Työelämävaliokunnassa halusimme kirjata ylös, että perhevapaat pitää uudistaa. Ei onnistunut. Kokoomus ja keskusta taipuivat perussuomalaisten tahtoon, jossa haluttiin selvittää, tarvitseeko perhevapaat uudistaa eli isien mahdollisuutta osallistua lastenhoivaan ei tarvitse parantaa. Isät vaietkoot perheessä?

Päivähoitomaksuissa tapahtui onneksi positiivista kehitystä. Tämä on hyvä linjanmuutos hallitukselta. Vielä viime syksynä eduskunnassa oli maksukorotusesitys. Sen hallitus veti painostuksen alla pois. Nyt eduskuntaan luvattiin maksualennusesitys. Peukku sille ja sen työllisyysvaikutuksille.

Tosin samaan aikaan lapsiperheisiin kohdistuu asumistuen leikkaus. Leikkauksen työllisyysvaikutukset ovat negatiiviset. Asuminen erityisesti isoissa kaupungeissa on kallista. Pääkaupunkiseudulla sietämättömän kallista.

Yksilöllä on velvollisuus olla aktiivinen ja osallistua aktiivitoimiin, mutta hallituksella ei ole velvollisuutta tarjota aktiivitoimia. Outo tasapaino.

Työvoiman liikkumisen tarpeesta puhutaan paljon. Asumistuen leikkaus ei helpota muuttamista työn perässä. Ei ainakaan pienipalkkaisen työn perässä.

Hallitus kertoi kyselytunnilla, että asumistuen leikkaus on signaali vuokranantajille siitä, että vuokria ei saa nostaa. Viesti vuokranantajalle tuntuu kipeästi pienituloisen vuokralaisen kukkarossa.

Ennen kehysriihtä hallitukselta kysyttiin, loppuuko työttömien kuritus. Hallitus ei eduskunnassa vastannut kysymykseen. Ei mikään ihme. Hallituksen suunnittelema aktiivimalli leikkaa jälleen työttömyysturvaa. Mallissa lähdetään aktiivisuusvelvoitteesta. Jos työtön ei löydä töitä tai aktiivitoimia, hänelle tulee ylimääräinen omavastuupäivä. Suomeksi sanottuna karenssi. Päivä ilman rahaa. Se ei auta aktivoitumaan, koska jo työttömyysturvan varassa ollessa on vaikea maksaa bussimaksua tai kansalaisopiston kurssimaksua.

Kannatan aktiivisuutta. Kannatan työttömän mahdollisuutta, jopa velvollisuutta kouluttautua ja tiukkaa työn vastaanottovelvollisuutta. Mutta jos ihmiselle luodaan velvollisuus, on luotava myös mahdollisuus velvollisuuden täyttämiseen.

Aktiivimallissa tätä ei ole. Yksilöllä on velvollisuus olla aktiivinen ja osallistua aktiivitoimiin, mutta hallituksella ei ole velvollisuutta tarjota aktiivitoimia. Outo tasapaino.

Koulutuksen voimakkaita leikkauksia hallitus perustelee talouden välttämättömyydellä, koska velkaa ei voida jättää lapsillemme. Silti hallitus päätti, että asehankinnat voidaan tehdä budjettikehysten ulkopuolelta. Ne siis voidaan maksattaa tulevilla sukupolvilla. Koulutusmenoista johtuva velka on vaarallisempaa kuin aseista johtuva velka. Minä luulin, että asia olisi toisin päin. Kouluttamattomuudesta johtuva velka ei ole hallituksen logiikalla velkaa ollenkaan. Minusta se on vaarallisinta velkaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE